EK Zaal (H): Oranje pakt WK-ticket en plaatst zich voor halve finales

De Oranje Heren Zaal hebben een prima eerste EK-dag achter de rug. Dankzij de 7-4 zege op België plaatste de ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra zich voor de halve finales van het titeltoernooi. Bovendien pakte Nederland ook nog een ticket voor het WK.

Oranje was eerder op de dag het EK goed gestart met een 6-2 zege op Tsjechië. Voor de Belgen eindigden hun eerste duel op het EK in een deceptie. De EK-finalist van 2018 kreeg een flink pak slaag van gastland Duitsland, dat niet met de sterkste formatie in Berlijn aantrad. De jonge Duitse ploeg oogde gretig en stapte met een 12-1 zege van het veld.

Stap zetten

De Belgen hadden zodoende iets recht te zetten en voor Oranje was het zaak niet te licht over het duel met de zuiderburen te denken. Bij winst zou een grote stap worden gezet richting de halve finales en een ticket voor het WK.

Met dit keer Philip van Leeuwen onder de lat kende Oranje een prima start. Na een minuut vond Nicki Leijs Jochem Bakker. De speler van Rotterdam stuitte in eerste instantie nog op doelman Jeremy Gucassoff, maar in tweede instantie pushte Bakker de bal hoog in het doel.

België op gelijke hoogte

Na kansen van Boris Burkhardt en Tijn Lissone, maakte Burkhardt met een tip de 2-0. Maar voordat de speaker de naam van Burkhardt had uitgesproken had Philippe Simar de Belgen al op 2-1 gebracht. Twee minuten later was de stand zelfs gelijk via een treffer van routinier Jérôme Truyens.

Boris Burkhardt juicht na opnieuw een treffer tegen België in het tweede duel van het EK in Berlijn. Foto: Willem Vernes

De wedstrijd was meer open dan het duel dat Oranje speelde tegen Tsjechië. Nederland kreeg ook een flink aantal kansen. Een strafcorner werd van de lijn gehaald. Burkhardt raakte de paal, daarna werd bij de derde strafcorner de lat geraakt. Op dat moment leidde Oranje wel met 3-2 door een rake corner van Leijs.

België opnieuw gelijk

Nog voor rust zag Nederland België opnieuw langszij komen. Tom DeGroote rondde een individuele actie prima af: 3-3. Even daarvoor had Bakker een gelijkmaker voorkomen door op de lijn de bal uit een strafcorner uit het doel te tikken.

Na rust drong België flink aan. De ploeg claimde een doelpunt uit een strafcorner, maar na overleg tussen beide scheidsrechters werd de treffer niet toegekend. Het doelpunt viel aan de andere kant. Burkhardt rondde af voor alweer zijn vijfde treffer van het toernooi.

Ondanks de voorsprong liet Nederland zich niet terugzakken. Het zocht de aanval op. Max Sweering had de vijfde Nederlandse treffer op de stick, maar doelman Gucassoff voorkwam met een uiterste krachtsinspanning de mogelijke beslissing in de wedstrijd.

Spanning

Het bleef uitermate spannend. Van Leeuwen redde prima met de stick. Bakker zag tot eigen ontsteltenis de bal niet in het doel belanden. Nederland besliste het duel met de strafcorner. Een variant via Leijs werd benut door Burkhardt en even later was Leijs zelf trefzeker: 3-6.

Het verschafte Oranje lucht en een marge. De Belgen zetten nog een keer aan, wisselde de keeper voor een extra veldspeler. Dat leverde nog wel een treffer op voor Simar, maar Max Sweering zette de eindstand van 4-7 op het bord.

België – Nederland 4-7

1 Jochem Bakker 0-1
8 Boris Burkhardt 0-2
8 Philippe Simar 1-2
10 Jérôme Truyens 2-2
13 Nicki Leijs 2-3 (sc)
19 Tom DeGroote 3-3
27 Boris Burkhardt 3-4