Gouden droom Oranje Heren spat uiteen na shoot-outs

De Oranje Heren zijn er niet in geslaagd voor de tweede keer de WK-titel in de zaal te veroveren. In de herhaling van de WK-finale van 2015 ging de ploeg van bondscoach Robert Tigges zaterdag in Pretoria tegen Oostenrijk na het nemen van shoot-outs onderuit. Het duel was na veertig minuten in 4-4 geëindigd.

Met een buikschuiver vierde Fabian Unterkircher zijn winnende shoot-out waarna hij werd bedolven onder zijn Oostenrijkse teamgenoten. Even verderop zaten de spelers van Oranje verslagen op de grond. De gouden missie werd er één met een zilveren einde.

Net als eerder op de dag in de halve finale tegen de Verenigde Staten bekeek Teun Rohof geblesseerd de wedstrijd vanaf de zijkant. Een sneu einde van het WK voor de 37-jarige routinier die bezig was aan zijn tiende en zeer waarschijnlijk laatste internationale titeltoernooi met Oranje.

Fabian Unterkircher in duel om de bal met Niek Merkus tijdens de finale van het WK Zaal in Pretoria tussen Oostenrijk en Nederland. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

De eerste serie kansen in de finale waren voor Nederland. Wiegert Schut bediende Joep Troost, maar hij stuitte op doelman Mateusz Szymczyk. Kort daarna reageerde de keeper alert op de tip van Boris Burkhardt. De aanvoerder van Nederland kon de bal net niet genoeg naar de hoek sturen waardoor Szymczyk nog met de voet kon redden. Daarna nam Schut de Oostenrijkse keeper nogmaals onder vuur, maar opnieuw kwam Szymczyk als winnaar uit de strijd.

Oostenrijk leek niet onder de indruk. De ploeg had al vaker aangetoond opeens toe te kunnen slaan. Na een diagonale pass bleek Oliver Binder compleet vrij te staan. Zijn schot zeilde tot zijn eigen afgrijzen over het doel van Hidde Brink. Even later creëerde Oostenrijk weer een mogelijkheid, via Fabian Unterkircher wiens schot maar net voorlangs ging. Daarna was het wel raak voor de titelhouder. Met een bekeken backhand passeerde Michael Körper doelman Brink.

Gelijkmaker

Het eerste kwart leek te worden afgesloten met een Oostenrijkse voorsprong. Maar in de laatste seconden kreeg Oranje een strafcorner. De inzet vanaf de kop van de cirkel raakte Unterkircher op het lichaam. Een strafbal voor Nederland, die werd benut door Max Sweering. Het was de vijftigste treffer van de Oranje Heren op het WK. Daarmee scherpte de ploeg het eigen record van meeste doelpunten op een WK-eindronde nog verder aan.

Het tweede kwart was nog maar nauwelijks begonnen of Körper zette Oostenrijk opnieuw op voorsprong. De all time topscorer van het WK verzilverde zijn eigen rebound. Net als in het eerste kwartier konden de Oostenrijkers die voorsprong niet vasthouden. Sweering speelde Benjamin Stanzl door de benen en schoot de bal in de lange hoek binnen voor de 2-2 gelijkmaker.

Na rust waren de rollen omgedraaid en kwamen de Oranje Heren tot twee keer toe op voorsprong. Eerst zette Leijs de 3-2 op het bord nadat hij een duel om de bal had gewonnen en die vervolgens in de bovenhoek liftte.

Blijdschap bij Oostenrijk na een doelpunt in de finale van het WK Zaal in Pretoria tegen de Oranje Heren. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Nadat Daniel Fröhlich bij de tweede paal een pass met de backhand had binnengetikt, zette Troost Oranje via een strafcorner op een 4-3 voorsprong met nog een kwart te gaan. Maar die marge hield Nederland niet vast.

Oostenrijk trekt stand gelijk

De eerstvolgende Oostenrijkse strafcorner van Körper werd tot twee keer toe onschadelijk gemaakt door Brink, maar een tweede corner leidde tot een strafbal. De inzet van Unterkircher vanaf de kop van de cirkel kwam op het lichaam van de lijnstop.

Met nog vier minuten spelen benutte Körper het buitenkansje: 4-4. Hij was zijn derde van de wedstrijd en zeventiende van het toernooi, goed voor de topscorerstitel. Nederland overleefde in die slotfase nog een ondertalsituatie na een groene kaart voor Troost waardoor shoot-outs noodzakelijk waren om de strijd om de wereldtitel te beslissen.

Bij Oranje kwam Joey van Walstijn het veld in voor Brink. De keeper van HDM had meteen succes door tot twee keer toe te redden op de inzet van Sebastian Eitenberger. Daarna benutten zowel Burkhardt als Unterkircher hun shoot-outs. Jochem Bakker leek Oranje op voorsprong te zetten, maar zijn bal rolde via de legguard van Szymczyk naast het doel.

Körper werd in zijn poging gehinderd door Van Walstijn. De scheidsrechter wees naar de stip. Brink verving Van Walstijn, maar hij was kansloos op de strafbal van Körper. Sweering maakte vervolgens gelijk (2-2) waardoor de serie in sudden death beslist moest worden.

Beslissing

Daarin stuitte Burkhardt op Szymzcyk waarna hij de bal op zijn voet kreeg. Het matchpoint voor Oostenrijk werd benut voor Unterkircher. Daarmee prolongeerden de Oostenrijkers hun wereldtitel van 2018 en namen zodoende revanche voor de verloren van WK-finale van 2015. Nederland bleef verslagen achter, in de wetenschap dat ze heel dicht bij een tweede zaaltitel in de hockeyhistorie waren.

Dolle vreugde bij de Oostenrijkers na het prolongeren van de zaalwereldtitel ten koste van de Oranje Heren. Foto: Worldsportpics/Christiaan Kotze)


3 Reacties

  1. robvisser

    Jammer. Zo dichtbij. Maar je weet dat als het op shoot-outs aankomt, of het nu bij de Oranje heren op het veld is of in de zaal, dat de kans levensgroot is dat ze verliezen.

  2. Sander Duin

    Meer oefenen op shootouts dus …,,

  3. pietersmits

    Dacht je dan dat ze geen shootouts konden nemen?


Wat vind jij? Praat mee...