Vooruitblik NZL-NED (Dames): Oranje verloor nog nooit

De Oranje Dames treffen in hun 4e poulewedstrijd op de Olympische Spelen vanmiddag om 16.00 uur Nieuw-Zeeland. Oranje verloor op grote toernooien nog nooit van de Nieuw-Zeelandse dames. Dat wil echter zeker niet zeggen dat dit een gemakkelijke wedstrijd is. Nieuw-Zeeland staat 4e op de wereldranglijst, die aangevoerd wordt door Nederland. 

In 25 ontmoetingen op grote toernooien verloren de Oranje Dames nog nooit van Nieuw-Zeeland. 21 keer won Nederland, 4 keer eindigde het duel in een gelijkspel. 1 van die gelijke spelen vond plaats in de halve finale van de Olympische Spelen in Londen 4 jaar geleden. De shoot-outserie die daarop werd genomen, waarin Joyce Sombroek de absolute uitblinkster was, won Nederland met 3-1.

Nieuw-Zeeland zal de strafcorners van Oranje vrezen. In juni wonnen de Oranje Dames op de Champions Trophy met 6-2 van Nieuw-Zeeland, nadat Maartje Paumen 4 keer met succes de trekker overhaalde uit een strafcorner. De Nederlandse dames oefenden tijdens de Rabo Super Serie in juni ook al tegen Nieuw-Zeeland. In Berkel en Rodenrijs werd het toen 2-0 voor Oranje, na goals van Paumen en Kelly Jonker.

De meest doelpuntrijke confrontatie tussen Nederland en Nieuw-Zeeland was op het WK van 2010 in Rosario. De Oranje Dames wonnen met maar liefst 7-3. Krystal Forgesson maakte alle Nieuw-Zeelandse treffers en is ook de laatste speelster die op een groot toernooi 3 keer scoorde tegen Nederland.

Houd deze speler in de gaten: Anita McLaren

Tot februari bekend als Anita Punt, toen trouwde ze met de meerkamper Scott McLaren. McLaren is half-Nederlands, haar vader Nico Punt verhuisde ruim 50 jaar geleden naar Nelson, Nieuw-Zeeland. In 2010-2011 speelde McLaren met Klein Zwitserland uit Den Haag in de Hoofdklasse. De 28-jarige middenvelder is berucht om haar snelheid en wordt ook wel ‘de snelste hockeyer van de wereld’ genoemd. Haar persoonlijk record op de 100 meter is 12,23 seconden. Ter vergelijking: Dafne Schippers rent die afstand in 10,81 seconden. McLaren is momenteel topscorer aller tijden van de Nieuw-Zeelandse vrouwen met 42 doelpunten in 235 interlands.

Wist je dat?

De Nieuw-Zeelandse dames zijn met een door de wol geverfde selectie in Brazilië. Slechts 3 speelsters hebben minder dan 100 interlands achter hun naam staan: Brooke Neal (91), Kirsten Pearce (57) en Kelsey Smith (23). Opvallend genoeg werd de meest ervaren speelster van de Kiwi’s, Emily Gaddum, eerder bekend als Emily Naylor, thuisgelaten. Zij zou in Rio de Janeiro opgaan voor haar 4e Olympische Spelen, waarna ze haar hockeycarrière van bijna 20 jaar zou beëindigen. De opgegeven reden van de in Australië geboren bondscoach Mark Hager was dat een oude rugblessure van de 30-jarige speelster een te groot risico zou vormen voor haar speeltijd tijdens het toernooi. Niet veel later kwam de echte reden van het niet selecteren van Gaddum aan het licht: zij bleek zwanger van haar 1e kindje en moest daarom eerder dan gepland haar loopbaan afsluiten.

Bijnaam Nieuw-Zeelandse hockeyvrouwen: Black Sticks Women


Wat vind jij? Praat mee...