Dramatisch einde voor Oranje-zaalhockeyers

De kans dat de Oranje-zaalhockeyers zich weten te handhaven op het hoogste Europese niveau, is uiterst klein. Alleen als Zweden wint van Polen, blijft Nederland in de A-divisie. Nederland had in de laatste wedstrijd op de EuroHockey Indoor Championships genoeg aan een gelijkspel tegen de Zwitsers. Maar die waren in de Sparta Arena met 3-2 te sterk voor Oranje.

Oranje (spelend in het wit) begon voortvarend tegen Zwitserland, dat 1 punt minder had in poule C. Binnen 5 minuten lag de eerste goal erin. Jochem Bakker maakte zijn eerste doelpunt van het toernooi door een afgeslagen aanval overtuigend op de plank te schieten. Maar daarna kropen de Zwitsers uit hun schulp. Dat resulteerde in een strafcorner en even later in de gelijkmaker. De Zwitserse captain Müller passeerde doelman Goedegebuure.

In het vervolg had Nederland veel de bal, maar was het slordig en nerveus in de passing. Pas op het moment dat Rohof een keer zelf aanzette en een man via de balk passeerde, zette hij Tigges helemaal vrij. Hij schoot echter ruim voorlangs. Aan de andere kant was het daarna wel raak. Manuel Keller scoorde na Nederlands balverlies vanuit een moeilijke hoek.

In de 2e helft lag er veel ruimte op het veld. Nederland had zichtbaar moeite om nauwkeurig te passen. Zouden het de zenuwen zijn om het gelijkspel te forceren? Goedegebuure hield zijn hoofd koel toen de Zwitsers plotseling op de achterlijn stonden. Vervolgens zakte Zwitserland terug en liet Nederland het spel maken. Na een prachtige actie van Nickie Leijs werd de eerste strafcorner geforceerd. In eerste instantie schoot Tigges raak maar de Zwitsers liepen te vroeg uit. De 2e uithaal van Tigges werd van de lijn gehaald.

De gemoederen liepen te hoog op bij Rohof, die met groen naar de kant werd gestuurd en Nederland even in ondertal kwam te staan. Op dat moment stonden er nog 9 minuten op de klok, waarin Nederland dus nog minimaal 1 doelpunt moest maken. Een minuut later kreeg Oranje opnieuw een strafcorner, maar de keeper had goed het oog op de afschuif richting Burkhardt. Even later was het aanvoerder Tigges die een groene kaart kreeg voor een slepende beweging.

Oranje bleef de aanval zoeken, maar vond geen gaatje in de verdediging van de Zwisters. Toen aan de andere kant ineens veel ruimte lag, profiteerde Richner optimaal. 2 Doelpunten waren nu nodig om handhaving in eigen hand te houden. Met Goedegebuure aan de kant voor een extra veldspeler zette Nederland alles op alles. Het versierde met 1.35 op de klok een strafcorner. Die vloog er nog in via Tigges, maar het mocht niet meer baten.

5’ Jochem Bakker 1-0
11’ Patrick Müller 1-1
17’ Manuel Keller 1-2
37’ Roman Richner 1-3
40’ Robert Tigges 2-3 (sc)