Bjorn Kellerman: ‘Ik hou niet van binnen de lijntjes kleuren’

De Derby der Lage Landen was in Antwerpen nog maar even bezig, of aanvaller Bjorn Kellerman had zichzelf als een raket gelanceerd, waarna hij de bal naast tikte. Maar zijn brutaliteit, bravoure en dadendrang werd beloond met twee puntgave doelpunten tegen de wereldkampioen.

Tijdens de verloren finale van het WK in Bhubaneswar, zat de gepasseerde Kellerman in een tram in Londen, op bezoek bij een vriend. Hij had de wedstrijd niet gekeken, maar had in de tram alsnog de stream op zijn mobiel aangeslingerd toen het op shoot-outs was aangekomen.

Om goed om te gaan met de klap van het WK, moest Kellerman het verleden vergeten, legt hij uit na de 0-4 zege op de wereldkampioen, waar de aanvaller van Kampong de eerste twee treffers maakte. ‘Ik heb de finale behalve de shoot-outs nooit gezien en nooit teruggekeken. Dat is het verleden en daar kan ik niet naar kijken. Daarom sta ik hier nu ook. Omdat ik niet terugkijk. Ik moet nu presteren in de Pro League en ik wil het EK winnen deze zomer’, verklaarde de aanvaller die met Kampong weer een goed seizoen speelde.

Na de winterstop keerde hij toch weer terug bij Oranje. Hij moest mentaal de resetknop indrukken en weer door met zijn interlandcarrière, zonder in wrok om te kijken nadat hij was gepasseerd. ‘Dat is topsport. Ik wil presteren. Voor mijn land. Bij Kampong. Hoe ik dat doe? Ik weet hoe ik ergens wil komen in mijn leven. En wat ik met hockey wil bereiken. En ik heb een idee hoe ik zo fit en scherp mogelijk kan zijn op het moment.’

Bjorn Kellerman, altijd op zoek naar de grenzen. Foto: Willem Vernes

Kellerman wilde niet dramatisch doen over spel deze week

Bij Kampong is hij vaak het eenzame speerpunt bij een counter, bij Oranje weet hij zich in zijn avonturen gesteund door meerdere snelle krijgers als Bob de Voogd, Seve van Ass en Jeroen Hertzberger. Nu was hij twee keer het eindstation na een goede aanval. Eerst was Diede van Puffelen aangever, later Seve van Ass. Dit treffen was een welkome overwinning, maar Kellerman wilde niet al te dramatisch doen over het spel in de teleurstellende wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland (0-0) en Engeland (1-3 nederlaag).

Ik ben er om de grenzen op te zoeken Bjorn Kellerman

‘Tegen Engeland waren we beter, maar scoorden we niet. Tegen Nieuw-Zeeland hadden we wel dertig cirkelpenetraties, maar scoorden we ook niet. Nu wel. Sam (Van der Ven, red.) hield knap de nul en is niet voor niets man of the match. Wij bedanken hem door de overwinning eruit te slepen, tegen de wereldkampioen. Na die wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en Engeland waren we nu ook extra gemotiveerd. In België tegen de wereldkampioen spelen, dat is een mooi affiche ja. Persoonlijk vind ik dat leuk.’

Bjorn Kellerman neemt Vincent Vanasch onder vuur. Foto: Willem Vernes

‘Hoe hoger ik speel, hoe meer ik de grens ken en opzoek’

Opvallend was zoals altijd het opportunistische spel van Kellerman, die gemaakt lijkt om het avontuur op het hockeyveld op te zoeken. De bal aannemen en in de ploeg houden is niet aan hem besteed. Hij is dat vleugje branie wat onder andere werd gemist in de WK-finale, toen twee tot op het bot gemotiveerde ploegen elkaar in een wurggreep hielden. Dat brutale zit er al sinds de C’tjes in bij Kellerman, zei hij zelf na de wedstrijd met een glimlach.

‘Ik hou van een beetje emotie in het spel. Niet te lief. Mannenhockey. Knokken, vechten. Rattengedrag. Daar geniet ik van. Sport is emotie. Het hoeft niet allemaal via de regels te gaan. Ik ben er om de grenzen op te zoeken, daar hou ik van. Hoe hoger ik speel, hoe meer ik de grens ken en opzoek. Ook naar de buitenwereld. Ik hou niet van binnen de lijntjes kleuren.’


Wat vind jij? Praat mee...