Wedstrijdupdates HWL: Oranje bereikt finale HWL na shoot-outs

Nederland heeft zaterdagavond na een enerverende wedstrijd de halve finale gewonnen van Nieuw-Zeeland en speelt nu zondag in de finale van de HWL 3 tegen China. Oranje was tijdens vrijwel het gehele duel duidelijk de bovenliggende partij, creëerde een paar grote kansen maar tot scoren kwam het in de eerste helft nog niet. Kort na rust had Nieuw-Zeeland, de huidige nummer vijf van de wereld, aan één kans genoeg om wel te scoren. Kirtsen-Leigh Pearce tipte haar ploeg handig aan de leiding. 11 minuten voor tijd trok Caia van Maasakker de stand gelijk door haar tweede corner van de wedstrijd hard binnen te slepen. Uiteindelijk moest er in de shoot-outs een ‘sudden death’ aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Daarin was de misser van Ella Gunson bepalend. Oranje won met 5-4 en keepster Anne Veenendaal was de gevierde vrouw.

Reacties

Oranje Dames vieren feest nadat Ella Gunson van Nieuw-Zeeland mist en Oranje de finale van de HWL 3 in Brussel bereikt. Foto: Koen Suyk

De Oranje Dames vieren feest, nadat Ella Gunson van Nieuw-Zeeland haar shoot-out mist, met het bereiken van de finale van de HWL 3 in Brussel. Het middelpunt van de feestvreugde, keepster Anne Veenendaal. Ze bewees haar klasse in de shoot-outserie. Foto: Koen Suyk


Reguliere shoot-outs
0-1 Samantha Charlton scoort.
0-1 Xan de Waard mist.
0-2 Olivia Merry scoort.
1-2 Pien Sanders scoort.
1-2 Stacey Michelsen mist.
1-2 Frédérique Matla mist.
1-2 Ella Gunson mist.
2-2 Laurien Leurink scoort.
2-3 Liz Thompson scoort.
3-3 Margot van Geffen scoort.

Sudden death
3-3 Frédérique Matla mist.
3-3 Samantha Charlton mist.
4-3 Pien Sanders scoort.
4-4 Liz Thompson scoort.
4-4 Laurien Leurink mist.
4-4 Olivia Merry mist.
5-4 Margot van Geffen scoort.
5-4 Ella Gunson mist. De speelsters van Oranje stuiven op shoot-outheld Anne Veenendaal af en vieren het bereiken van de finale.

Wedstrijdverloop

Shoot-outs in Brussel. Anne Veenendaal blijft op doel bij Oranje.

’60 Twintig seconden voor het einde heeft Kitty van Male de winnende op haar stick. Ze haalt uit, maar wederom is het Rutherford die haar de baas is en Nieuw-Zeeland de shoot-outs bezorgt.

’56 Kitty van Male opnieuw dicht bij een goal. Ze probeert een hard gespeelde cirkelpass met een backhand achterlangs binnen te tippen. Een prachtige poging, maar de reactie van keepster Rutherford op Van Male’s hoogstandje was minstens zo mooi.

’52 Samantha Harrison verlaat geblesseerd het veld.

’51 Keetels geeft de strafcorner aan, Nunnink stopt en Ireen van den Assem sleept. De bal wordt er uitgelopen door de Nieuw-Zeelandse defensie. De scheidsrechter fluit opnieuw voor een corner, maar de Nieuw-Zeelanders vragen een video referral aan. Ze winnen hem. De bal kwam niet op een Kiwi-voet.

’50 Gele kaart voor Liz Thompson. Nederland in overtal en versiert wederom een strafcorner. Na een actie van Pheninkcx komt de bal op de voet van Ella Gunson.

’49 GOAL: 1-1. Haar tweede corner van de wedstrijd sleept Van Maasakker raak. Haar sleep gaat als een streep richting de rechterbovenhoek en knalt daar in de kruising tegen de touwen.

Caia van Maasakker maakt de gelijkmaker (1-1) tegen Nieuw-Zeeland in de halve finale van de HWL 3 in Brussel.

Caia van Maasakker maakt de gelijkmaker (1-1) tegen Nieuw-Zeeland in de halve finale van de HWL 3 in Brussel.

 

’47 De tweede corner van de wedstrijd. Op aangeven van Van Male en gestopt door Van Geffen sleept Van Maasakker de bal hard richting de linkerbenedenhoek. Daar ligt de Nieuw-Zeelandse doelvrouw op de goede plek. De bal die van haar stick stuitert belandt voor de stick van Van Male. Ook haar inzet van dichtbij heeft keepster Rutherford.

’45 Nederland zoekt de aanval, hockeyt naar voren, maar de ploeg van Annan heeft grote moeite om de aanvallers binnen de cirkel aan te spelen.

’34 GOAL 0-1 voor Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeelands eerste echte kans is meteen een doelpunt. Op aangeven van Samantha Charlton scoort Kirsten-Leigh Pearce met een tip-inn de eerste goal tegen Nederland dit toernooi. Haar inzet wordt onderweg nog aangeraakt, Veenendaal zit er ook nog aan, maar de bal schiet toch over de Hollandse doellijn.

De tweede helft is begonnen. ‘Hup Holland Hup’, schalt er uit het vak met Oranje-supporters.

Rust in Brussel. 0-0.

’29 Nog één minuut te spelen voor de rust.

’23 Zeven minuten voor rust het eerste gevaar van de Kiwi’s. Op aangeven van Stacey Michelsen gaat Olivia Merry voor de tip-in, maar haar inzet gaat hoog over.

’21 Malou Pheninkcx versiert de eerste strafcorner van dit duel door een bal op een Nieuw-Zeelandse voet te spelen. Kitty van Male is de aangeefster, Xan de Waard stopt en Ireen van den Assem haalt uit. Haar lage schot wordt gepakt door keepster Sally Rutherford.

’18 Groene kaart voor Erin Goad. Oranje even in overtal en creëert gelijk een aardige kans. Charlotte Vega twijfelt  bovenaan de cirkel, iets links van het midden, niet en haalt uit. Haar schot eindigt op de boarding rechts naast het doel.

’16 Het tweede kwart is begonnen. Het is opvallend hoe Nieuw-Zeeland inzakt als Nederland over de eigen helft opkomt en wanneer Oranje de bal achterin heeft schakelen de Kiwi’s direct over na hoge press.

Einde Q1

’15 In de slotminuut opnieuw een opgelegde kans voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan. Na een voorzet van Carlien Dirkse van den Heuvel zit de keepster van de Kiwi’s er volledig naast waardoor Kitty van Male bij de tweede paal de bal voor het inschieten heeft. Maar de harde bal suist langs haar stick. Van Male slaakt een kreet van teleurstelling.

Kitty van Male - Nederland-Nieuw-Zeeland HWL 3 2017 halve finale

Kitty van Male baalt na een gemiste kans tijdens de halve finale Nederland – Nieuw-Zeeland. Hockey World League 3 2017 in Brussel. Foto: Koen Suyk

 

’13 Eerste grote kans van de wedstrijd is voor Nederland. Xan de Waard stoomt over rechts op, bluft haar Nieuw-Zeelandse tegenstandster af en geeft vanaf de achterlijn bekeken voor. De bal valt voor de stick van Verschoor, zij haalt uit, maar de Nieuw-Zeelandse doelvrouw pareert de bal met de borst.

’12 Een gevaarlijke voorzet van Van Geffen. Zij slaat de bal diagonaal de cirkel binnen. Een hoop sticks gaan er naar toe, maar de bal schiet onaangeraakt over de achterlijn.

‘7 De Oranje Dames openen fel, maar dat resulteerde nog niet in een kans. Nieuw-Zeeland slaagt er de laatste minuten in om onder de hoge press van Oranje uit te komen en schuift op naar voren.

‘1 Nederland – Nieuw-Zeeland is begonnen! Kitty van Male zoekt over de rechterkant direct de achterlijn, slaat hard voor maar de Nieuw-Zeelandse doelvrouw is alert en schopt de bal over de achterlijn.

Basis Oranje: Anne Veenendaal, Kitty van Male, Laurien Leurink, Xan de Waard, Marloes Keetels, Caia van Maasakker, Frédérique Matla, Ireen van den Assem, Lauren Stam, Margot van Geffen, Carlien Dirkse van den Heuvel

Wissels: Malou Pheninckx, Pien Sanders,  Maria Verschoor, Charlotte Vega, Laura Nunnink, Josine Koning (K), Maartje Krekelaar.


7 Reacties

 1. Topkeepertje

  Wie gaat dit nou lezen ?

  1. jj1996

   Kan jij ook een keer wat aardigs zeggen? Dat jij jezelf "Topkeepertje" noemt en dan dit soort commentaar heeft is een schande voor deze naam.

  2. ManolaHaffmans

   Jij blijkbaar ook

  3. jj1996

   ManolaH, hoezo ik ook? Kijk hoeveel mensen het met mij eens zijn.

 2. Derrick Bijker

  Gelukkig, hier wordt weer direct het manco van de Nederlandse hockeydames duidelijk. Tegen b en c-landen loopt het nog wel aardig, maar tegen de iets betere tegenstanders is het weer niet om over naar huis te schrijven. Wordt een spannend EK. Waar kwalitatief goud zou moeten worden behaald, vrees ik dat een 3e of 4e plek wel eens maximaal haalbaar kan zijn. We missen leiders, vechters, dames die een wedstrijd als deze over de streep kunnen trekken.

  1. robvisser

   Dat gaat me net wat te snel. Het is het eerste toernooi van deze nieuwe groep in deze samenstelling. Er is nog het nodige werk aan de winkel richting EK, maar daar is ook nog wel even tijd voor. De kwaliteit en de potentie van de groep is er wel, maar het is nog niet een ingespeeld geheel. Ze missen natuurlijk ook ervaren speelsters als Welten en Kelly Jonker en Eva de Goede (die ook op het EK niet meedoet). Leiders en vechters zijn er denk ik wel, zoals Van Geffen en Dirkse van den Heuvel of iemand als Matla. De leercurve kan ons natuurlijk niet snel genoeg gaan, maar zeker op de grote toernooien zoals WK en Olympische Spelen denk ik dat deze groep er optimaal zal staan. Wel vind ik sommige speelsters nu even wat tegenvallen, zoals Maria Verschoor, Xan de Waard, Maartje Krekelaar of Marloes Keetels. De strafcorner, hoewel Caia nu weer scoorde, is een zorgenkindje. Het rendement is een stuk lager dan voorheen.

 3. nlhockeystars1

  Helemaal mee eens jj1996, kan je reactie ook disliken hockey.nl?


Wat vind jij? Praat mee...