Deze twaalf Oranje Heren jagen op WK-goud in de zaal

De Oranje Heren Zaal gaan vanaf zondag in het Zuid-Afrikaanse Pretoria op jacht naar het tweede WK-goud in de historie. De ploeg van bondscoach Robert Tigges en zijn assistent Ivar Knötschke neemt voor de vierde keer deel aan een wereldkampioenschap in de zaal.

Dit zijn de tien veldspelers en twee keepers die voor Oranje in actie komen. De selectie van Tigges telt twee spelers die nog niet eerder deelnamen aan een titeltoernooi in de zaal: aanvaller Joep Troost en verdediger Sander Groenheijde.

Joey van Walstijn kenden we tot voor kort als Fontaine. Hij trouwde onlangs en nam de achternaam aan van zijn vrouw. Van Walstijn vormt net als bij het EK, afgelopen december in Hamburg, het keeperskoppel met Hidde Brink. De HDM’er een ander type dan Brink: een keeper die in de cirkel sneller naar de bal beweegt. Bij het eventuele wegvallen van Brink, kan Tigges hem met alle vertrouwen inzetten. Dat bewees hij al in Hamburg toen hij Brink verving in de poulewedstrijd tegen België.

Maakte deel uit van de bronzen EK-selectie van 2022. Heeft een achtergrond bij Hattem, een club die zaalhockeyminded is. Een bloedfanatieke speler met een snelle leercurve.

Een van de steunpilaren binnen de ploeg. Begint aan zijn eerste WK, maar was al actief op de EK’s van 2018 en 2020. Viel in de aanloop naar het EK van afgelopen december af vanwege een handbreuk. Een betrouwbare verdediger die tactisch ook heel sterk is.

Vervulde tijdens het EK in Hamburg afgelopen december de rol van reserve. Is een aanvaller met een neusje voor de goal. Scoort makkelijk, vindt de hele kleine gaatjes. Kan met een snelle polsbeweging genadeloos toeslaan. Scoorde dit seizoen achttien doelpunten in de Hoofdklasse Zaal.

Is een van de routiniers binnen de ploeg. Werd in 2015 wereldkampioen met Oranje en won twee jaar geleden en afgelopen december EK-brons. Bezit alle skills. Scoort makkelijk, heeft een passeerbeweging en kan ook goed verdedigen. Sweering is energiek en er gaat dreiging van hem uit. Maakte de voorbije weken dertien goals voor Amsterdam in de Hoofdklasse Zaal.

Sterk en krachtig in zowel duels als passing. Beschikt over een goede corner. Een goede Bakker is van enorme waarde voor Oranje. Hij kan het verschil maken. Was met twaalf doelpunten topscorer van Oranje op het EK in Hamburg afgelopen december. Hield op dat Europees kampioenschap een fraaie reeks in stand. Hij scoorde in zijn veertiende opeenvolgende wedstrijd in EK-verband. In die reeks was hij goed voor 22 doelpunten. Na vier EK’s wordt dit zijn eerste WK. Was in de Hoofdklasse Zaal met zeventien goals topscorer van Rotterdam.

Zaalhockeydier pur sang. Begint aan zijn tiende internationale titeltoernooi met Oranje. Daarmee is hij recordhouder bij het nationale team. Werd in 2015 in Leipzig wereldkampioen. Beschikt over een enorme tactische bagage en is daarmee een belangrijke meerwaarde in de selectie. Was ook al actief op het WK van 2011.

Vormt voor het tweede internationale titeltoernooi op rij een keepersduo met Van Walstijn. Was al actief op de EK’s van 2018, 2020 en 2022. Is groot en wendbaar. Een rustige factor in de goal. Is coachend sterk.

Een van de beste zaalhockeyers in Nederland. Brengt rust en ervaring. Is na Rohof de meest ervaren zaalinternational in de selectie. Hij speelde al zes EK’s en werd in 2015 wereldkampioen met Oranje. Is slim en bijna niet te passeren.

De aanvoerder van de ploeg. Moet voor de doelpunten zorgen. Was bij het EK 2020 gezamenlijk topschutter met elf goals. Beschikt over een goede corner. Is een bepalende speler in de groep en een gangmaker. Heeft een enorme drive en passie, met al vier EK’s aan ervaring in de tas. Kroonde zich met 26 doelpunten tot topscorer van de Hoofdklasse Zaal.

Een van de ontdekkingen van de groep hoofdklassespelers die afgelopen december twee selectietrainingen afwerkte. Stabiele factor bij HDM. De landstitel van de Haagse ploeg was mede aan hem te danken. Is een betrouwbare, sterke verdediger.

Won in Hamburg met Oranje EK-brons. Beschikt over sterke polsen en schiet makkelijk. Speelt goed in de combinatie. Zeer taakgericht. Een stabiele speler die voor anderen als bliksemafleider kan dienen. Is misschien niet altijd de meest zichtbare speler, maar is wel vreselijk nuttig. Was in de Hoofdklasse Zaal na Chris Taberima (21 goals) tweede beste schutter van landskampioen HDM met zestien doelpunten.


Wat vind jij? Praat mee...