Oranje Heren kwartfinalist na dozijn goals tegen Nieuw-Zeeland

De Oranje Heren hebben zich in stijl verzekerd van een plek in de kwartfinales van het WK Zaal in Pretoria. Op dinsdagavond was de ploeg van bondscoach Robert Tigges in het honderdste duel van Oranje op een internationaal titeltoernooi met 12-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland.

De uitslag was de op een na grootste overwinning ooit voor de Oranje Heren op een wereldkampioenschap. In 2011 in Poznan maakte Nederland in het pouleduel tegen Namibië één doelpunt meer voor een 13-0 overwinning.

De Oranje Heren sloten dinsdag de derde WK-dag af met de avondwedstrijd. In tegenstelling tot Nederlandse ploeg stond tegenstander Nieuw-Zeeland na twee poulewedstrijden nog met lege handen op het WK. Tegen Europees en wereldkampioen Oostenrijk werd met 7-1 verloren en ook tegen België waren de Black Sticks kansloos. Het werd 7-2.

Op uitnodiging

Verrassend zijn de resultaten van de Nieuw-Zeelanders in Pretoria niet. De ploeg is op uitnodiging in Zuid-Afrika na het afzeggen van Duitsland. De Black Sticks hebben dan ook geen ranking op de wereldranglijst.

Twintig jaar geleden nam Nieuw-Zeeland voor het laatst deel aan een wereldkampioenschap. Tijdens de eerste editie van het WK Zaal, in Leipzig, eindigde de ploeg als twaalfde en laatste. Sindsdien heeft het zaalhockey niet echt op de radar gestaan van de Nieuw-Zeelandse hockeybond. Het maakt daarom geen deel uit van het ontwikkelingsprogramma en dat betekent geen geld.

Lucas Middendorp (l) en Sander Groenheijde in duel om de bal met Stephen Atkinson tijdens Nieuw-Zeeland-Nederland op het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek.

Spelers moesten in de aanloop van het WK alles zelf bekostigen. Alleen de reis naar Zuid-Afrika kostte bijna vijfduizend euro en daar kwamen de kosten van trainingskampen, de aanschaf van tenues en de gespecialiseerde zaalhockeyuitrusting nog bij.

De ervaring van de spelers in de zaal is minimaal. In de voorbereiding werden vier wedstrijden gespeeld tegen Australië. In die serie werd slechts een keer gelijkgespeeld tegen de nummer vier van 2018. De enige die beschikt over internationale toernooi-ervaring is de 42-jarige keeper Dean Armstrong. De aanvoerder was er twintig jaar geleden bij op het WK in 2003 waar hij vier van de zes wedstrijden onder de lat stond. Ook tegen Nederland stond Armstrong in het doel. Hij had samen met collega Louis Beckert die na rust het doel verdedigde een drukke avond.

Gaspedaal ingetrapt

Oranje trapte na de afslag het gaspedaal diep in. In een hoog tempo speelde de ploeg de bal rond. Het leverde mogelijkheden op voor Boris Burkhardt en Wiegert Schut, die niet werden omgezet in doelpunten. Burkhardt stuitte op Armstrong en Schut had pech dat hij de paal raakte. De strafcorner van Nicki Leijs ketste tegen de lat.

Ondanks de dominantie van Nederland leek Nieuw-Zeeland het eerste kwart zonder kleerscheuren te overleven. Echter vlak voor de toeter haalde Sander Groenheijde een strafcorner. Uit een variant tikte aangever Teun Rohof de bal tegen de touwen: 1-0. Het was voor de 37-jarige routinier zijn derde doelpunt op een WK.

Keeper Hidde Brink en Teun Rohof vieren de 12-0 zege van de Oranje Heren op Nieuw-Zeeland tijdens het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Na kansen voor Bakker en Joep Troost was Nieuw-Zeeland een korte fase gevaarlijk. De ploeg kreeg een strafcorner, die slecht werd uitgevoerd, en twee schotkansen die door Joey van Walstijn zonder veel moeite werden gekeerd. De keeper van HDM werd na rust vervangen door Hidde Brink.

Na die korte opleving van de Nieuw-Zeelanders kreeg Burkhardt net iets te veel ruimte van zijn tegenstander. Uit de draai zette de aanvoerder de 2-0 op het bord. Oranje voerde vervolgens de druk weer op. Nieuw-Zeeland werd soms al in de eigen cirkel onder druk gezet. Het leverde Oranje drie strafcorners op, waarvan er twee werden benut. Troost pushte snoeihard raak en ook Leijs was dit keer succesvol.

Na rust score opgevoerd

Direct na rust maakte Max Sweering er 5-0 van na een snelle aanval over links. Vlak voor het einde van het derde kwart leverde balverlies aan Nieuw-Zeelandse kant de zesde treffer op voor Oranje. Bakker onderschepte de bal en stelde Schut in staat te scoren.

In het begin van het vierde kwart pikte Bakker ook zijn doelpuntje mee. Hij liep de cirkel in en veegde bal in het doel. Nieuw-Zeeland probeerde Oranje af en toe op eigen helft vast te zetten. Het kostte de Nederlandse ploeg weinig moeite om daar onderuit te komen.

Oranje voerde de score nog verder op. Lucas Middendorp gaf twee keer een assist op Burkhardt, die uiteindelijk ook de 12-0 eindstand op het bord zette. Tussendoor waren Troost en Bakker nog trefzeker uit een strafcorner.

Na drie ruime overwinningen kan Oranje zich morgenmiddag op gaan maken voor de strijd tegen titelverdediger en kersvers Europees kampioen Oostenrijk. Die ploeg zal zeker meer het vuur aan de schenen leggen dan Namibië, Kazachstan en Nieuw-Zeeland tot nu hebben gedaan.

Boris Burkhardt maakte vier doelpunten voor de Oranje Heren tegen Nieuw-Zeeland tijdens het WK Zaal in Pretoria. Hij is daarmee de tweede speler van Oranje die een kwartet doelpunten maakt in één WK-duel. In 2003 presteerde Roderick Weusthof dat zelfs twee keer: tegen Australië en tegen de Verenigde Staten. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek


1 Reactie

  1. martinvellinga

    Dat de voorbereiding van Nieuw-Zeeland sober was hebben jullie al beschreven, maar het was nog erger dan dat. Door wateroverlast op het vliegveld van Auckland kon er pas een week later gevlogen worden en arriveerden ze pas de 4 e feb. Van acclimatiseren was dus geen sprake. Ze hopen de volgende wedstrijden wat beter voor de dag te komen.


Wat vind jij? Praat mee...