Nederland en Polen in evenwicht in strijd tegen degradatie

Na de uitschakeling voor het erepodium, heeft Nederland in de strijd tegen degradatie met 2-2 gelijkgespeeld tegen Polen. Daarmee komt Oranje Heren Zaal op 4 punten in poule C. Zondag is een gelijkspel tegen Zwitserland in de Sparta Arena voldoende voor handhaving op het hoogste Europese podium.

In een open wedstrijd had Polen in het begin het beste van het spel. Doelman Goedegebuure moest 3 keer in actie komen na vrije schietkansen van de Polen. Hij redde heel bekwaam. Halverwege de eerste helft kreeg Oranje de 1e grote kans. Thijs van Dam kon alleen op de Poolse doelman afrennen, maar de hoek was te moeilijk. Nog in dezelfde minuut was het wel raak voor Van Dam; hij schoof een afgeschoven strafcorner hard in het net.

Goedegebuure

Maar 5 minuten voor het verstrijken van de eerste helft kwam Polen uit het niets op gelijke hoogte, door een doelpunt van Makowski. Direct daarna stichtten de Polen opnieuw gevaar in de Oranje-defensie, maar het vizier stond niet op scherp. Even later moest Goedegebuure opnieuw de benen tot het uiterste strekken. Nederland had even geen controle over de wedstrijd. Het moest Polen een strafcorner toestaan. Opnieuw was de Nederlandse goalie een goede sta-in-de-weg, maar had even later geluk dat een Poolse tip-in naast vloog.

Het begin van de 2e helft had Nederland moeite om het spel te maken. De Polen bleven gevaarlijk loeren op een snelle counter. Na een kleine 10 minuten spelen kon Tigges plotseling vrij uithalen, maar miste de kracht. Direct daarna kon Caspar van Dijk alleen op doelman Pacanowski aflopen. Hij lobte de bal heel subtiel over de doelman. De bal leek in de goal te verdwijnen, maar met een uiterste krachtsinspanning, werd de bal door een verdediger van de lijn gehaald.

Goals aan beide kanten

Een paar minuten later was het wel raak. Kranstauber hield links goed het overzicht en bediende de opkomende Floris Wortelboer op maat. Die kon de bal eenvoudig binnenwerken. Een volgende kans was niet besteed aan Van Dam. Hij lifte de bal over het Poolse doel. Vijf minuten voor tijd mochten de Polen 2 keer aanleggen voor een strafcorner en 2 keer redde Goedegebuure.

Direct na een time-out 4 minuten voor tijd, was het Polen dat toesloeg. Het was opnieuw Makowski die het Nederlandse goal wist te vinden. In de laatste fase toverde Caspar van Dijk nog een prachtige solo door het midden tevoorschijn. Voorin ontbrak de scherpte om daar een passend vervolg aan te geven.

11’ Thijs van Dam 0-1 (sc)
16’ Krystian Makowski 1-1
33’ Floris Wortelboer 1-2
37’ Krystian Makowski 2-2