Bondscoach Caldas trots op Oranje: ‘Weer internationaal hockey gespeeld’

Ja, Nederland had de Pro League-wedstrijd tegen India moeten killen bij het overtal en een 3-1 voorsprong. Dat was het voornaamste kritiekpunt van bondscoach Caldas. Maar hij zag na een matige zaterdag een enorm verschil met de zondag. ‘We hebben vier kwarten prima gespeeld.’

‘Zaterdag hebben we alleen het tweede kwart gedomineerd. Nu hebben we weer internationaal hockey gespeeld. Dit is hoe we moeten spelen. We hebben alleen niet genoeg gedaan na die gele kaart. Daar moeten we van leren. Maar deze prestatie is na slechts acht dagen voorbereiding’, vertelde Caldas in de persconferentie na het 3-3 gelijkspel tegen India, waarbij het thuisland de shoot-outs beter nam.

Duel tussen Joep de Mol en Lalit. Foto: FIH

‘Al met al ben ik trots op de jongens’

Caldas benadrukte dat het niet vooral over winnen of verliezen ging, maar vooral over goed spelen. De frustratie over zaterdag lag nog op zijn gezicht, toen hij over die 5-2 nederlaag praatte. Maar zondag deed hem goed, liet hij blijken.

‘We hebben met elkaar niet over winnen of verliezen gepraat, maar over hoe we willen spelen. We wilden goed hockeyen. Dat was te zien. We hebben binnen een dag toch weer een stap gezet. Dat India 3-3 maakte, komt omdat zij goed zijn. Wij hebben niet geprobeerd de 3-1 te verdedigen. Al met al met ben ik trots op de jongens.’

Floris Wortelboer viel zaterdag uit, toen zijn schouder voor de derde keer in relatief korte tijd (sinds 2018) uit de kom schoot. Caldas kon niet te veel ingaan op de situatie, maar gaf wel aan dat hij zeker een tijdje niet zal spelen. De bondscoach benadrukte hoe goed Wortelboer in de groep ligt. Maar concludeerde ook: ‘Hij is nu een patiënt. Het is nu een vraag voor de dokter. Hij is een lovable guy. We gaan hem de komende tijd steunen.’

De gedreven Mirco Pruyser aan de bal tegen India (3-3). Foto: FIH

‘Dit was stukken beter dan gisteren’

Mirco Pruyser was zondag de inspirator die Oranje over een dood punt hielp. Zijn reactie op het halen van de eerste strafcorner was heerlijk. Alsof hij de bal zelf in de kruising had gewerkt. Hij bleef er zelf bescheiden over. ‘We hebben twee wereldcorners [met Mink van der Weerden en Jip Janssen]. Die moeten we benutten. Daar hebben we alle vertrouwen in. Een strafcorner halen moeten we gewoon vieren met elkaar’, zei Pruyser, die ondanks de verloren shoot-outs opgelucht leek met het niveau van zijn team.

‘Dit was stukken beter dan gisteren. De eerste stap is gezet. Het is zonde dat India nog terugkomt. Wij hadden nog kansen op onze stick. We hadden het moeten killen op 3-1.  Maar we moeten nu niet te perfectionistisch zijn. We hadden elkaar lang niet gezien. We moeten stap voor stap beter worden. Dat hebben we laten zien vandaag.’

Bondscoach Max Caldas roept zijn manschappen toe. Foto: FIH

Wat is nou de conclusie van de trainingsstage in Kuala Lumpur en de twee Pro League-wedstrijden tegen India, die uiteindelijk maar één punt opleverden? ‘We zijn alles weer aan het opbouwen. We lieten vandaag zien dat we het goed met elkaar kunnen vinden in het veld, maar dat we met elkaar nog moeten finetunen. We kunnen hier goede dingen uithalen.’


37 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Struisvogel gedrag...

  1. broest

   Ik weet nog een zeer goede verdediger, Johannes Mooij,

  2. Van Dessau

   Las net iets over PSV dat je 1 op 1 kunt vertalen naar het NL-elftal. " Frisse start in duigen door geklungel. Het perspectief is ondertussen tamelijk beroerd "

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Internationaal hockey spelen is wat elk nationaal team doet... als je daar trots op bent is de drempel wel heel erg laag!

 3. robvisser

  Ik kan met de beste wil van de wereld niet trots zijn op de Oranje heren. Dat ze NL een slechte naam bezorgen gaat misschien wat ver, maar dit is natuurlijk geen reclame voor hockeyland Nederland. Heel anders ligt dat bij de Oranje dames. Daar kun je alleen maar respect voor hebben.

  1. Paul van Laak

   Wie heeft daar ook alweer de basis voor gelegd? 🤓🤷‍♂️

  2. conegut

   Marc Lammers, vervolgens mocht Caldas met een geoliede machine door bouwen. Kwam het in een dipje met Marijne, vervolgens heeft Annan het weer verder gebouwd met nieuwe speelsters..

 4. stekel

  Zou Annan ook trots zijn met zulk een resultaat na twee wedstrijden ?...

  1. lexi-b

   Nee ik denk het niet. Die zag zelfs verbeterpunten in de EK wedstrijd tegen Rusland. Eens met @conegut. Caldas heeft voortgezet wat Lammers had opgebouwd. Het echte werk is door Lammers verricht en nu door Annan. Wellicht heeft de bond zich daar wat op verkeken. Ook eens met de uitspraak van @robv zelfs voor een hartstochtelijk hockeyfan als ik begint dit onbegrijpelijk te worden.

 5. w-j-arriens

  Dit resultaat is te vergelijken met een 2-2 van het Ned Voetbalelftal in een uitwedstrijd tegen Brazilie. Dus, zo slecht nog niet. Wat zorgelijk is dat Ned in 20 jaar (voor het laatste WK in 1998 en Olymp Kampioen in 2000) geen goede verdedigers heeft weten te vinden danwel op te leiden. De verdediging lijkt toch de achillespees. Maar, we moeten de coach vertrouwen geven, het is nog 8 maanden tot Tokyo, en als we de verdediging en de verdedigende sc op orde krijgen, en als we uit de aanvallende sc wat meer scoren en als we de shoot-outs wat beter nemen, dan zou toch een medaille haalbaar moeten zijn. Er zijn een fors aantal spelers rond de 30 jaar, maar dan maken die 8 maanden niet meer uit. Dan maar na de OS gaan verjongen. Maar, dan is er na 2 jaar weer een ander Kampionschap. Ik ben het niet eens met de coach dat hij deze wedstrijd alleen maar voor "goed spelen" ging. Wanneer ga je dan "voor het echie"? Als je nooit (in een minder relevante wedstrijd) voor het "echie" gaat, hoe weet je dan of je het wel kunt? Op de OS is nml. alles voor het "echie".

  1. Derrick Bijker

   we moeten de coach vertrouwen geven, het is nog 8 maanden tot Tokyo, en als we de verdediging en de verdedigende sc op orde krijgen, en als we uit de aanvallende sc wat meer scoren en als we de shoot-outs wat beter nemen, dan zou toch een medaille haalbaar moeten zijn. Maar wat is er dan de afgelopen jaren gebeurd?? Als dit het to-do lijstje is op 8 maanden van de Spelen, ben je dus simpelweg te laat en speel je straks om plaats 5 tm 8.

  2. stekel

   Zelfde Categorie Caldas afgelopen jaren..

 6. pacoh

  Leren leren. Hoor ik al zolang Caldas coach is. Eigenlijk moet de tegenstander van ons leren. India is geen België of Australie. Vrees dat het niet beter wordt. Andere ploegen leren ook😜

  1. bombaliali

   Nee ze zitten nog in het "proces"... hahaha

 7. barteenkhoorn

  “Nl heeft een corner van wereldklasse”. Hier zit ook heel veel in verpakt. 85% vd selectie overschat zichzelf schromelijk. Totaal geen realistisch zelfbeeld. Onze corner is helemaal geen wereldklasse. De Belgen/Aus en Argentijnen hebben een corner van wereldklasse. NL komt ergens op plekje 5. In een wereld waarin er ca 10 landen echt serieus deze sport beoefenen is dit natuurlijk niks bijzonders.

  1. stekel

   Hilarisch.. wereld klasse .. de andere landen lachen tranen met tuiten

 8. ericst29

  De moderator staat op de loonlijst van de KNHB, derhalve wordt u nadrukkelijk verzocht Caldas alleen maar veren in zijn reet te steken. Met dank.

 9. maartjeklein

  Ze spelen in patronen en creativiteit is eruit gehaald. Dat is het probleem. Alles is voorspelbaar.

 10. bombaliali

  Gewoon geen interviews meer geven als er alleen maar gelul uitkomt

 11. hadewee

  balvaardigheid van India, incl. de verdedigers, smullen! Zij soepel en technisch, wij houterig en tactisch. Op loopvermogen winnen we het niet meer. Op passie ook niet. Zijn ze ons voorbij en waar ligt dat aan? Alle spelers lopen in de sterkste competitie ter wereld. Zeg het maar............. Iemand een telefoonnummer van Papendal?

 12. Runa Honig

  De landen die tot de toch al smalle wereldtop behoren hebben zich in deze cyclus van 4 jaar bijna allemaal sterk ontwikkeld en progressie geboekt, waar Nederland in een negatieve spiraal terecht is gekomen en steeds instabieler is geworden, ondanks het veel besproken ‘proces’. Dat kan gebeuren, maar dan moet er op een gegeven moment iemand met de vuist op tafel slaan. Harde woorden, keuzes, beslissingen, eerlijkheid, zelfreflectie. Met allemansvrienden en slapjanussen kun je geen bedrijf leiden en win je ook geen Olympisch goud. Dat is een even groot cliche als dit artikel, dat probeert te verhullen wat we allemaal toch wel weten.

  1. Paul van Laak

   Volgens mij stonden we met dit team en deze staff ook in de laatste echte (WK-)finale en wonnen we op een haar na goud, toch? 🤷‍♂️

 13. jonathan

  Hoezo Cox, die kreeg de Ieren toch ook niet aan de praat. Ben ook geen fan van zijn vechtmachinementaliteit, zegt rustig tegen zijn spelers" als je het niet sportief kan winnen, dan maar onsportief."

  1. paul-opgenhaffen

   Bewijs deze stelling eens?

 14. Mark Bouwman

  My God, zoek het nu maar verder lekker uit. Niks ten nadele van Pirman, de focus ligt op de KNHB en teambegeleiding, maar wel top dat Sam van der Ven de eerste keeperskeuze tot een farce heeft gebombardeerd. Verder succes met alle processen, excuses en blessures: het gaat hier puur om de belangen van het Nederlandse hockey in zijn totaliteit. Karakterloze bende aan alle kanten.

 15. horn_964

  Hoe lang blijven we eigenlijk opbouwen? Dacht dat de helft van het team al aan het afbouwen was eigenlijk...

  1. Van Dessau

   Ja het is intens verdrietig dat niemand in de spiegel kijkt en dan zijn conclusie trekt, inclusief Utrecht.

 16. aussiepie

  Het was meer een sparring partij voor India tegen een Holland met een verstokte diesel motor waarin het hoognodig tijd wordt voor een nieuwe "lifebelt". Hoe lang roepen alle mede rubrikanten hier niet om drastische veranderingen? Maar ja de redaktie verwijdert die omdat het echte waarheid is.Proficiat Possum(reid) India speelt als vanouds en is eager en met elan.Holland in medalles in tokyo laten we het op fantasies houden.

 17. MIck

  Paul1982, dat Wk waar we in de poule met 4-1 kansloos verloren van Duitsland in de poule waar we met meer geluk dan wijsheid met 2-1 wonnen van India waar we in de finale te schijterig waren om lekker te gaan hockeyen, dat Wk? Hou toch op man Caldas is na het WK 2014 bondscoach van de heren en we zijn geen meter opgeschoten sterker nog het spel lijkt met iedere interland slechter te worden. Deze man is een overlever en doet alsof wij het hockeypubliek gek zijn door teksten als trots op dit elftal. We zien allemaal dat het voor geen meter loopt en dat er ook 0,0 vooruitgang te zien is. Ik lees oa dat we een topcorner hebben we zien allemaal dat dat niet zo is.

 18. harry_knak

  Wat een negativiteit hier allemaal. Ik neem aan dat jullie weten dat er duidelijke doelstellingen zijn bepaald met een duidelijke procesbeschrijving om deze te behalen. Doelstelling 1 was om weer internationale wedstrijden te spelen. De subdoelstellingen, al in 2016 gezamenlijk met de bond besproken en goedbevonden, hadden betrekking op het behalen van deze primaire doelstelling. Zijnde, aankleden, stick pakken, positie binnen het veld bepalen en gaan rennen. Subdoelstelling 2 was actief deelnemen aan het spel. Deze doelstellingen zijn tegen India ruimschoots behaald en snap daarom deze negativiteit niet. Ok, het actief deelnemen kan op bepaalde onderdelen nog beter en daarover zijn wij intern in overleg om dit aan te scherpen. Het proces is immers ingezet en we houden ons allemaal aan de bepaalde primaire en secundaire doelen. Er is dan ook geen reden om enige verantwoordelijke binnen de organisatie hierop aan te spreken. Iedereen voldoet immers aan de gezamenlijk bepaalde doelstelling en houdt zich aan het afgesproken proces hierbij. Op naar de OS!!

 19. ericst29

  Wanneer landen onze jongens op Schiphol? Een ontvangst met bloemen en spandoeken is toch wel het minste dat we kunnen doen voor deze helden nadat ze toch zomaar weer effe, helmaal onverwachts, `Internationaal hockey hebben gespeeld`. Daarnaast is het toekennen van een Ridderorde voor staf en aanvoerder Bakker toch wel het kleinste gebaar dat gemaakt kan worden, al is het maar om ze hiermee het laatste duwtje in de rug te geven richting Olympisch goud.

 20. robvisser

  @harry-knak Je bent toevallig niet Harry Nak van de Dik Voormekaar Show van vroeger? Met de nadruk op Dik Voormekaar?

  1. harry_knak

   Nee nou wordt ie mooi!

 21. gelderlander

  Van een Tophockeyland naar een 3e wereldhockeyland . De KNHB is hier verantwoordelijk voor .

  1. abolfreeler-nl

   Wat heet, met al die buitenlanders in de hoofdklasse krijgt nederlands talent geen enkele kans meer en haken af. Langzamerhand te veel oudjes in het nederlands elftal waarvoor geen vervanger is te vinden. Beleid KNHB, soms bijna een voltallig elftal met buitenlanders toe te staan. Clubs verpesten het met hun geldschieters en staan dit ook toe. Het nederlands hockey is/wordt zo verpest.Voorlopig blijven wij nog een derderangs hockeyland.

 22. MIck

  Hou toch op met de schuld geven aan de buitenlanders in de HK laten we als hockeyliefhebbers blij zijn met spelers als Van Doren, Fuchs, en de vele andere goede buitenlanders die onze HK heeft en ook bij meerdere clubs is er genoeg ruimte voor jong talent. Dit Oranje overschat zichzelf schromelijk, nederlagen worden afgedaan als incidenten. We zijn op dit moment de nr 3 van de wereld en zeker qua spel en niveau liggen we een straatlengte achter op België en Australië.Een staf die de boel al heel lang niet aan de gang krijgt. Alle problemen van ons Oranje hebben niks maar dan ook niks te maken met buitenlanders in onze HK

 23. horn_964

  "met al die buitenlanders in de hoofdklasse krijgt nederlands talent geen enkele kans meer” Ik weet niet welke hoofdklasse jij kijkt maar ik zie geen nederlands talent dat geen kans krijgt omdat er zo ongelofelijk veel buitenlanders spelen. Lijkt wel een beetje ‘minder, minder, minder’ opmerking. Caldas doet gewoon veel te weinig met het potentieel en leunt teveel op de oude garde. Als je de jonge opvolgers zo incidenteel en wisselend laat meespelen beginnen ze pas ‘stappen te maken’ (zoals Max dat pleegt te noemen) als hun oude voorgangers stoppen. Treurig.


Wat vind jij? Praat mee...