EK Zaal (H): Oostenrijk houdt Oranje uit finale

De Oranje Heren Zaal zijn er niet in geslaagd de finale van het EK in Berlijn te halen. In de halve finales ging de ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra zaterdagavond onderuit tegen Oostenrijk. Het werd 5-3 voor de titelverdediger en wereldkampioen.

De twee ploegen troffen elkaar, omdat Oostenrijk met drie overwinningen als nummer een Poule A afsloot. In de andere poule eindigde Nederland als tweede na Duitsland. Oranje had eerder op de dag moeten winnen van de Duitsers om Oostenrijk te ontlopen. Dat lukte niet. Duitsland won in de laatste seconde met 7-6.

Weinig tijd

Veel tijd om te treuren over de nederlaag had Nederland niet. Het was jammer dat de ploeg een remise niet over de streep kon trekken, maar Oranje kon terugkijken op een goede wedstrijd tegen de Duitsers, die eerder België (12-1) en Tsjechië (12-2) hadden afgedroogd.

Jim van de Venne op de huid gezeten door zijn Oostenrijkse tegenstander tijdens de halve finale van het EK in het Horst Korber Sportzentrum in Berlijn. Foto: Willem Vernes

Dat goede gevoel moest Nederland meenemen naar het duel met Oostenrijk, dat door velen werd gezien als de favoriet voor de Europese titel, een rol die de ploeg niet graag bekleedt zo vertelde routinier Benjamin Stanzl eerder tegen hockey.nl.

Rohof terug

Oranje begon met Teun Rohof in de basisopstelling. De verdediger van Amsterdam bleef in het laatste pouleduel met Duitsland met hamstringklachten uit voorzorg aan de kant. Hij kon echter niet voorkomen dat Oostenrijk na een minuut op voorsprong kwam. Een van de dertigers in de Oostenrijkse selectie, Michael Körper, pushte raak.

Oostenrijk had in die beginfase het initiatief, waarna het duel wat meer in evenwicht kwam. Nederland kreeg een corner. Jochem Bakker pushte op de uitkomende keeper. De speler van Rotterdam maakte aan het begin van het eerste kwart de gelijkmaker. Vanaf de achterlijn pushte hij de bal via de paal in de verre hoek in het net.

Beter in het spel

Na het doelpunt raakte Nederland wat beter in het spel. De ploeg ging combineren en kwam bijna op voorsprong. Alleen de lat weerhield Max Sweering van een treffer uit een strafcorner. De 1-1 ruststand was dan ook wel een juiste afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

Timo Goor schreeuwt het uit na zijn gelijkmaker tijdens de halve finales van het EK tegen Oostenrijk in het Horst Korber Sportzentrum in Berlijn. Foto: Willem Vernes

De ploegen bleven elkaar min of meer in de tang houden. Een uitbraak over rechts van Oostenrijk werd bij de tweede paal in het doel getikt door Alexander Bele. Opeens was het 2-1 voor de Oostenrijkers. Echter, het evenwicht werd snel hersteld door Timo Goor (2-2).

Oostenrijk beslist het duel

Oostenrijk zette aan en drukte Nederland terug. Het leidde tot een corner voor Oostenrijk. Specialist Körper pushte hard tegen de plank. Voor de derde keer in de wedstrijd nam Oostenrijk de leiding. Kon Oranje nog een keer terugkomen?

Het antwoord was nee. Oostenrijk bouwde in het vierde kwart de voorsprong uit. Bele stond helemaal vrij op de rand van de cirkel en liet keeper Hidde Brink kansloos. Körper verhoogde de score met zijn derde treffer uit tot 5-2. Nicki Leijs bepaalde de eindstand op 5-3. Een vierde Nederlands doelpunt in de slotseconden werd niet toegekend.

Oostenrijk – Nederland 5-3

1 Michael Körper 1-0
11 Jochem Bakker 1-1
25 Alexander Bele 2-1
26 Timo Goor 2-2
29 Michael Körper 3-2 (sc)
34 Alexander Bele 4-2
37 Michael Körper 5-2
40 Nicki Leijs 5-3 (sc)

Samenvatting Oostenrijk – Nederland

Austria v Netherlands – EuroHockey Indoor Championship 2020 – Men's Match Highlights

Geplaatst door European Hockey Federation op Zaterdag 18 januari 2020


3 Reacties

 1. circlestorm69

  Balen. Altijd weer die Duitsers 😉

  1. lexi-b

   Reserve-duitsers :-)

 2. arnoldS

  Blij zijn dat er weer een WK op t programma staat. En voor de bond; die is al lang blij dat ze zich in de A poule gehandhaafd hebben.


Wat vind jij? Praat mee...