Oranje Heren Zaal incasseert verlies tegen Oostenrijk

Oranje Heren Zaal is er niet in geslaagd het goede begin van het toernooi een vervolg te geven. In de Sparta Arena liep de ploeg tegen de stugge Oostenrijkers tegen een 0-2 nederlaag aan. Oranje had moeite om uitgespeelde kansen te creëren.

De wedstrijd begon aftastend. De verliezend WK-finalist van vorig jaar kroop in zijn schulp en Nederland deed wat bondscoach Kurtz van het team verwacht: geduld houden en niet te snel de beslissende pass willen geven. Grote kansen bleven daardoor in de eerste 10 minuten nog uit. Na een goede actie op links gevolgd door een voorzet uit de draai door Timmo Kranstauber, kwam Van Dam voor de goal net een sticklengte te kort.

En als het aan de ene kant niet gebeurt, dan gebeurt het aan de andere kant. Via een uitbraak over links verschalkte de Oostenrijker Körper doelman Goedegebuure met een listig backhandje. De goal gaf Oostenrijk een boost en het kon Oranje in de verdediging drukken. Nederland kwam nog 1 keer dichtbij een doelpunt maar de scherpte ontbrak in de eindpass.

In de tweede helft wilde de Oranje-zaalhockeyers meteen de achterstand goedmaken. Dat leverde soms technisch fraaie aanvalsacties op, maar dat leidde nog niet tot succes. De Oostenrijkers plaatsten nu en dan gevaarlijke speldenprikken. Een fantastisch pass van Rohof op Burkhardt eindigde op doelman Szymczyk. Even later kreeg routinier Rohof een groene kaart.

Met de tijd die langzaam wegtikte werd het spelletje iets nerveuzer. Kleine overtredinkjes vielen over en weer. Na de door Kurtz aangevraagde tim-out van een minuut zette Leijs van achteruit aan voor een sterke rush over rechts. Dat leverde hem een strafcorner op, maar Burkhardt stuitte op de keeper.

Met nog 2 minuten te spelen, ging Nederland met 6 veldspelers alles of niets spelen. In de allerlaatste seconde profiteerde Oostenrijk optimaal van een onderschepping. Körper werkte de bal behendig in het lege doel.

Zaterdag speelt Oranje tegen de Tsjechen.

16’ Michael Körper 0-1
40’ Michael Körper 0-2