Boris Burkhardt genoot van de ambiance: ‘Het was pure gekte’

Met de 6-3 overwinning op Zuid-Afrika in de kwartfinales zijn Oranje Heren weer een stap dichterbij hun einddoel: de wereldtitel. Boris Burkhardt genoot van de sfeer in de met drieduizend toeschouwers gevulde Heartfelt Arena in Pretoria die als één man achter de Zuid-Afrikaanse ploeg ging staan. ‘Het was pure gekte.’

Doof was hij na afloop niet en ja misschien had zijn stem wel eens beter geklonken na een wedstrijd, maar de decibellen die vanaf de tribunes op het veld neerdaalden, had Burkhardt nooit eerder meegemaakt in de zaal.

‘We hebben met Nederland in Duitsland tegen Duitsland gespeeld, maar dat was niet zo heftig als hier. Het publiek ging al helemaal uit zijn dak als iemand van Zuid-Afrika een sprint trok. Er was zoveel lawaai dat we elkaar niet konden verstaan. We schreeuwden onze longen uit ons lijf. Met gebaren probeerden we elkaar te coachen. Dit soort wedstrijden maak je niet zo vaak mee.’

Uitgelaten sfeer

De sfeer in de hal was voorafgaand aan de wedstrijd van de Oranje Heren uitgelaten nadat even daarvoor de Zuid-Afrikaanse dames voor het eerst in de historie de halve finales van het WK hadden bereikt door België met 2-1 te verslaan. Bij de toeschouwers leefde de hoop dat de Zuid-Afrikaanse mannen konden verrassen en het voorbeeld van de dames zouden volgen.

Boris Burkhardt wordt gefeliciteerd door Wiegert Schut na zijn doelpunt voor de Oranje Heren in het kwartfinaleduel tegen Zuid-Afrika op het WK Zaal in Pretoria.

Het werd eigenlijk al snel duidelijk dat er van een Zuid-Afrikaanse verrassing geen sprake kon zijn. Burkhardt opende al na twee minuten de score voor de Oranje Heren, die nog voor rust uitliepen naar een 5-0 voorsprong.

Met twee goals snel achter elkaar in het vierde kwart verkleinde Zuid-Afrika de achterstand naar drie doelpunten. En dat werden er twee na de treffer van Mustapha Cassiem, die even daarvoor zijn strafbal zag worden gekeerd door Hidde Brink.

Momentum

‘Je ziet in het zaalhockey dat als een ploeg een comfortabele voorsprong heeft dat het momentum naar het andere team switcht. Je hebt nooit de gehele wedstrijd momentum’, legt Burkhardt uit.

‘Het wordt dan nog relatief spannend, maar we hadden in de eerste helft een dermate grote marge opgebouwd dat het niet per se dreigend werd. Door zes tegen zes te spelen probeerden wij het momentum van hen te doorbreken. En dat hebben we goed uitgezongen.’

Met zijn twee doelpunten tegen Zuid-Afrika staat Burkhardt momenteel op dertien doelpunten dit WK. Daarmee komt hij in de top drie aller tijden van Oranje-spelers met de meeste goals op een wereldkampioenschap. Hij moet alleen zijn coach Robert Tigges (16) en Roderick Weusthof (14) nog voor laten gaan.

Boris Burkhardt maakte tijdens het WK Zaal in Pretoria al dertien doelpunten voor de Oranje Heren. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Volgens plan

Het zijn mooie persoonlijke cijfers voor de aanvoerder van de Oranje Heren die volgens eigen zeggen tevreden is over wat hij tot nu toe heeft kunnen laten zien in Pretoria. Maar hij zegt ook: ‘Het belangrijkste is dat we als team presteren.’

Vooralsnog verloopt alles nog volgens plan voor de Oranje Heren. De volgende horde op weg naar de wereldtitel is de Verenigde Staten. Dat halvefinaleduel staat al om 10.00 uur in de ochtend gepland met hopelijk ’s avonds om 19.00 uur gevolgd door de finale. ‘Binnen 36 uur wordt eigenlijk alles beslist. Elke minuut die we hebben wordt aan die wedstrijden gewijd. Je zit nu in een soort waas.’