Wat je moet weten over het EK Zaal voor heren in Duitsland

Het EK Zaal voor heren gaat vrijdag van start in de Duitse hoofdstad Berlijn. De Oranje Heren keren terug op het hoogste niveau nadat de ploeg in 2016 als wereldkampioen degradeerde naar de Europese B-poule om vervolgens direct weer te promoveren. Hoe zal Oranje het er dit keer van afbrengen in een sterk deelnemersveld? Om je alvast op te warmen voor deze continentale clash hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet, waardoor jij goed voorbereid het toernooi in gaat.

Wat gebeurde er tijdens de laatste editie in 2018?

Oostenrijk werd na 2010 voor de tweede keer Europees kampioen. In de finale in Antwerpen werd thuisland België na shoot-outs verslagen. Het duel was na de reguliere speeltijd geëindigd in 4-4, nadat de Oostenrijkers bij rust een voorsprong van 3-1 hadden opgebouwd. Beide ploegen waren elkaar ook al in de poulefase tegengekomen. Ook toen was er na de reguliere speeltijd geen winnaar (3-3). In de strijd om het brons was titelverdediger Duitsland 9-8 te sterk voor Polen. Met elf treffers kroonde de Duitser Moritz Fürste zich tot topscorer van het toernooi. In twintig wedstrijden werd 153 keer gescoord, een gemiddelde van 7,65 doelpunt per wedstrijd. Zwitserland en Denemarken degradeerden uit de A-poule. Hun plaatsen zijn ingenomen door Nederland en Oekraïne.

Speelstad

Voor de tweede keer in de historie wordt het EK Zaal gehouden in Berlijn. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en met bijna vier miljoen inwoners tevens de grootste stad van het land. Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van de DDR. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. In 1974 organiseerde Berlijn ook het allereerste Europees kampioenschap in de zaal voor heren. Voor de vierde keer vindt het kampioenschap plaats in Duitsland. Naast Berlijn waren ook Bonn (1994) en Leipzig (2012) speelstad.

Jochem Bakker aan de bal tijdens de oefenwedstrijd van de Oranje Heren Zaal tegen Oekraïne (10-1) in Sportcentrum Olympos in Utrecht. Foto: Willem Vernes

Speellocatie

Alle wedstrijden worden gespeeld in de Horst-Korber-Sportzentrum vlakbij het Olympiastadion waar de Duitse voetbalclub Hertha BSC zijn thuiswedstrijden speelt. Het sportcentrum, vernoemd naar de voormalige president van de Landessportbundes Berlijn, werd ontworpen door Christoph Langhof en tussen 1987 en 1990 gebouwd. De sporthal heeft een capaciteit van 3500 toeschouwers. De in totaal twintig wedstrijden worden op een veld gespeeld.

Wie doen er mee?

Er doen acht landen mee aan het EK Zaal. De Oranje Heren treffen in de poulefase gastland Duitsland, vice-kampioen België en Tsjechië. De andere poule bestaat uit titelverdediger Oostenrijk, Polen, Rusland en het gepromoveerde Oekraïne.

Voorgaande edities

De heren spelen in Berlijn alweer de negentiende editie van het Europees kampioenschap, dat in 1974 voor het eerst op de kalender stond. Met vijftien gouden medailles behaalden de Duitse heren de meeste titels. De Oranje Heren werden nog nooit Europees kampioen, maar veroverden wel twee keer zilver (1974 en 1980) en drie keer brons (1976, 1984 en 2010).

Overzicht laatste vijf edities
2010: 1.Oostenrijk 2.Rusland 3.Nederland
2012: 1.Duitsland 2.Tsjechië 3.Oostenrijk
2014: 1.Duitsland 2.Oostenrijk 3.Rusland
2016: 1.Duitsland 2.Oostenrijk 3.Rusland
2018: 1.Oostenrijk 2.België 3.Duitsland

Opzet toernooi

In het herentoernooi zijn de landen verdeeld over twee poules van vier landen. In die fase spelen alle landen uit de groep één keer tegen elkaar. De beste twee landen van beide poules gaan door naar de halve finales. De nummers drie en vier van beide poules strijden vervolgens in poule C tegen degradatie. De twee laagst geklasseerde landen in deze poule degraderen naar de B-divisie.


4 Reacties

  1. SanderE

    Is er iets bekend over toegang/ kaartverkoop?

    1. Supporter123

      Helaas zijn alle kaarten al uitverkocht. Mogelijk dat er voor vrijdag nog kaarten aan de deur zijn. Zaalhockey is in Duitsland heel populair!!

  2. harald-van-horn

    Zijn de wedstrijden van NL nog ergens (live) te volgen? TV? Website?

  3. hanhavenga

    www.eurohockeytv.org


Wat vind jij? Praat mee...