Wedstrijdupdates HWL (D): Oranje in slotminuten langs taai China

Na twee ruime zeges op Schotland (4-0) en Zuid-Korea (9-0) boekte het Nederlands elftal zondagavond in Brussel een benauwde 1-0 zege op China. De Oranje dames hadden grote moeite om de muur die de Chinezen optrokken te doorbreken en scoorden uiteindelijk pas vier minuten voor het einde van de wedstrijd het ene bevrijdende doelpunt.

Na afloop van het duel spraken we met Kitty van Male en Caia van Maasakker over de hard bevochte zege op de Chinezen. Van Male: ‘We zijn heel geduldig gebleven. We hebben een jonge nieuwe ploeg en als je dan zo rustig kan blijven om toch het gaatje te vinden vind ik dat heel knap.’ Van Maasakker: ‘We wilden een hoog passtempo vasthouden om hun in beweging te krijgen zodat zij heen en weer mee moesten schuiven en wij ze zo langzaam kapot zouden spelen.’

Het wedstrijdverloop

’59 Met nog twee minuten te spelen verricht Josine Koning twee knappe cruciale reddingen op rij. Caia van Maasakker ruimt uiteindelijk op.

’58 Opnieuw een strafcorner van Oranje. Van Maasakker’s sleep schiet over de lat achter.

’55 GOAL 1-0 Oranje zet aan. Strafcorner voor Nederland. En die gaat er in. Van den Assem neemt hem en in de kluts gaat de bal over de doellijn. Vanuit de commentaarpositie is het lastig te zien wie hem maakte, maar de speaker geeft hem aan Frédérique Matla. 1-0

’53 Nederland krijgt dé kans op de 1-0. Na aan pijlsnelle aanval over rechts legt Kitty van Male de bal panklaar voor Charlotte Vega. Van dichtbij en één-op-één met de keepster schiet zij naast. Een oooooh rolt door het stadion.

’46 Het vierde kwart is begonnen. De zon laat zich nu zien boven het Fallon Stadion.

’45 De grootste kans van het derde kwart is voor China. Na een razendsnelle uitbrak komt spits Yang Peng net te kort om de voorzet om te zetten in een vlammend schot. Aan de overkant neemt Maria Verschoor de laatste actie van dit kwart voor haar rekening. Op kopcirkel draait Verschoor naar haar backhand, haalt uit, maar opnieuw is het de Chinese doelvrouw die zich onderscheidt. Zij tikt de bal met haar linkerschoen naar de zijkant. De scheidsrechter fluit voor het einde.

’31 Margot van Geffen dribbelt handig door de Chinese defensie de cirkel binnen en wordt omver gelopen. Strafcorner Nederland. De derde van Van Maasakker en ook ditmaal staat de keepster in de weg. Met haar stick slaat Ye de corner over.

’31 China heeft de tweede helft afgeslagen.

’30 Q2 loopt op zijn einde, maar de scheidsrechter erkent Nederland een paar seconde voor de rust nog een strafcorner toe. Keetels de aangeefster, De Waard de stopster en Van Maasakker mag uithalen. Haar poging wordt snel gestopt door de razendsnel uitgelopen Xiao Sun. Einde eerste helft.

’28 Het is zoeken geblazen voor Nederland. Waar zit het gaatje in de Chinese muur?

’22 De aanvalsdrift van de Oranje dames leidt nog niet tot grote kansen, wel tot de eerste strafcorner van de wedstrijd. Caia van Maasakker neemt hem, maar opnieuw heeft de Chinese keepster met haar rechterschoen antwoord.

’20 Laura Nunnink wordt naar de kant gestuurd met groen.

’16 Q2 is begonnen en Oranje zoekt de aanval. De Chinezen nemen achterin over, maar worden meteen vol onder druk gezet.

’15 Vijftien seconden voor het einde van Q1 roept Alyson Annan van voor de dug-out: ‘Vol de cirkel in’. Het lukt haar dames niet en de scheids fluit voor het einde van het eerste kwart.

’13 Na een heerlijk één-tweetje tussen Laurien Leurink en Xan de Waard, net iets over de 23-meterlijn, zoekt Matla de diepte. De Waard’s pass om haar in stelling te brengen valt net achter de op stoom geraakte spits.

‘9 Nederland neemt binnen 30 seconden twee keer de Chinese doelvrouw Jiao Ye onder vuur. Eerst Laura Nunnink vanaf links met haar backhand, vervolgens Maria Verschoor hard vanaf rechts. Beide keren pareert Ye met haar voeten.

‘3 Het is gevaar is van Nederlandse zijde. Na een strakke voorzet vanaf de rechterflank van Malou Pheninckx tikt Kitty van Male handig door richting Charlotte Vega. Vega’s inzet gaat over de achterlijn.

‘1 Het publiek heeft zijn plek ingenomen, de teams staan opgesteld, de video-analisten zitten klaar. De scheidsrechter fluit, we zijn begonnen!

Basis: 
Josine Koning (GK), Kitty van Male, Malou Pheninckx, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Caia van Maasakker, Charlotte Vega, Pien Sanders, Lauren Stam. 

Reserves: 
Anne Veenendaal (GK), Maria Verschoor, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Laura Nunnink, Margot van Geffen, Maartje Krekelaar.  


1 Reactie

  1. lievekramer22

    Op welk net is het😟


Wat vind jij? Praat mee...