In Tigges’ écht laatste interland promoveert Oranje Zaal naar A-groep

Nederland is weer terug op het hoogste mondiale zaalniveau. In Alanya won Oranje het EK voor B-landen. Zondag werd ook de vijfde en laatste wedstrijd van het toernooi in een zege omgezet. Voor speler/assistent-coach en één van de drijvende krachten van het Nederlandse zaalhockey Robert Tigges, zit zijn interlandcarrière er nu echt op.

Oranje had voldoende aan een gelijkspel tegen de Scandinaviërs om zeker te zijn van promotie naar de A-groep. Zweden kwam in het duel nog wel even op voorsprong na drie minuten spelen, maar Caspar van Dijk trok na iets minder dan een kwartier spelen de stand gelijk. Daarna bouwde Nederland door naar een 3-1 uitslag.

Speler/assistent-coach Tigges noemt het EK voor B-landen niet het meest spectaculaire toernooi dat hij ooit gespeeld heeft. ‘Maar we kwamen met één doel hierheen en dat was promoveren. Dat hebben we bereikt.’ De Amsterdammer denkt dat alle landen Oranje als grote favoriet zagen, waardoor wedstrijden niet zo sensationeel werden als zaalhockey kan zijn. ‘Elke tegenstander heeft zich vanaf de eerste minuut ingegraven. Dat is niet altijd even leuk om tegen te spelen. Gelukkig hebben wij fitte en handige jongens en daardoor kregen we altijd wel op een gegeven moment de overhand.’

Promoveren en opleiden

Voor het toernooi sprak Tigges in de rol van assistent-coach naast promotie naar de A-groep ook het doel uit te willen opleiden. Dat is ook gelukt, meent hij. ‘Sowieso is zo’n toernooi op seniorenniveau een mooie ervaring voor jongens die in dat traject van Jong Oranje zitten. Fysiek is er meer weerstand. En dat wij vlak voor onze finale te horen kregen dat we minstens een punt moesten pakken tegen Zweden, omdat Oekraïne van Kroatië gewonnen had, deed iets met de groep. Daar kwam die snelle achterstand in de laatste wedstrijd ook door. Maar we hebben het vervolgens goed opgepakt.’

Zijn nieuwe rol, een combinatie tussen spelen en coachen werkte goed volgens Tigges. ‘Het was natuurlijk even pendelen en weten wanneer ik rust moest pakken. Maar met Michiel van der Struijk en Joost Bitterling hebben we twee ervaren coaches, dus het was prima te doen.’ Als speler zit het er nu wel echt op voor het gezicht van het Nederlandse zaalhockey. ‘Ja, het is nu echt klaar. Ik ben natuurlijk ook gestopt bij Amsterdam op het veld. Dit jaar was ik nog redelijk fit en kon ik meedoen. Maar als speler is het over. Er staat een mooie, nieuwe generatie jongens klaar om het te gaan doen op de toernooien.’

Als het aan Tigges ligt zien we hem wel terug in zijn nieuwe rol. ‘Uiteraard moet ik de evaluatie met de KNHB nog afwachten. Maar ik hoop als assistent betrokken te blijven.

Oekraïne promoveert ook naar de A-groep. Zij eindigden achter Oranje in de winnaarspoule op plek 2. Gastland Turkije kon het niet bolwerken en degradeert naar het C-niveau. Net als Engeland, opvallend genoeg.

Nederland – Zweden 3-1 (2-1)
‘3 Axel Ströby 0-1
’13 Caspar van Dijk 1-1
’19 Jochem Bakker 2-1
’28 Caspar van Dijk 3-1

Datum Tijd # Wedstrijd Poule
14/1 08:00 17 Italië – Turkije 2-3
09:10 18 Portugal – Engeland 6-3
11:00 19 Kroatië – Oekraïne 2-4
12:10 20 Nederland – Zweden 3-1

3 Reacties

  1. henkpeters

    Tijd voor een EK in Nederland? Lang geleden.

  2. theoblauw

    Weer heel mooi van Tigges, maar voor diegenen die t niet life over videostreamer gezien hebben (die opnamen helaas niet meer op te roepen, ws niet belangrijk genoeg) is de prijs voor de Most Valuable Player naar Teun Rohof gegaan! En volkomen terecht! Dat Teun t als rots in de branding steeds onder controle had, bijna de hele tijd op t veld heeft gestaan en daarom deze prijs volkomen verdiend heeft!! Chapeau!! En dat ook bijna als "old timer" of éminence grise, Teun we zij trots op jou!! En natuurlijk op t hele Team, niet voor niets alles gegeven. Jammer dat jullie t WK niet kunnen spelen en de titel verdedigen! Nogmaals gefeliciteerd en succes in de A groep!

  3. EstherBoschvanRoozendaal

    Tigges is al jaren de beste zaalhockeyer van Nederland , Mister Hattrick . Jammer dat ze maar in dat Zeeman tenue blijven spelen , cheap .


Wat vind jij? Praat mee...