Oranje Heren naar finale na meeslepend gevecht met VS

De Oranje Heren hebben voor de tweede keer in de historie de finale bereikt van het WK Zaal. In de halve eindstrijd rekende de ploeg van Robert Tigges zaterdag in Pretoria met 7-3 af met de Verenigde Staten na een enerverend duel. Nederland speelt vanavond om 19.00 uur de finale tegen titelverdediger Oostenrijk.

Beide landen stonden eerder dit toernooi ook tegenover elkaar en het is de herhaling van de WK-finale van 2015. Toen won Nederland de wereldtitel door in Leipzig met 3-2 te winnen van de Oostenrijkers.

Na de winst gisteravond tegen Zuid-Afrika in de kwartfinales was het kort dag voor de Oranje Heren, die Teun Rohof moesten missen met een blessure, om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn de verrassing van het toernooi. Nog nooit was de VS doorgedrongen tot de laatste vier.

Ander kaliber

De Amerikanen waren van een ander kaliber dan Zuid-Afrika dat gisteren door Oranje met name voor rust werd overklast. De beste kansen in de beginfase van de halve eindstrijd waren voor de Amerikanen. Het was aan keeper Joey van Walstijn te danken dat Oranje niet al snel tegen een achterstand keek.

Lucas Middendorp haalt uit tijdens het duel tussen de Oranje Heren en Verenigde Staten tijdens de halve finales van het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Nadat de doelman van HDM, die de voorkeur kreeg boven Hidde Brink, de inzetten van Stuart Kentwell en Marius Leser zonder al te veel moeite had gered, kon hij nog maar net het schot van Pat Harris met de legguard keren.

De 37-jarige aanvoerder van de Verenigde Staten was even later wel succesvol. Helemaal vrij had Harris de tijd om de bal over de zittende Van Walstijn te liften. Een achterstand had de Nederlandse ploeg slechts een keer eerder meegemaakt op het WK. Die wedstrijd werd uiteindelijk met 4-1 verloren van Oostenrijk.

De Amerikanen waren vervolgens dichtbij de 2-0, maar opnieuw bracht Van Walstijn redding. Aanvallend viel Oranje in dat eerste kwart tegen. Er waren wel twee kansen, maar die werden onschadelijk gemaakt door keeper Jonathan Klages.

Gelijkmaker van Oranje

In de veertiende minuut dook Niek Merkus op in de Amerikaanse cirkel. Zijn schot ging naast, maar raakte onderweg een voet van een verdediger. Het leverde Oranje een strafcorner op, die werd gevolgd door een tweede. De inzet van Wiegert Schut kwam op het lichaam van de Amerikaanse lijnstop. Strafbal voor Oranje. De Amerikaanse doelman Klages dook naar de goede hoek, maar de inzet van Max Sweering was te goed: 1-1.

Na rust kwamen de Amerikanen voor de tweede keer op voorsprong. De inzet van Aki Käppeler uit een strafcorner kwam volgens scheidsrechter op de voet van lijnstop Nicki Leijs. De scheidsrechter wees naar de strafbalstip. Brink kwam het veld in, maar was kansloos op de inzet van de speler van Klein Zwitserland.

Max Sweering en Lucas Middendorp feliciteren Joep Troost met zijn doelpunt voor de Oranje Heren in de halve finales van het WK Zaal in Pretoria tegen de Verenigde Staten. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Käppeler had vervolgens schuld aan de gelijkmaker van Oranje. Hij leed balverlies waarna Lucas Middendorp de bal snoeihard tegen de touwen schoot. Een minuut later strafte Joep Troost opnieuw Amerikaanse balverlies genadeloos af: 3-2.

Die eerste voorsprong van Oranje hield niet lang stand. Van Walstijn beging een overtreding in een poging de bal weg te spelen. Opnieuw een strafbal voor de Verenigde Staten. Brink nam weer plaats onder de lat. Dit keer was de keeper van Pinoké dichtbij met zijn stick maar de inzet van Käppeler was te hard: 3-3. De emoties van vreugde en teleurstelling vochten in de fase van vier minuten waarin vier goals vielen om voorrang.

Strafballenfestijn

Daarmee was het strafballenfestijn niet voorbij. Tegen het einde van het derde kwart werd de vierde strafbal van de wedstrijd aan Oranje toegekend na een overtreding op Troost. Opnieuw nam Sweering plaats achter de bal, maar zijn inzet werd uit het doel gehouden door Klages.

Het tweetal stond in het vierde kwart opnieuw oog in oog met elkaar. Een overtreding op Boris Burkhardt werd bestraft met de vijfde strafbal van het duel. Dit keer kwam Sweering als winnaar uit de strijd. Met nog acht minuten op de klok leidde Oranje met 4-3.

Max Sweering en Wiegert Schut vallen elkaar in de armen nadat de Oranje Heren de finale van het WK Zaal in Pretoria hebben bereikt ten koste van de Verenigde Staten. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

De Amerikanen gingen op jacht naar de gelijkmaker. De beste kans was voor Kentwell. Zijn backhand werd door Brink gered. Burkhardt gaf Oranje vervolgens meer lucht door een pass van Schut in een keer op doel te schieten: 5-3.

Naar de finale

Met twee goals achterstand besloot de Amerikaanse bondscoach Jason Mulder keeper Klages naar de kant te halen voor een extra veldspeler. Het leverde niet het gewenste slotoffensief op. Het was juist Oranje dat profiteerde en via doelpunten van Burkhardt en Schut uitliep naar een 7-3 eindstand.