EK Zaal (H): Oranje opent met zege op Tsjechië

De Oranje Heren Zaal zijn het EK in Berlijn op de best mogelijke manier gestart. De openingswedstrijd tegen Tsjechië werd met 6-2 gewonnen. Om 18.30 uur speelt Nederland de tweede pouleduel tegen België, de zilveren medaillewinnaars van 2018.

Nederland begon sterk tegen Tsjechië, de nummer vijf van het EK in 2018, bij wie Stepan Klaban van Klein Zwitserland JA1 meespeelde. De Oranje Heren zetten hoog druk op de Tsjechen en bij balbezit ging de bal snel van stick naar stick. Echte grote kansen leverde dat spel niet op in de openingsfase. Jochem Bakker raakte het zijnet en Boris Burkhardt stuitte op de Tsjechische sluitpost.

De Tsjechen op voorsprong

Het was dan ook enigszins verrassend dat Tsjechië vlak voor het einde van dat eerste kwart op voorsprong kwam. Slechts twee keer verschenen de Tsjechen in die eerste tien minuten voor het doel van Hidde Brink. De eerste strafcorner van de wedstrijd leverde niets op, maar Jozef Trejbal had vlak voor de zoemer meer succes met zijn schuiver.

De ploeg van Marieke Dijkstra liet zich niet van de wijs brengen door de tegentreffer. Oranje ging door waarmee het bezig was. In een hoog tempo de bal rondspelen om zodoende een gaatje te vinden in de defensie van Tsjechië. Dat lukte Burkhardt, die vanaf rechts de gelijkmaker binnentikte. Burkhardt dacht even later ook de 2-1 te maken, maar de treffer werd afgekeurd. Hierdoor gingen de ploegen met een gelijke stand rusten.

Leijs zet Oranje op voorsprong

Na rust kwam Nederland al snel op voorsprong door een treffer van aanvoerder Nicki Leijs. Daarna kwam de ploeg onder druk te staan na een groene kaart van Jim van de Venne. Vlak voor het einde van het derde kwart mocht ook Max Sweering zijn zonden kort overdenken.

Met een man minder gaf Oranje geen krimp. De Tsjechen speelden de bal rond, maar kwamen niet tot een schot. De Tsjechische coach besloot keeper Pavel Hraba naar de kant te halen om de druk op de Nederlandse verdediging op te voeren. Die keuze kwam hem duur te staan. Bakker werd ondersteboven gelopen, maar kon de bal nog wel bij Burkhardt krijgen, die de bal in het lege doel schoof.

Bakker maakte vervolgens aan alle spanning een eind door even later een toekende strafbal te benutten. De speler van Rotterdam bouwde daarna de verdiende voorsprong van Oranje verder uit. Hij verzilverde de eerste strafcorner van Nederland: 5-1.

Jan Zelezny maakte er een minuut voor tijd nog 5-2, maar die treffer deed Oranje geen pijn meer. Burkhardt bepaalde met een strafbal de eindstand op 6-2. De eerste, belangrijke, zege van het EK voor Oranje was binnen.

Tsjechië – Nederland 2-6

10 Jozef Trejbal 1-0
13 Boris Burkhardt 1-1
22 Nicki Leijs 1-2
31 Boris Burkhardt 1-3
33 Jochem Bakker 1-4 (sb)
36 Jochem Bakker 1-5 (sc)
39 Jan Zelezny 2-5