Titelhouder Oranje Heren grote afwezige op WK Indoor 2018

De International Hockey Federation (FIH) heeft woensdag bekendgemaakt dat het WK Indoor 2018 in Duitsland wordt gehouden. ’s Werelds beste indoorhockeylanden strijden dan van 7 tot en met 11 februari in Berlijn om de felbegeerde wereldtitel. Namens Nederland zijn de Oranje Dames, de regerend Europees en Wereldkampioen, gekwalificeerd voor het WK. Opvallend is dat titelhouder Oranje Heren niet geplaatst is voor de mondiale eindstrijd. 

In totaal nemen aan het WK vierentwintig landenteams deel; twaalf heren- en twaalf damesteams. De Nederlandse mannen lopen volgens het FIH-reglement kwalificatie voor het WK mis, omdat zij afgelopen jaar tijdens het EK Indoor in Praag teleurstellend zevende werden en daarmee degradeerden uit de A-divisie. Wereldkampioen of niet, de Oranje Heren zullen nu onder leiding van bondscoach Christian Kurtz vanaf de bank moeten aanschouwen wie hun opvolger wordt.

LEIPZIG - Oranje met de cup na de finale tussen de mannen van Nederland en Oostenrijk (3-2) bij het WK Zaalhockey . COPYRIGHT KOEN SUYK

LEIPZIG 2015 – Oranje Heren wereldkampioen – Foto: Koen Suyk

WK én EK

Toch komen de Oranje Heren Zaal nog wel in actie in 2018: in januari, voorafgaand aan het WK, wordt het EK Indoor gehouden. Twee grote toernooien in nog geen twee maanden tijd dus. De Oranje Heren zullen, in tegenstelling tot de Oranje Dames, echter wel op het EK voor B-landen moeten aantreden.

Max-Schmeling-Halle

Het is voor de derde keer in de geschiedenis dat Duitsland het WK Indoor organiseert. In 2003 en 2015, het jaar dat zowel de Nederlandse mannen als de Nederlandse vrouwen de wereldtitel veroverden, was Leipzig de speelstad. Nu strijken de beste zaalhockeyers van de wereld neer in Berlijn en worden de wedstrijden gespeeld in de imposante Max-Schmeling-Halle, waar plaats is voor zo’n 7,5 duizend hockeyfans.

Indoorhockey in Max-Schmeling-Halle Foto: DHB

BERLIJN – Indoorhockey in Max-Schmeling-Halle. Foto: DHB

Duitse hockeybond blij

De Duitse hockeybond (DHB) laat op de site van de FIH weten blij te zijn met de toewijzing van het WK Indoor en noemt het een begin van een tijdperk waarin Duitsland vaak zal optreden als gastheer van een groot internationaal hockeytoernooi. Wolfgang Hillmann, de voorzitter van de DHB, zegt over de toekenning: ‘Zo’n groot evenement met zo’n krachtige uitstraling past perfect bij ons en bij de stad Berlijn. Berlijn is de sportstad van Duitsland, huisvest alleen al meer dan 30 hockeyclubs en is al vaker het decor geweest van nationale kampioenschappen zaalhockey.’


6 Reacties

 1. ericwolff

  Als ik de regels van de FIH lees plaatsen zich de continentale kampioenen. Voor Europa dus Duitsland. Als dat land de organisator is plaatst zich de nummer 2 van dat continent dus Oostenrijk. Daarnaast plaatsen zich 6 landen op basis van de ranken, daarvan 5 uit Europa. Dus totaal 7 Europese landen. Dan zouden de NL heren zich toch net wel plaatsen dankzij het feit dat D organiseert of lees ik het verkeerd ?

 2. Jeroen Mansier

  Beste Eric, Bedankt voor je inhoudelijke reactie! Je rekent en redeneert logisch, maar het EK Indoor voor A-landen - waar de Europese landen zich kunnen plaatsen voor het WK in Berlijn - moet nog gespeeld worden. Deze heeft de FIH gepland in het weekend van 12-14 januari 2018 in Antwerpen. Een maand voor het WK inderdaad. Dan pas is duidelijk welke landen er namens Europa in Berlijn aan het WK deelnemen. Nederland kan zich simpelweg niet plaatsen, omdat zij niet meedoen aan het EK voor A-landen. Oranje is afgelopen jaar gedegradeerd naar de B-divisie en speelt in januari 2018 het EK voor B-landen in Turkije. Snap je hem zo? MvG, Jeroen

 3. ericwolff

  Beste Jeroen, Bedankt voor je reactie. De regels voor Kwalificatie van de FIH in de link zeggen echter wat anders ! Duitsland (M) en Nederland (V) zijn gekwalificeerd als Europees kampioen ! In de tijdlijn bij de FIH rules staat dat de kwalificatietournooien plaatsvinden tussen 1 jan 2016 en 31 aug 2017. Bovendien staat er voor het Europees kwalificatie tournooi januari 2016 vermeld. Zie de tabel met de tijdlijn. Timelines Date Milestone 2 October 2016 Qualification System approved by Competitions Committee 10 November 2016 Qualification System approved by Executive Board 21 November 2016 Continental Federations Advised by FIH 1 February 2017 Dates of CF Qualification Tournaments Advised to and Approved by FIH 1 January 2016 – 31 August 2017 Continental Qualification Tournaments TBA Asian Indoor Cup TBA African Indoor Cup January 2016 European Nations Indoor Cup TBA Oceania Indoor Qualification Tournament TBA Pan American Indoor Cup Dus ....?? mvg Eric

 4. Jeroen Mansier

  Beste Eric, We zijn nóg een keer samen met de bond in het FIH-reglement gedoken en hebben nu ook van de EHF helderheid gekregen. Feit blijft dat Nederland niet is gekwalificeerd, maar het zit zo: De resultaten van de EK's in 2016 zijn inderdaad bepalend bij de kwalificatie voor het WK in 2018. Het klopt ook dat, omdat Duitsland gastland is, Europa met 7 landen vertegenwoordigd is. Alleen niet Nederland, maar België pakt die zevende plek. Omdat België in 2016 het EK-Indoor voor B-landen won, zijn zij officieel door de EHF als nummer 7 gerankt. Denemarken (2e op het EK voor B-landen in 2016) is gerankt als nummer 8. Nederland werd 7e op het EK in 2016, degradeerde en wordt door de EHF achter België en Denemarken gerankt op plek 9. De landen die dus namens Europa mogen deelnemen aan het WK zijn: 1. Duitsland 2. Oostenrijk. 3. Rusland 4. Tsjechië 5. Polen 6. Zwitserland 7. België.

  1. ericwolff

   Jeroen, Bedankt dan is het duidelijk en was ik dus niet gek ! Voor NL is dus de enige hoop op het niet deelnemen van twee continenten, zodat Denemarken en NL alsnog mee kunnen doen :-)

 5. Jeroen Mansier

  Graag gedaan Eric. Klopt. Het initiële bericht was ook juist, uw reactie begrijpelijk en ik hoop de uitleg verhelderd. De Oranje Heren zouden in theorie inderdaad nog mee kunnen doen als er twee landen zich afmelden. We houden het in de gaten. Fijne avond!


Wat vind jij? Praat mee...