Nicki Leijs bleef geloven in een goede afloop tegen Belgen

Eenzelfde scenario, maar dit keer met een happy end. Dat was het verhaal van de wedstrijd van de Oranje Heren op het EK Zaal in Hamburg tegen België in vergelijking met het duel een dag eerder tegen Duitsland. Tegen de Duitsers bleef Oranje na een comeback met lege handen achter, maar tegen de Belgen was daar de beloning in de vorm van een overwinning.

‘Het was weer typisch een zaalhockeypotje’, lacht Nicki Leijs na afloop. ‘Tegen de Belgen is het altijd een open pot. Er wordt een beetje meer veldhockey gespeeld, waardoor er veel goals vallen.’

De glimlach op het gezicht van de verdediger kon niet groter. Van blijdschap, maar zeker ook van opluchting dat Oranje erin was geslaagd om na rust de wedstrijd tegen de Belgen te doen kantelen, want de start van de ploeg was ondermaats concludeert Leijs.

Te slap begin

‘We beginnen te slap aan de wedstrijd. We hadden afgesproken fullpress te spelen. Dat deden we gisteren tegen de Duitsers eigenlijk te weinig. De insteek was echt om druk te zetten en de Belgen af te bluffen. Maar we verloren duels en lieten grote gaten.’

Nicki Leijs in discussie met de scheidsrechter in het duel tegen België tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Wellicht zat het duel en de bittere nederlaag tegen Duitsland nog in het achterhoofd van de Oranje-spelers. Ook in dat duel repareerde de ploeg een achterstand. Van 5-3 knokte Oranje zich terug tot 5-5, maar incasseerde het twee seconden voor tijd een Duits doelpunt.

‘Misschien was het ook de klap van gisteren, want qua uitslag was het een klote resultaat. Maar we hebben na het duel ook naar elkaar uitgesproken dat we niet te veel van aan dat resultaat moesten denken. De manier waarop was een tik, maar van Duitsers kan je verliezen.’

Leijs: ‘Het spelplan tegen België was om vol energie het duel in te gaan, maar daarbij gaven we een paar procenten te weinig waardoor zijn uitlopen en wij in de eerste helft achter de feiten aanlopen.’

Plaaggeest Simar

Grote plaaggeest voor Oranje was Philippe Simar. De 27-jarige Belg maakte vijf van de zeven Belgische doelpunten. Aan de hand van Simar liepen de Belgen net na rust uit naar 5-1. ‘Van de oefenpot tegen de Belgen wisten we dat hij heel scherp speelt in een een-op-een met de keeper.’

Ondanks de grote achterstand wanhoopte Oranje niet, zegt Leijs. De meest ervaren international in de selectie van bondscoach Robert Tigges sprak in de rust zijn teamgenoten toe. ‘Dat is mijn rol ook in het team. Ik heb de ervaring en weet wat er nodig is om tot het einde in die pot te zitten en het geloof te houden om die wedstrijd ook daadwerkelijk te winnen. Ik voelde echt dat we ondanks de achterstand nog volledig in de wedstrijd zaten en dat we met een tandje erbij die Belgen nog konden pakken.’

Nicki Leijs wacht af op de afschuif van de strafcorner in de wedstrijd tegen België tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Dat geloof werd bij Oranje na de rust in daden omgezet. De ploeg scoorde liefst negen doelpunten en trok de wedstrijd uiteindelijk met 10-7 over de streep. ‘In de tweede helft spelen we net als in de eerste helft vooruit, maar dan wel met die extra energie. Dan pakken we wel de ballen af en krijgen we wel die counters. Op de momenten dat we zonder bal scherper zijn, zijn we in balbezit ook scherper.’

Kansrijk voor finale

Na de tweede overwinning staat Oranje na drie wedstrijden op een derde plaats in de poule met nog volop kans op een plek in de finale. Zaterdag staan de laatste twee pouleduels tegen Zwitserland en wereldkampioen Oostenrijk op het programma.

‘Het was lekker om toch vandaag een potje te spelen, maar ik ben wel blij dat nu eventjes de druk ervan af is na twee emotionele rollercoasterpotten. Vanavond gaan we even lekker ontspannen in het hotel. Er is nog een leuk voetbalpotje op tv waar we met zijn allen van gaan genieten.’