Oranje Heren rekenen in Derby der Lage Landen af met België: 7-1

De Oranje Heren hebben de poulefase van het WK zaalhockey in Pretoria afgesloten met een dominante overwinning op België. De zuiderburen werden donderdag in de Heartfelt Arena met 7-1 verslagen. Boris Burkhardt was goed voor vier doelpunten. Door de zege is Nederland als tweede geëindigd in Poule A. Dat betekent dat de ploeg morgen (vrijdag) om 19.30 uur in de kwartfinales Zuid-Afrika treft.

Het duel tegen de Belgen was een jubileumwedstrijd voor de Oranje Heren. De ploeg speelde zijn 25ste WK-duel in de historie, die begon op 5 februari 2003 in Leipzig met een 6-1 zege op Zuid-Afrika. Ook Teun Rohof vierde een mijlpaal. Hij bereikte als eerste Oranje-speler de grens van vijftig zaalinterlands op een EK én WK.

Nederland en België waren al verzekerd van een plek bij de laatste acht van het WK. De onderlinge match moest bepalen welk land er als tweede zou eindigen in de poule achter Oostenrijk, dat later op de avond met 9-2 won van Kazachstan en daarmee de eerste plek in de poule opeiste. Oranje had vanwege een veel beter doelsaldo genoeg aan een gelijkspel om die tweede plek te pakken. Voor de Belgen telde alleen een overwinning om Nederland te kunnen passeren op de ranglijst.

Heerlijke start

De Oranje Heren konden zich geen betere start van de Derby der Lage Landen wensen. Al na twee minuten ontfutselde Wiegert Schut de bal van Quentin Bigare in de Belgische cirkel en bediende direct Boris Burkhardt, die de bal simpel kon binnentikken: 1-0.

Wiegert Schut en Niek Merkus hebben Mallory Magnant in de tang tijdens België-Nederland op het WK Zaal in Pretoria. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Zoals Nicki Leijs al eerder in een interview aangaf, was het spel meer open dan een dag eerder tegen Oostenrijk. Van die ruimte maakte Oranje gretig gebruik. Een harde pass van achteruit bereikte Joep Troost. De jongeling van Almere stuitte in eerste instantie nog op keeper Romain Henet. In de rebound maakte Troost de kans met een backhand prachtig af: 2-0.

Een fijne marge in een wedstrijd die Nederland stevig handen had. Toch bleef het oppassen voor de Belgen, die enkele speldenprikken plaatsten. Na een crosspass schoof Nicolas Poncelet de bal voorlangs en Philippe Simar schoot naast het doel van Hidde Brink. Simar, het doelpuntenfenomeen van België, maakte al twaalf van de in totaal negentien Belgische doelpunten op het WK, maar kon dit keer het verschil niet maken.

Oranje loopt verder uit

Voor rust vergrootte Oranje de voorsprong naar 3-0. De derde strafcorner werd verzilverd door Schut. Het was een variant waarbij Jochem Bakker de bal door de benen van Burkhardt naar Schut speelde. De Belgen werden goed in bedwang gehouden. De zuiderburen kregen net voor rust de eerste strafcorner, maar Brink kwam snel uit het doel om te inzet van Simar te neutraliseren.

Teun Rohof in duel met Nicolas Poncelet tijdens België-Nederland op het WK Zaal in Pretoria. Rohof heeft op een EK én WK een totaal van vijftig interlands gespeeld. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Brink moest na de pauze in korte tijd nog twee keer handelend optreden, waarna Oranje direct in de tegenstoot de 4-0 op het bord zette. Opnieuw was Burkhardt de doelpuntenmaker. De aanvoerder maakte vijf minuten later de vijfde treffer voor Oranje na een pass van Bakker. Het was alweer zijn tiende doelpunt van het toernooi en zijn tweede hattrick in vijf duels.

Ondanks de ruime voorsprong bleef Oranje gedisciplineerd spelen. Een prachtige combinatie over drie schijven had een doelpunt verdiend. De bal van Burkhardt ging maar net naast het Belgische doel.

België kwam er nauwelijks aan te pas. De ploeg kreeg nog wel de hatelijke nul van het bord af. Simar pushte de vierde Belgische strafcorner raak. Met nog vier minuten op de klok leken de Belgen ook niet meer te geloven in een ommekeer.

Het slotakkoord was voor de Oranje Heren. Leijs benutte een strafcorner en Burkhardt liftte daarna de bal na een pass van Bakker over keeper Henet voor een eindstand van 7-1. Met een totaal van 36 doelpunten is dit nu al het productiefste wereldkampioenschap in de historie van de Oranje Heren.