Knappe comeback Oranje tegen Duitsland blijft onbeloond

Een héérlijke tweede groepswedstrijd van de Oranje Heren op het EK Zaalhockey in Hamburg is geëindigd in een nipte nederlaag. Titelverdediger Duitsland, dat de eerste wedstrijd verrassend gelijkspeelde tegen België (4-4), was met 6-5 te sterk, al knokte Oranje zich in het vierde kwart knap terug van 5-2 naar 5-5.

De Nederlandse bondscoach Rein van Eijk heeft een Duitse ploeg samengesteld met, zoals hij zelf zegt, zaalexperts. De bekendste spelers in de selectie zijn tweevoudig olympisch kampioen Tobias Hauke en aanvoerder Paul Dösch, die twee keer scoorde in de gewonnen EK-finale twee jaar geleden.

De Duitsers zijn op een EK altijd een zeer lastige horde voor de Oranje Heren. In de acht onderlinge duels boekte Nederland slechts één keer (2010) een overwinning. Bij het vorige EK in Berlijn leek een tweede zege op de Oosterburen nabij te zijn. Een treffer van Jochem Bakker werd in de slotfase van het laatste groepsduel niet toegekend, waarna Duitsland in de tegenaanval de wedstrijd met 7-6 in hun voordeel besliste. Dit keer was het net zo spannend en was de uitkomst hetzelfde.

Sfeervol

In een sfeervolle Sporthalle Hamburg deelde Oranje via Boris Burkhardt de eerste speldenprikjes uit. Het waren de eerste kleine mogelijkheden in een wedstrijd waarin beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd waren. En opeens was daar Jochem Bakker die in de vierde minuut zowat vanaf de achterlijn op doel schoot en scoorde: 1-0 voor Oranje.

Jochem Bakker juicht na zijn openingstreffer tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

De gelijkmaker van Duitsland was eigenlijk net zo’n verrassing als het doelpunt van Bakker. Niklas Bruns draaide met zijn stick en schoot uit de heup de bal tegen de touwen. Snel in het tweede kwart kwamen de Duitsers op voorsprong na een schot in de kruising van Henrik Mertgens.

Duitsland leek daarna even momentum te krijgen toen Max Sweering met een groene kaart naar de kant moest. In ondertal kregen de Duitsers een goede mogelijkheid, maar keeper Hidde Brink voorkwam met een save dat Philip Schmid kon scoren.

Het spel ging daarna op en neer. Oranje werd fel op de huid gezeten. Dat werd de scheidsrechter te gortig en kreeg de ploeg een strafcorner. Dat cadeautje kon niet worden aangepakt door Oranje, want Bakker kreeg de bal op de kop van de cirkel niet goed onder controle.

Oranje-keeper Hidde Brink brengt redding bij een Duitse strafcorner. Foto: Willem Vernes

Duitsland op 3-1

De minieme achterstand leek Oranje na de pauze perspectief te bieden. Dat perspectief werd minder toen de Duitsers al snel de 3-1 op het bord zette uit een corner nadat Nicki Leijs de bal ongelukkig tegen zijn voet had gekregen.

Af en toe maakte Oranje te veel technische foutje, waardoor de ploeg het zichzelf moeilijk maakte. Ondanks dat hield Oranje de kop omhoog en na een goede loopactie van Jeroen Hertzberger kreeg Lucas Middendorp de bal. Hij sprintte de cirkel in en schoof uit de draai de aansluitingstreffer binnen.

Vlak voor het verstrijken van het derde kwart leidde Leijs duur balverlies. In eerste instantie kon Brink nog redding brengen, maar in de rebound was het wel raak via Michael Struthoff. Op dat moment stond Oranje voor de tweede keer in ondertal na geel voor Bakker.

In het laatste kwart kreeg Oranje kansen om de achterstand te verkleinen, maar zowel Sweering als Leijs stuitten op keeper Anton Brinckman. Even later viel de beslissing in de wedstrijd. Paul Dösch verzilverde de toegekende strafbal voor de 5-2.

Lucas Middendorp scoort in het EK-duel met Duitsland. Foto: Willem Vernes

Althans dat leek de beslissing. Bondscoach Tigges besloot tot een slotoffensief waarbij keeper Brink naar de kant werd gehaald voor een extra veldspeler. Het plan werkte fantastisch want via treffers van Jeroen Hertzberger, Gijs Campbell en Burkhardt stond vlak voor tijd de stand 5-5 op het bord.

Toch blijven Duitsers Duitsers en twee seconden voor tijd haalden ze alsnog een strafcorner en die werd benut door Dösch: 6-5 voor Duitsland.