Round-up EK (H) Dag 3: Herzbruch hoorde van ‘special effects’

De Duitse zaalhockeyer Timm Herzbruch is uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Daarnaast is hij ook topscorer van de EuroHockey Indoor Championships met 11 doelpunten. Duitsland speelde geen halve finale tegen Oranje, maar tegen Tsjechië. Hoe dat precies zo kwam, weet Herzbruch niet, al had hij wel wat gehoord.

Had de pas 18-jarige ‘Player of the Tournament’ de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië gezien? ‘Ik heb het zelf niet gezien, maar wel gehoord. Ik denk dat Nederland een moeilijke wedstrijd speelde tegen Tsjechië. Er waren wat vreemde beslissingen, toch? Een wedstrijd met ‘special effects’. Ik denk dat het ging om die 17 seconden die over waren toen de Nederlanders de gelijkmaker scoorden. Daarna versierden de Tsjechen nog een strafcorner en toen gaf de scheidsrechter een strafbal. Ik denk dat het een gekke wedstrijd was.’

Herzbruch werd vorig jaar dus geen wereldkampioen, maar is nu wel de beste van Europa. Hoe voelt dat nu? ‘Ik kan het niet beschrijven. Het is geweldig om hier in Praag Europees Kampioen te worden. We zijn allemaal heel erg blij, dat is alles wat ik nu kan bedenken.’ Vond Herzbruch het niet jammer dat hij met zijn team geen revanche kon nemen voor de verloren halve finale van het WK een jaar geleden? ‘Ja, we verloren toen in de halve finale van jullie. Voor zowel Duitsland als Nederland geldt dat we elkaars grote tegenstanders zijn. Maar uiteindelijk moet je van elke opponent winnen.’

Finale

Oostenrijk – Duitsland 2-3 (1-1)

Duitsland is Europees Kampioen Indoor. De regerend kampioen was in de finale met 3-2 te sterk voor buurland Oostenrijk, dat genoegen moet nemen met zilver. Lees hier het verslag.

3’ Florian Woesch 0-1
16’ Michael Körper 1-1
22’ Timm Herzbruch 1-2 (sc)
24’ Linus Butt (sc)
40+ Michael Körper 2-3

Strijd om het brons

In een bloedstollend spannende wedstrijd in de Sparta Arena heeft Rusland het brons veroverd op de EuroHockey Indoor Championships. De Russen versloegen voor een uitzinnig publiek thuisland Tsjechië met 4-3.

Rusland – Tsjechië 4-3 (2-1)

In de 1e helft koesterde de Russen lang een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Lykov. Dat was tegen de verhouding in, want de Tsjechen waren voortdurend in de aanval. Vlak voor tijd kreeg Tsjechië loon naar werken. Prochászka scoorde voor een uitzinnig publiek. Maar de Russen kwamen op slag van rust toch weer op voorsprong door Azarov.

Na rust raakte het duel enorm verhit. De Tsjechen profiteerden van de opzwepende sfeer en scoorden 2 keer via Vacek. Even later waren 2 Tsjechische spelers van het veld gestuurd. De Russen hadden hun keeper gewisseld voor een veldspeler. Dat overtal buiten ze onmiddellijk uit met een goal van Proskuriakov. En met nog 1 minuut op de klok kregen de Russen de Sparta Arena stil; Zhirkov scoorde uit de strafcorner.

De Tsjechen kregen nog 1 grote kans, maar konden die niet verzilveren.

6’ Alexander Lykov 1-0
18’ Tomas Prochászka 1-1 (sc)
20’ Dimitri Azarov 2-1
28’ David Vacek 2-2
33’ David Vacek 3-2
36’ Mikhail Proskuriakov 3-3
39’ Alexander Zhirkov 4-3 (sc)

Toch Nederlander in de finale

De Nederlandse zaalhockeyers zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de laatste 4 van het EK Indoor in Praag. Maar een andere Nederlander deed dat wel. Zaterdag floot Jonas van ’t Hek de halve finale tussen Duitsland en Tsjechië (5-0). En zondagmiddag fluit hij zelfs de finale tussen Oostenrijk en Duitsland. Wat vond hij van de slotfase van Nederland – Tsjechië? Lees hier het interview met Van ’t Hek voorafgaand aan de finale.

Poule C

Polen heeft het vonnis geveld over de Oranje-zaalhockeyers. Door hun overwinning op Zweden, degradeert Nederland uit de hoogste Europese divisie. Ook voor Zweden is het doek gevallen in de A-divisie. Polen en Zwitserland spelen over 2 jaar weer om de Europese titel.

Polen – Zweden 11-2 (5-0)

De Polen lieten er geen gras over groeien. Al na 7 minuten keken de Zweden tegen een schier onoverbrugbare achterstand aan: 3-0. Polen liep zelfs nog uit naar 5-0 voor de rust. In de 2e helft gingen de Oost-Europeanen vrolijk door met scoren. Zweden vond ook 2 keer het doel. Polen overtrof de eigen doelpuntenproductie uit de 1e helft, waardoor de score monsterlijke proporties kreeg.

4’ Tomasz Górny 1-0
5’ Dawid Zimnicki 2-0
7’ Krystian Makowski 3-0
12’ Krystian Makowski 4-0
17’ Tomasz Górny 5-0
20+ Krystian Makowski 6-0 (sb)
25’ Anders Lunqvist 6-1 (sc)
26’ Karol Majchrzak 7-1 (sc)
29’ Pawel Bratkowski 8-1
31’ Krystian Makowski 9-1
35’ Tomasz Górny 10-2
39’ Krystian Makowski 11-2 (sb)

Jochem Bakker: ‘Dit is zuur’

Jochem Bakker maakte zijn eerste officiële doelpunt voor Oranje, maar het was niet genoeg. Bakker: ‘Dit is heel zuur. Of Zweden moet nu winnen van Polen. We begonnen goed, eind van de eerste helft kakte we een beetje in. Ik scoorde wel, ja. Maar dat is nu even onbelangrijk. We hebben het helaas niet gehaald. Wat ik nu ga doen? Dit verlies verwerken en straks met elkaar de finale kijken. Ik weet niet wat ik nu ga doen. Ik denk even douchen en daarna zie ik wel.’

Nederland – Zwitserland 2-3 (1-2)

De kans dat de Oranje-zaalhockeyers zich weten te handhaven op het hoogste Europese niveau, is uiterst klein. Alleen als Zweden wint van Polen, blijft Nederland in de A-divisie. Nederland had in de laatste wedstrijd op de EuroHockey Indoor Championships genoeg aan een gelijkspel tegen de Zwitsers. Maar die waren in de Sparta Arena met 3-2 te sterk voor Oranje. Lees hier het verslag.

5’ Jochem Bakker 1-0
11’ Patrick Müller 1-1
17’ Manuel Keller 1-2
37’ Roman Richner 1-3
40’ Robert Tigges 2-3 (sc)