Oranje Heren Zaal starten met ruime zege op Tsjechië

De Oranje Heren Zaal zijn het toernooi om de Europese titel goed gestart. In Hamburg werd Tsjechië met 8-2 verslagen. Om 19.30 uur speelt Oranje de tweede poulewedstrijd tegen Duitsland.

Na het brons van twee jaar geleden in Berlijn, tien jaar na het laatste eremetaal op het Europees kampioenschap, willen de Oranje Heren opnieuw met een medaille naar huis. Welke kleur dat wordt, is vooraf lastig te voorspellen. Met slechts drie weken voorbereiding met korte stages in Duitsland en België in de benen reisde de ploeg van bondscoach Robert Tigges af naar Hamburg.

Tegen de Tsjechen, de nummer vijf van de wereld bij wie Stepan Klaban (Klein Zwitserland) en Lukas Plochy (ex-Almere) meespeelden, eindigde de meest recente ontmoeting in een nederlaag. Oranje verloor afgelopen weekend in Brussel een oefenduel met 5-3, maar op de EK’s slaat de balans positief uit. Slechts één van de zes onderlinge confrontaties ging verloren. Ook twee jaar geleden stonden beide ploegen in hun eerste EK-wedstrijd tegenover elkaar. Toen bleven de Oranje Heren aan de goede kant van de score (6-2). Dat was ook deze keer het geval.

Jeroen Hertzberger wordt gevloerd door de Tsjech Martin Seemann. Foto: Willem Vernes

De Oranje Heren kenden de best denkbare start. Na twee minuten scoorde Gijs Campbell met een tip van dichtbij na een voorzet van Boris Burkhardt vanaf links. Het was zijn eerste treffer op een EK. De Nederlandse ploeg speelde energiek en in een hoog tempo. Wiegert Schut en Boris Burkhardt hadden de 0-2 op de stick, maar stuitten op keeper Petr Vetrovsky.

Oranje had het duel onder controle. Tsjechië kwam wel in de buurt van de cirkel, maar was niet gevaarlijk. Een ongelukkig moment aan Nederlandse kant leverde de Tsjechen wel de gelijkmaker op. Na balverlies kreeg Max Sweering de bal ongelukkig op zijn voet, waarna Plochy de toegekende strafcorner verzilverde: 1-1.

Dominant Oranje

De Tsjechen waren daarna nog dichtbij een 1-2 voorsprong. Het lepe balletje van Klaban ging maar net voorlangs. Het was het laatste gevaarlijke moment van Tsjechië voor rust, want daarna domineerde Oranje.

Niet lang na de mogelijkheid van Klaban kreeg de Nederlandse ploeg een strafbal. De eerste strafcorner over twee schijven kwam tegen het lichaam van een Tsjechische verdediger. Sweering benutte dit buitenkansje door de bal hoog in het doel te pushen: 1-2.

Jochem Bakker juicht na een van zijn doelpunten in het EK-duel met Tsjechië. Foto: Willem Vernes

Wiegert Schut bouwde daarna de voorsprong uit naar 1-3. Vanaf de rechterkant schoot de speler met de sterke polsen op doel en verraste keeper Vetrovsky in de korte hoek. Even later kon de Tsjechische sluitpost opnieuw de bal uit het doel halen. Nadat hij Sweering had gevloerd, klaarde de SCHC-speler zelf het klusje vanaf de strafbalstip: 1-4.

Geconcentreerd blijven

Ondanks de ruime marge bleef Oranje geconcentreerd spelen. Geduldig bleef de ploeg de bal rondspelen totdat het gaatje ontstond in de Tsjechische defensie. Jochem Bakker vond die ruimte en schoot de bal in de lange hoek binnen. Binnen een minuut gevolgd door zijn tweede van de wedstrijd.

In het laatste kwart haalde Tsjechië de keeper van het veld voor een extra veldspeler. Oranje werd flink in het defensief gedrukt. De Tsjechen kregen een serie strafcorners, maar scoorden daaruit slechts een keer (2-6). Een tegenaanval leverde Oranje de zevende treffer op. Schut schoof de bal in het lege doel. De Nederlandse zege was daarmee definitief veiliggesteld. Burkhardt bepaalde de eindstand op 2-8. De uitslag had hoger kunnen uitvallen, maar Bakker schoof in het slot een strafbal naast het doel.

Karakteristiek

Poulefase TSJ – NED 2-8
Minuut Doelpuntenmaker Score Type goal
2. Gijs Campbell 0-1
10. Lukas Plochy 1-1 Strafcorner
12. Max Sweering 1-2 Strafbal
17. Wiegert Schut 1-3
19. Max Sweering 1-4 Strafbal
30. Jochem Bakker 1-5
30. Jochem Bakker 1-6
32. Martin Seemann 2-6 Strafcorner
36. Wiegert Schut 2-7
39. Boris Burkhardt 2-8

Wat vind jij? Praat mee...