Sensationele comeback Oranje Heren tegen België

In een enerverende en bij vlagen doldwaze derde poulewedstrijd hebben de Oranje Heren met 10-7 gewonnen van België. Net als tegen Duitsland moest de ploeg van Robert Tigges flink aan de bak om een achterstand goed te maken. Dit keer leverde de comeback – na een 1-5 en 3-6 tussenstand – ook de beloning op in de vorm van drie punten.

Oranje startte het EK donderdag met de 8-2 zege op Tsjechië gevolgd door de dramatische nederlaag tegen Duitsland (6-5). Het was de vraag of mannen dat teleurstellende verlies hadden verwerkt. Het team van bondscoach Robert Tigges toonde tegen Duitsland karakter en knokte zich knap terug na 5-5 na een 5-2 achterstand. Maar twee seconden tijd sloegen de Duitsers alsnog genadeloos toe en pakten zodoende de volle buit.

Tegenstander België hield eerder op die donderdag wel een punt over aan het duel met Duitsland (4-4). Of ze daar in het Belgische kamp vrede mee hadden, was nog maar de vraag. De ploeg gaf namelijk een 4-1 voorsprong uit handen. Later op de dag verloren de Belgen kansloos van wereldkampioen Oostenrijk (6-2).

Derby der Lage Landen

Nederland en België troffen elkaar afgelopen weekend in Brussel voor een oefenwedstrijd. Dat duel kende geen winnaar. Het werd 5-5. Twee jaar geleden bij het EK werd ook in de poulefase de Derby der Lage Landen gespeeld. In Berlijn was Oranje met 7-4 te sterk.

Dit keer stonden de mannen van bondscoach Robert Tigges opnieuw aan de goede kant van de score. Maar gemakkelijk ging het niet. Philippe Simar leek zich aanvankelijk tot de beul van Oranje te ontpoppen. De 27-jarige Belg, die eerder dit toernooi met drie treffers tegen Duitsland zijn visitekaartje af gaf, maakte vijf van zeven Belgische doelpunten.

De Belg Philippe Simar maakt 0-2 in het EK-duel met Oranje. Foto: Willem Vernes

Het bleek niet genoeg voor een Belgische zege, want Oranje trok na rust en met name in het vierde kwart de wedstrijd over de streep. En die zege leek heel ver weg gezien het spel vóór rust.

Al na vier minuten keek Oranje tegen een achterstand aan toen Simar keeper Hidde Brink omspeelde en de bal tegen de touwen pushte. Even daarvoor stonden beiden ook oog-in-oog met elkaar en toen kwam Brink als winnaar uit de strijd. Daarnaast raakte hij in het eerste kwart ook twee keer de paal.

Kansen voor Oranje

Stelde Oranje daar niets tegenover? Jazeker wel. Na een prima pass via de balk van Nicki Leijs stuitte Max Sweering op keeper Romain Henet, die daarna ook een schot van Boris Burkhardt keerde. Vlak voor het einde van het eerste kwart pushte de aanvoerder van Oranje uit een strafcorner tegen de lat.

De ploeg was dus dichtbij de gelijkmaker, maar het tweede kwart was nog maar nauwelijks begonnen of België kwam via Simar op 2-0 gevolgd twee minuten later gevolgd door een raak schot uit een lastige hoek van Gaetan Dykmans.

Max Sweering verkleinde snel de achterstand door een benutte strafbal, maar dichterbij kon Oranje niet komen. Twee doelpunten van Simar vergrootten de Belgische voorsprong naar 5-1.

Op dat moment had bij Oranje Joey Fontaine de plek onder de lat van Brink overgenomen. Brink was in de rust gewisseld. Ondanks de grote achterstand liet Oranje de kop niet hangen. Bram van Battum en Sweering scoorden uit een strafcornervariant. Maar opnieuw was daar Simar die België op 3-6 zette. Burkhardt verkleinde vervolgens de achterstand naar 4-6.

Oranje trekt duel naar zich toe

Met die stand begonnen de ploegen aan het laatste kwart. Daarin slaagde Oranje erin om de achterstand op spectaculaire wijze om te buigen in een voorsprong via treffers van Jeroen Hertzberger, Jasper Tukkers en opnieuw Sweering.

Sweering kreeg vervolgens een gele kaart. Oranje moest in ondertal verder. De Belgische bondscoach besloot zijn keeper naar de kant te halen voor een extra veldspeler. Nederland overleefde die situatie zonder kleerscheuren. Na een overtreding op de teruggekeerde Sweering kreeg Oranje een strafcorner. Zonder keeper op doel schoof Bakker de corner gemakkelijk binnen voor 8-6.

Dykmans voerde de spanning nog één keer op door te scoren en de achterstand te verkleinen naar 8-7. De Belgen riskeerden alles op jacht naar de gelijkmaker. Daarvan profiteerde Oranje dankbaar en via treffers van opnieuw Bakker en Burkhardt werd de uitslag 10-7. Een overwinning met glans na een heerlijke comeback.