Hoe voller het stadion, hoe beter Bjorn Kellerman speelt

Bjorn Kellerman schreeuwde het uit nadat hij de 0-2 binnenschoot tegen Engeland. De spits van Kampong schoot van alle Oranje-spelers dit toernooi het vaakst op het doel. Maar pas één keer eerder verdween de inzet van Kellerman ook echt over de doellijn: hij maakte in de kwartfinale de 6-0 tegen China. Ook mooi, maar bij het juichen na dat doelpunt zat niet de emotie die na zijn treffer tegen de Engelsen te zien was.

Het forse aantal doelpogingen is grotendeels de verdienste van Kellerman zelf. Een paar keer per wedstrijd haalt de aanvaller op kenmerkende wijze de bal op het middenveld op. Op snelheid en met krachtige passen langs zijn verdediger, de cirkel in, en schieten. Een prima recept, maar tot nu vond hij alsmaar keepers op zijn weg. Ook tegen China kreeg Kellerman diverse kansen, maar was hij uiteindelijk atypisch trefzeker met een simpele intikker.

‘Die keepers hadden alles’, lacht Kellerman. ‘Op één of andere manier lagen ze steeds in de goede hoek.’ Frustreren deed het hem niet. De spits weet dat hij op andere manieren ook van waarde is voor de ploeg. Maar toen Bob de Voogd zaterdag in de 48ste minuut met een stuitertje voorgaf, wist Kellerman dat hij deze kans niet wilde missen. Hij haalde weer uit. Rechterhoek, hoog tegen de plank. Raak. En een belangrijke ook. ‘Ik kreeg net wat meer tijd om uit te halen en ik zag in welke hoek de keeper stond. Lekker om eindelijk zo te scoren. Natuurlijk zit die emotie er dan in, als ik juich.’ Het was de zesde goal in negentien interlands voor de 27-jarige.

Uithalen © Frank Uijlenbroek

Naar bal blijven kijken © Frank Uijlenbroek

Nakijken © Frank Uijlenbroek

Oranje had de halve finale onder controle. Maar bij het uitblijven van goals en het publiek dat logischerwijs bijna volledig op de hand van de Engelsen was, kon de wedstrijd op ieder moment ontvlammen. De vernieuwde formatie van Max Caldas bleef kalm en vond vlak voor het einde van het derde kwart via spits Mirco Pruyser de 1-0. Drie minuten in het laatste kwart was het Kellermans beurt. ‘Als je dan op 2-0 komt, moeten ze drie keer scoren’, rekent Kellerman voor. ‘Daarom is zo’n tweede goal belangrijk en zag je bij het hele team de ontlading toen die viel.’

‘Engeland langzaam gesloopt’

Hoe voller het stadion, hoe beter Kellerman speelt. Hij is helemaal in zijn sas, als het publiek ook nog eens voor de tegenstander is. Dat verklaart wellicht waarom hij, net als het Nederlands elftal, per wedstrijd op deze HWL beter gaat spelen. ‘Ik word heel opgewonden als ik het lawaai van al die supporters voor Engeland hoor. Dan heb ik zin om dat geluid te dempen.’ Zijn diepste wens kwam uit. Even werd het muisstil in het luidruchtige Lee Valley Hockey and Tennis Centre.

Bjorn Kellerman is blij en opgelucht als hij de 2-0 tegen Engeland scoort © Frank Uijlenbroek