Nederland in knotsgek duel ten onder tegen Tsjechië

In een kolkende Sparta Arena zijn de Oranje Heren Zaal er niet in geslaagd de halve finale te bereiken. Gastland Tsjechië ging er in een knotsgekke eindfase – met 2 goals in de allerlaatste minuut en de extra tijd – met de 2-1 overwinning vandoor. De Oranje-zaalhockeyers eindigen hierdoor als 3e in de poule achter de Tsjechen, en resten slechts wedstrijden om plek 5-8.

In het eerste deel van de wedstrijd lieten de Tsjechen Nederland komen. Ze loerden voor het oog van het fanatieke thuispubliek op de counter. De Oranje-zaalhockeyers bleven geduldig rondspelen, hopend op een gaatje in de Tsjechische verdediging.

Na ruim 10 minuten spelen onderschepten de gastheren de bal, waardoor Plochy alleen op doelman Goedegebuure kon aflopen. Hij mikte de bal echter naast het doel. Toen Rohof even later de bal op het middenveld verspeelde, kon diezelfde Plochy weer gevaarlijk worden. De hoek was iets te lastig.

Open wedstrijd

In het tweede deel van de eerste helft kwam het veld meer open te liggen, doordat de Tsjechen meer uit hun schulp kropen. In eerste instantie kon Nederland nog niet profiteren van de ruimte, ondanks soms prachtig combinatiespel. De eerste echte kans was voor Rohof, maar hij mikte op de handschoen van doelman Neusser.

Vlak na rust ging het spel heen en weer. Vanuit links in de hoek van de cirkel chipte Tigges half over de sterk keepende doelman van Tsjechië, maar de bal belandde op de zijplank. Even later versierden de Tsjechen hun eerste strafcorner. Die vloog er pardoes in. Bernátek was de maker. Daarna mocht Oranje aanleggen voor de eerste strafcorner, maar de strafcornercombinatie smoorde in de Tsjechische verdediging.

Krankzinnige slotfase

Halverwege de 2e helft werd ook een volgende Oranje-strafcorner knap gered door de Tsjechische goalie. Maar ook doelman Goedegebuure kweet zich goed van zijn taak door knap redding te brengen bij een grote kans voor de Tsjechen. Door een opzettelijke overtreding buiten de cirkel mocht Nederland opnieuw aanleggen voor de strafcorner. Nu werd de hoge inzet van Kranstauber fantastisch gepareerd.

In de hectische eindfase van dit beslissende duel, drukten de Oranje-spelers de Tsjechen steeds verder achteruit. Maar die kwamen er nu en dan nog zeer gevaarlijk uit. Met nog anderhalve minuut te spelen verliet Goedgebuure het veld en speelde Oranje alles of niets. De Tsjechen kwamen zelfs met een man minder te staan. Met nog 17 seconden op de klok kreeg Nederland nog 1 allerlaatste kans op de halve finale: strafcorner. En… hij vloog erin. Timmo Kranstauber deed het: 1-1.

Daarna was het hek van de dam. De Tsjechen kregen nog een groene kaart en stonden zelfs met 3 veldspelers in het veld. In de allerlaatste seconde profiteerden de Tsjechen van de enorme chaos en forceerde het nog een corner. Die leek met nog een aantal andere spelers op Tsjechische helft te staan, toen de Tsjechen de bal namen. Met nog 0 (of minder?) seconden op de klok kwam de strafcorner tegen het lichaam van Tigges, waarop Tsjechië mochten aanleggen vanaf de strafbalstip. Die vloog erin. Weg halve finaleplaats.

25’ Stepan Bernátek 1-0 (sc)
40’ Boris Burkhardt 1-1 (sc)
40+ Tomas Procházka 2-1 (sb)