EK Zaal (H): Oranje pakt brons ten koste van Rusland

De Oranje Heren Zaal hebben het EK in Berlijn afgesloten met een bronzen medaille. Het is het eerste eremetaal voor het team sinds 2010, toen Nederland in eigen land beslag legde op de derde plaats. In het Horst Korber Sportzentrum werd Rusland verslagen.

Beide ploegen hadden zaterdag een bittere pil te slikken na het mislopen van de EK-finale. Nederland kon lang mee met titelverdediger en wereldkampioen Oostenrijk, dat pas in het laatste kwart het verschil kon maken (5-3). Rusland had ondanks twee gemiste strafballen weinig in te brengen tegen gastland Duitsland. Het werd 6-1 voor de Duitsers die later op de dag om de Europese titel strijden tegen Oostenrijk.

Eerdere duels

In de laatste twee confrontaties met Rusland op internationale toernooien dolf Nederland het onderspit. Op het EK van 2014 en een jaar later op het WK was het verschil tussen beide landen klein. Dit keer was de marge een stuk groter en in het voordeel van Oranje.

Nederland kende een prima start van het duel. Uit de eerste strafcorner vloeide de tweede voort die door Nicki Leijs werd verzilverd. De aanvoerder ontweek prima de ontlopende Russische verdediging en pushte raak. Het uitverkochte Horst Korber Sportzentrum was nog nauwelijks uitgejuicht of Max Sweering zette de 2-0 op het bord.

Daan Dekker schreeuwt het uit na zijn doelpunt in het duel om het brons met Rusland (11-3). Foto: Willem Vernes

Kansen Rusland

Een tegenoffensief van de Russen leverde de eerste corner op. Nadat de Nederlandse verdediging te vroeg uitliep en Jim van de Venne werd weggestuurd redde doelman Hidde Brink prima met de stick. Het leverde wel een tweede corner op voor de Russen. Opnieuw liep Nederland te vroeg uit. Dit keer moest Teun Rohof weg. De inzet vanaf de kop cirkel werd van de lijn gehaald.

Even later was Brink was kansloos op de inzet van de vrijstaande Marat Khairullin (2-1). Net daarvoor had Leijs na een goede rush over rechts Sweering de kans op 3-0 geboden, maar de aanvaller kreeg de bal niet in het doel.

Ruime marge bij rust

In het tweede kwart raakte Nederland twee keer op rij de paal. Na de tweede keer pikte Rohof de bal op en schoof de 3-1 binnen. Boris Burkhardt tilde vervolgens de stand naar 4-1. Rusland gaf zich nog niet gewonnen. Mikhail Proskuriakov verkleinde de achterstand, maar Bakker bepaalde de ruststand op 5-2. De speler van Rotterdam was het eindstation van een snelle combinatie tussen Leijs en Rohof.

Jim van de Venne in duel om de bal tijdens de strijd om het brons met Rusland (11-3) tijdens het EK in Berlijn. Foto: Willem Vernes

Terwijl Rohof met een bloedende kin naar de kant moest schoot Leijs de 6-2 binnen. Daarna ging Oranje in rap tempo verder. Bakker bediende Daan Dekker met een prachtige turn, waarna Burkhardt de achtste Nederlandse treffer op het bord zette.

Russen verder zonder keeper

In het laatste kwart startten de Russen met een extra veldspeler. Het leverde meteen de 8-3 op. De keuze om zonder keeper te spelen werd daarna meteen afgestraft door Bakker. Het weerhield de Russen er niet van om de keeper weer in het veld te brengen. Met twee doelpunten bepaalde Burkhardt, die gedeeld topscorer werd met elf doelpunten, de eindstand op 11-3, waarmee de vierde bronzen medaille in de EK-historie binnen was.

Bovenste rij (v.l.n.r.) Ewout Schröder (video), Remo Marbus (fysio), Boris Burkhardt, Nicki Leijs, Max Sweering, Philip van Leeuwen, Teun Rohof, Daan Dekker, Hidde Brink en Pasha Gademan (assistent) Onderste rij (v.l.n.r.) Marieke Dijkstra (bondscoach), Claire Hendriks (manager), Tijn Lissone, Jochem Bakker, Jim van de Venne, Niek Merkus en Timo Goor. Foto: Willem Vernes

Nederland – Rusland 11-3

3 Nicki Leijs 1-0 (sc)
4 Max Sweering 2-0
9 Marat Khairullin 2-1
12 Teun Rohof 3-1
14 Boris Burkhardt 4-1
15 Mikhail Proskuriakov 4-2
20 Jochem Bakker 5-2
23 Nicki Leijs 6-2
26 Daan Dekker 7-2
27 Boris Burkhardt 8-2
31 Artur Nadyrshin 8-3
31 Jochem Bakker 9-3
35 Boris Burkhardt 10-3
40 Boris Burkhardt 11-3

Samenvatting Nederland – Rusland

Netherlands v Russia – EuroHockey Indoor Championship 2020 – Men's Match Highlights

Geplaatst door European Hockey Federation op Zondag 19 januari 2020


1 Reactie

  1. francakh

    Een klein lichtpuntje vandaag ...


Wat vind jij? Praat mee...