Kwartet van Körper en kaartenregen zorgen voor nederlaag Oranje

De Oranje Heren hebben hun eerste nederlaag op het WK in Pretoria geleden. Titelverdediger Oostenrijk was woensdag in de vierde poulewedstrijd met 4-1 te sterk. Michael Körper scoorde alle Oostenrijkse doelpunten in een wedstrijd waarin Nederland tegen drie gele en twee groene kaarten opliep.

Na de zeer ruim gewonnen duels tegen Namibië (7-1), Kazachstan (9-1) en Nieuw-Zeeland (12-0) zouden de Oranje Heren voor het eerst dit WK met serieuze tegenstand te maken krijgen. Met negen spelers die onlangs in Hamburg Europees kampioen werden en vijf die in 2018 de wereldtitel veroverden, beschikt Oostenrijk over enorm veel ervaring en kwaliteit.

Op deze historische hockeydag – exact acht jaar geleden won Nederland ten koste van Oostenrijk de WK-titel – kwam Oranje goed uit de startblokken. Al in de eerste minuut kreeg Boris Burkhardt een kans, maar het leverde hem niet meer dan een lange corner op. Een minuut na deze mogelijkheid kreeg Jochem Bakker een groene kaart na een obstructie op Leon Thörnblom. In de overtalsituatie kreeg Fabian Unterkircher twee kansen maar keeper Joey van Walstijn hield zijn doel schoon.

Benjamin Stanzl en Boris Burkhardt in duel tijdens Nederland-Oostenrijk op het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Vlak voor het einde van het eerste kwart mocht Oostenrijk aanleggen voor de eerste strafcorner. De inzet vanaf de kop van de cirkel kwam op de voet van de Nederlandse lijnstop, oordeelde de scheidsrechter. Dat betekende een strafbal voor Oostenrijk. Van Walstijn maakte onder de lat plaats voor Hidde Brink, maar de keeper van Pinoké was kansloos op de inzet van Körper, die de 1-0 maakte.

De spits van Harvestehuder miste – net als teamgenoot Oliver Binder – het begin van het WK. Binder moest de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland laten schieten en Körper was zelfs twee WK-duels afwezig. De all-time topschutter van het WK stapte pas zondag in het vliegtuig nadat hij de Duitse zaaltitel had gewonnen met zijn clubteam. De 36-jarige Körper liet dinsdag in zijn eerste wedstrijd in Zuid-Afrika al zien geen last te hebben van de lange vliegreis, toen hij twee keer scoorde tegen België.

Ook een tweede ondertalsituatie overleefden de Oranje Heren zonder kleerscheuren. Opnieuw zat Bakker op de strafbank. Dit keer met geel. Er waren in die fase wel kansen voor Oostenrijk via Fülöp Losonci en Unterkircher. Beide keren bracht Van Walstijn redding.

Kaarten

Vlak voor rust kwamen ook de Oostenrijkers met een man minder te staan na groen voor Unterkircher. Die situatie leidde tot een mogelijkheid voor Burkhardt. Hij kon doelman Mateusz Szymczyk echter niet verrassen in de korte hoek. Direct na de pauze kreeg Oranje ook een strafcorner. Bakker kon de bal niet langs de uitkomende Szymczyk pushen. Niet lang erna zag ook Schut een gele kaart. Hij pushte de bal hard in de stick van Thörnblom.

Dit keer profiteerde Oostenrijk wel van de overtalsituatie. Oliver Binder stuitte op Van Walstijn waarna de bal op de voet van Leijs kwam. Het leverde de Oostenrijkers de derde strafcorner op. De variant was raak via Körper, die zijn vijftigste WK-doelpunt maakte.

Troost was daarna tot twee keer toe dichtbij een doelpunt. Eerst zag hij zijn inzet via de stick van Szymczyk over het doel gaan en vervolgens leverde een strafcorner hetzelfde resultaat op.

Het lukte Nederland niet om de aansluitingstreffer te maken. Het was Körper die de 3-0 voor Oostenrijk op het bord zette. Hij snoepte de bal van de stick van Sander Groenheijde af en uit de draai passeerde hij Van Walstijn.

 

Leon Thörnblom met Lucas Middendorp in zijn rug tijdens Nederland-Oostenrijk tijdens het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Discipline

De discipline bij Oranje was ver te zoeken toen eerst Max Sweering (groen) en daarna Burkhardt (geel) naar de strafbank moest. Oostenrijk maakte dankbaar gebruik van deze buitenkansjes. Unterkircher stelde Körper in staat de 4-0 aan te tekenen.

Tigges haalde keeper Van Walstijn naar de kant voor een extra veldspeler. Oranje voerde de druk op. Meer dan één doelpunt van Burkhardt uit een strafcorner leverde het niet op. De goal was overigens wel de 125ste Oranje-treffer op een wereldkampioenschap.

Morgen om 18.00 uur sluiten de Oranje Heren de poulefase af met een wedstrijd tegen België, de nummer vijf van het afgelopen EK.

Joep Troost probeert Tobias Mimmler af te stoppen tijdens Nederland-Oostenrijk op het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

 

 


Wat vind jij? Praat mee...