Drie goals Sweering leggen basis zege Oranje Heren op Namibië

In navolging van de dames hebben ook de Oranje Heren hun eerste wedstrijd op het WK Zaal gewonnen. In de Heartfelt Arena in Pretoria werd Namibië zondag met 7-1 verslagen. Max Sweering scoorde drie keer en Wiegert Schut maakte de honderdste goal op het WK voor Oranje.

Na acht jaar afwezigheid keerden de Oranje Heren weer terug op het wereldtoneel. De ploeg trad aan met acht WK-debutanten, van wie Joep Troost en Sander Groenheijde voor het eerst minuten maakten voor Oranje op een internationaal zaaltoernooi. De 37-jarige Teun Rohof bereikte meerdere mijlpalen. Met zijn tiende titeltoernooi, derde WK-deelname en vijftien WK-duels is de routinier recordhouder aan de kant van de Oranje Heren.

Voor de tweede keer in zijn WK-carrière stond hij tegenover Namibië. In 2011 in Poznan won Oranje met 13-0. Dit keer in Zuid-Afrika stond Oranje ook aan de goede kant van de score. De teller stopte dit keer bij 7-1.

Met tien titeltoernooien, derde WK-deelname en vijftien WK-duels is Teun Rohof recordhouder bij de Oranje Heren Zaal. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Van Walstijn

Er viel weinig af te dingen op de overwinning van Nederland. De ploeg was de bovenliggende partij in een wedstrijd, waarin Namibië ook zijn kansen kreeg. De Afrikaanse formatie kon zelfs op voorsprong komen, maar keeper Joey van Walstijn redde op een schot vanaf links. Van Walstijn kreeg van bondscoach Robert Tigges deze wedstrijd de voorkeur boven Hidde Brink, die tegen Kazachstan onder de lat staat.

Van Walstijn redde daarna ook nog knap op een tip van Dylan Finch. In het derde kwart werd de keeper van landskampioen HDM alsnog gepasseerd door een inzet van Percy Barthram. Dat doelpunt deed Oranje geen pijn, omdat de ploeg op dat moment al een voorsprong van 4-0 had opgebouwd.

Die vier doelpunten kwamen op het conto van het duo Max Sweering-Wiegert Schut. Schut assisteerde Sweering zowel bij de 1-0 als de 2-0. En zelf zette hij de 4-0 op het bord. Dat was de honderdste treffer van Oranje op een WK. Precies twintig jaar geleden maakte Toine van Beugen de eerste WK-goal voor Oranje door tegen Zuid-Afrika een strafcorner te verzilveren.

Hattrick Sweering

Sweering maakte ook de 3-0 uit een strafbal. Oranje kreeg die toegewezen nadat de inzet van Jochem Bakker uit een strafcorner via een schouder van de Namibische uitloper over het doel was gegaan. Met zijn hattrick was Sweering na Tigges, Roderick Weusthof, Richard de Snaijer en Bjorn Kellerman de vijfde speler in Oranje met minimaal drie goals in een WK-duel.

In het vierde kwart was het verzet van Namibië definitief gebroken. Joep Troost bekroonde zijn WK-debuut met een doelpunt en Nicki Leijs vergrootte de score naar 6-1. De verdediger stoomde op door de as en kon vrij uithalen. Goed voorbeeld doet goed volgen, moest Niek Merkus hebben gedacht. Ook hij zag niet veel later een gat in de as en liep de cirkel binnen. Met zijn eerste WK-goal bepaalde hij de eindstand op 7-1. Het was de zestigste zege van de Oranje Heren Zaal op een internationaal titeltoernooi.

Met zijn doelpunt tegen Namibië was Wiegert Schut verantwoordelijk voor de honderdste treffer van Oranje op een WK. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek


Wat vind jij? Praat mee...