WK 5s: Oranje maakt er meer dan twintig in ontbijtduel met Oman

De hockey5s-dames gaan met twee vingers in de neus naar de kwartfinale op hun WK. Ook de derde wedstrijd in het Midden-Oosten leverde een monsterscore op. Tegen het gastland Oman eindigde de teller pas bij een bizarre score van 21-1. Vrijdag in de kwartfinale is Oekraïne de volgende tegenstander voor de topfavoriet.

Op de openingsdag van hun WK haalden de hockey5s-dames al flink uit tegen Fiji (14-1) en Maleisië (10-0). Maar op dag twee maakte de ploeg van bondscoach Mark Dekker het helemaal bont. Eerlijk is eerlijk, het duurde even voordat Nederland op gang kwam. In het ontbijtduel – dat om 9.40 uur lokale tijd begon – hield Oman zes minuten stand. Nadat Sosha Benninga en Bente van der Veldt in de minuut die volgde allebei scoorden, vlogen de doelpunten de arme Omaanse keepster om de oren.

Het gevolg was een dertig minuten durende afranseling voor het land dat zo graag stappen wil zetten op de mondiale hockeyladder. Een nieuw hockeyteam, dat volgens haar eigen Instagram-pagina pas twee jaar bestaat. De Omaanse sterren zullen slapeloze nachten hebben van Van der Veldt. De spits van Kampong, ook al flink op schot in de eerste twee wedstrijden, maakte er maar liefst zeven. Haar toernooitotaal komt daarmee op twaalf. Die cijfers zijn extra bijzonder, als je bedenkt dat de aanvaller dit seizoen pas twee keer scoorde in de Hoofdklasse.

Het mag geen verrassing zijn dat Van der Veldt momenteel topscorer is van het toernooi. De overige treffers kwamen donderdag van Noor de Baat (3), Lana Kalse (3), Marloes Timmermans (2), Janneke van de Venne (2), Floor de Haan (2) en Benninga (2). Op Danique van der Veerdonk na waren daarmee alle veldspeelsters trefzeker.

De ongelooflijke doelpuntenproductie (45 in drie duels) is exemplarisch voor de overmacht van Nederland op het WK hockey5’s, waar de andere uitslagen lang niet zo gigantisch zijn. Van de andere deelnemers slaagde alleen Maleisië – ook al tegen het arme Oman – erin om met meer dan tien doelpunten verschil een wedstrijd te winnen. Kortom: Oranje heeft zijn favorietenrol nog maar weer eens onderstreept in de poulefase, die geregeld meer weg had van een speeltuin.

In de kwartfinale tegen Oekraïne gaan we meemaken of de tegenstand van Nederland toeneemt. De Oost-Europeanen wonnen vrij ruim van Australië (6-3) en Zambia (9-0), maar werden donderdagochtend hard aangepakt door Zuid-Afrika (2-6).