Zaalmannen naar halve finales na 6-3 winst op Zuid-Afrika

De Oranje Heren hebben de halve finales van het WK Zaal in Pretoria bereikt. De ploeg van bondscoach Robert Tigges rekende vrijdag in de Heartfelt Arena af met gastland Zuid-Afrika. Het werd 6-3. Nederland speelt morgen om 10.00 uur tegen de Verenigde Staten voor een plek in de finale.

Zuid-Afrika kon rekenen op de steun van een uitverkochte Heartfelt Arena. Het drieduizend koppige publiek verkeerde in opperbeste stemming nadat ze even daarvoor getuige waren geweest van een historische prestatie. De Zuid-Afrikaanse dames bereikten namelijk dankzij een 2-1 zege op België de laatste vier. Dat was voor het eerst op een wereldkampioenschap.

Het enthousiaste publiek hoopte dat de heren het voorbeeld van de dames zouden volgen. Vanaf het beginsignaal moedigden de toeschouwers de thuisploeg hartstochtelijk aan. Het ‘vijandige’ publiek leek Oranje niet te deren. Geduldig speelde de ploeg de bal rond, wachtend op een gaatje in de Zuid-Afrikaanse defensie. Dat gaatje kwam al na twee minuten. Nicki Leijs bediende van achteruit de volledig vrijstaande Boris Burkhardt, die de bal in tweede instantie langs keeper Anton van Loggerenberg kreeg.

Jochem Bakker in duel om de bal tijdens de kwartfinalewedstrijd tussen de Oranje Heren en Zuid-Afrika op het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Zuid-Afrika, dat nog nooit verder was gekomen dan een tiende plaats op het WK, was als derde geëindigd in de andere poule na een spectaculaire 6-5 zege op Argentinië. De gastheren lieten zich door de snelle achterstand niet van de wijs brengen. Direct na de openingsgoal werd de voet van Sander Groenheijde gevonden voor de eerste strafcorner van de wedstrijd.

De bal werd niet gestopt waardoor de mogelijkheid verloren ging. Daarna waren er nog kansjes voor Mustaphaa Casssiem, de WK-topscorer van de poule met dertien treffers, en Lungani Gabela. Oranje-keeper Joey van Walstijn hoefde echter niet in te grijpen, want beide inzetten gingen voorlangs.

Spanning leek verdwenen

Met de spanning in de wedstrijd was het snel gedaan. Zuid-Afrika werd overklast. In het tweede kwart liep Oranje uit naar een voorsprong van 5-0. Wiegert Schut sprintte over links de cirkel in en liftte de bal over Van Loggerenberg. Joep Troost en Burkhardt rondde een individuele actie af en Jochem Bakker schoof een pass van Leijs hard tegen de plank.

Halverwege het derde kwart mocht Zuid-Afrika voor de tweede keer aanleggen voor een strafcorner. Maar opnieuw ging de corner de mist in. Het Zuid-Afrikaanse publiek leek zich neer te leggen bij de nederlaag. Er leek dan ook geen vuiltje aan de lucht voor Oranje dat het duel onder controle had.

Een doelpunt van Chad Futcher in het begin van het vierde kwart bracht echter weer hoop in de Zuid-Afrikaanse harten. Coach Justin Rosenberg haalde zijn keeper Bongumusa Mngoma, die bij rust Van Loggerenberg had vervangen, naar de kant. Die beslissing had meteen succes. Met zes veldspelers scoorde Dayaab Cassiem en verkleinde zodoende de achterstand naar 5-2.

Lucas Middendorp en Joep Troost vieren een treffer van de Oranje Heren tegen Zuid-Afrika in de kwartfinales van het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Tigges reageerde door Van Walstijn naar de kant te halen. Het was nu zes tegen zes veldspelers. Toch lag het momentum in die fase bij de Zuid-Afrikanen. De derde strafcorner leverde de ploeg een strafbal op. Keeper Hidde Brink kwam het veld in en stopte de inzet van Mustaphaa Cassiem, die vlak daarna wel trefzeker was en voor de 5-3 tekende.

Was er dan toch nog iets mogelijk voor de Zuid-Afrikanen? Nee, want even later schoof Bakker een strafcorner zonder moeite binnen, omdat Zuid-Afrika nog steeds zonder keeper speelde. Het knakte het slotoffensief van de Zuid-Afrikanen die Mustaphaa Cassiem ook nog met geel naar de kant zagen gaan.

Door de 6-3 zege bereikten de Oranje Heren voor de tweede maal in de historie de halve finales van een WK. Morgenochtend speelt de ploeg tegen de Verenigde Staten om een plek in de WK-finale, die zaterdagavond op het programma staat.


Wat vind jij? Praat mee...