Revanche op Zwitsers levert Oranje Heren brons op

De Oranje Heren hebben voor de tweede maal op rij een bronzen medaille veroverd op het EK Zaal. In Hamburg werd zaterdag in de kleine finale Zwitserland met 10-3 verslagen. Het was voor Oranje de vijfde bronzen medaille in de historie.

Beide ploegen stonden een dag eerder ook tegenover elkaar. Dat pouleduel eindigde in 5-5, een wedstrijd waarin Oranje vergat de Zwitsers de genadeklap te geven en een 5-3 voorsprong verspeelde. De ploeg van bondscoach Robert Tigges versloeg daarna nog wel wereldkampioen Oostenrijk (7-4), maar die marge was te klein om de finale te bereiken. Zwitserland plaatste zich voor de strijd om het brons door Belgiƫ in de laatste, hectische, poulewedstrijd met 3-2 te verslaan.

In het tweede onderlinge treffen op het EK met de Zwitsers kwam Oranje halverwege het eerste kwart op een 1-0 voorsprong. Boris Burkhardt veegde de bal prima in de korte hoek na een pass van Jochem Bakker via de balk. Oranje was tot dat moment niet echt gevaarlijk geweest. Ook omdat de ploeg af en toe slordig was in de passing. De Zwitsers doken voor de openingstreffer wel twee keer op in de cirkel van Oranje, maar keeper Hidde Brink hield beide keren de inzet tegen.

Wiegert Schut tegen Zwitserland tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Kansen voor Oranje

Aan de andere kant onder de lat hield keeper Laurent Rogger zijn ploeg vooralsnog in de wedstrijd. In korte tijd dook Jeroen Hertzberger tot drie keer toe voor zijn neus op, maar kwam de doelman telkens als winnaar uit de strijd. Ook had Rogger antwoord op schoten van Lucas Middendorp en Burkhardt.

Het was een fase waarin Oranje de druk opvoerde en tegen die druk was Rogger uiteindelijk niet bestand. Een pass van Gijs Campbell werd door Wiegert Schut van dichtbij in het doel getikt, waarna Bakker er snel 3-0 van maakte.

Zwitserland haalde Rogger naar de kant om te proberen het momentum in de wedstrijd te kantelen. Dat lukte niet want Oranje kreeg direct erna een strafbal toegekend die door Max Sweering werd benut. Nicki Leijs tilde vervolgens met een rake strafcorner de stand naar 5-0.

Een heerlijke marge voor Oranje dat voor rust nog wel een tegentreffer van Martin Greder moest incasseren. De Zwitsers dachten vervolgens ook een tweede doelpunt te kunnen vieren, maar na overleg tussen de scheidsrechters werd het doelpunt niet toegekend. Tot grote woede van Zwitserland.

Jasper Tukkers omspeelt de Zwitserse keeper Laurent Rogger in de strijd om het brons tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Signaal

Het was wel een signaal dat ondanks de grote marge Oranje de laatste twee kwarten niet achterover kon leunen. Dat bleek ook, want vlak na de pauze viel alsnog de 5-2 nadat Fabio Reinhard Brink verschalkte. De Zwitsers sneden zichzelf daarna in de vingers met een groene kaart voor Sebastian Schneider. Oranje profiteerde direct van de overtal. Sweering herstelde de marge van vier doelpunten verschil. Daarmee leek de angel uit de wedstrijd, want in het derde kwart voerde Oranje de score op via Burkhardt – uit een strafcorner – Tukkers en Sweering, opnieuw uit een strafbal, naar 9-2.

Direct na het begin van het vierde kwart werd de Zwitserse keeper Rogger gewisseld voor een extra veldspeler. Het leverde een derde treffer op. Michel Morard pushte de strafcorner raak. Na het doelpunt haalde Tigges ook Brink naar de kant voor een extra veldspeler. De wedstrijd ging verder zonder keepers.

Oranje was de eerste ploeg die van de nieuwe situatie profiteerde. Bakker maakte er 10-3 van. Na de groene kaart voor Burkhardt keerde Brink weer terug onder de lat bij Oranje. Er werd niet meer gescoord waardoor Oranje beslag legde op het brons.

De Oranje Heren na het winnen van de bronzen medaille tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Wilem Vernes