Ook voor bondscoach Max Caldas is alles nog onduidelijk

Het uitstellen van de Olympische Spelen naar 2021 is het enige waar bondcoach Max Caldas nu zeker over is. Verder wacht hij, net als iedereen, op meer duidelijkheid over de data. ‘Maar laten we eerst als volk, als land en als wereld deze vreselijke ziekte te boven komen.’

In een coronawereld waarin elke dag alles anders is, had Caldas al een tijdje geleden bedacht om vooral niet te veel het nieuws te volgen. Dat was ook wat hij de staf van Oranje de afgelopen tijd aanraadde. Hij keek de afgelopen week ’s ochtends en ’s avonds nieuws. Het jeugdjournaal met zijn kinderen. Voor de rest bleef de televisie uit.

‘Wij doen wat onze minister-president heeft gevraagd. Thuis zijn met familie en dierbaren. Ik had zelf besloten dat het geen zin heeft om van elk nieuwsbericht wat te vinden. Want wij moesten ons blijven focussen op de Olympische Spelen. Wij hadden dingen te doen. Dat was onze taak’, reageert Caldas een dag nadat bekend werd dat het belangrijkste hockeytoernooi in ieder geval niet dit jaar zal worden gehouden.

‘Dit was de enige goede call die ze konden maken. Ik ben blij dat het gebeurd is. Ik ben niet verbaasd. Maar er zijn nog geen nieuwe data. Als er nieuwe data zijn, is alles pas helder. Data geven je een nieuwe richting.’

Max Caldas aan het coachen tegen Spanje, in de Pro League. Foto: David Aliaga

‘De omgeving moet wel gezond zijn om te sporten’

Dinsdag had Caldas een geplande skype-sessie met de middenvelders, waarin hij de spelers sprak over het uitstellen van de Olympische Spelen. ‘Het is heel dubbel. Aan de ene kant is het ongelofelijk zuur. Aan de andere kant is het op dit moment de enige goede keuze. De omgeving moet gezond zijn om te sporten. Een wereld waar je echt van sport kunt genieten. Niet eentje waar de angst regeert.’

Woensdagavond had Caldas contact met de medische staf, om het programma aan te passen. Daar moet een nieuwe balans in gevonden worden. De boog kan ook voor de Oranje-spelers niet zo lang gespannen blijven, tot wellicht de zomer van 2021. Vooralsnog is veel onduidelijk. Tokio kan ook eerder in het kalenderjaar worden gespeeld.

Als de data zijn ingevuld, kunnen er nieuwe plannen worden gemaakt. Dan pas is er zekerheid over de rol van Caldas, die eerder had aangegeven dat Tokio2020 zijn eindstation was als bondscoach. KNHB-directeur Erik Gerritsen zei woensdagmiddag al in het hockeyprogramma #keepplaying dat wat dat betreft alles nog open ligt, nu het toernooi naar een volgend kalenderjaar is verschoven.

Caldas: ‘Ik heb elke dag met Jeroen Bijl (technisch directeur KNHB, red.) contact. De keuze is niet alleen aan mij. Dat ligt ook bij de hockeybond. Tokio is op heel veel gebieden nu nog steeds een vraagteken. Niet alleen voor mij maar voor iedereen. Als wij alles weten, kunnen we plannen maken en lichten we iedereen in. Maar laten we eerst als volk, als land en als wereld deze vreselijke ziekte te boven komen.’

 


16 Reacties

 1. stekel

  Blijft vreemd allemaal

 2. Mike de Bot

  Laten we ons idd zoals Caldas zegt eerst richten op het onder controle krijgen van deze crisis! First things first!!!

 3. Runa Honig

  Waarom krijgt Caldas zoveel aandacht? En o wat is meneer weer bang voor z’n baantje.

  1. Paul van Laak

   Wat is dit nou weer voor slap gelul? - nav uitstel spelen zijn bondscoaches (m/v) om reactie gevraagd, dat lijkt me logisch - waarom zou de bc bang (moeten) zijn voor zijn baan? Hij heeft zelf duidelijkheid gegeven, deze gebeurtenis valt buiten zijn/ieders invloedssfeer

  2. goud

   Wow wat een zieke reactie

 4. Eelco Houwink

  Als ik het goed begrijp, dan is het dus glashelder dat niks helder is. Loepzuivere analyse a la Caldas - waarin geen ander zich zo onderscheidt

 5. Mark Bouwman

  Max Caldas heeft volkomen gelijk: topprioriteit is controle krijgen over COVID 19 voor allen op deze planeet. Heel ver daar achteraan volgt sport. De bond wens ik mbt het mannenteam veel wijsheid hoe verder te gaan: kiezen ze als "eindstation" voor Tokyo of voor 2020?

 6. robvisser

  Er is inderdaad heel veel onduidelijk, maar er was wel duidelijkheid over het feit dat Caldas ging stoppen. 'Daar verandert niks aan', slechts vier woorden, hoor ik hem niet zeggen en dus wachten hij en de KNHB op het moment om aan te kondigen dat hij bij nader inzien toch niet toe was aan wat anders en doorgaat tot en met de OS in Tokyo.

 7. Runa Honig

  Een coach die zijn vertrek aankondigt is op dat moment eigenlijk al weg of op z’n minst in de afbouw. Caldas moet nu meteen opstappen. Anders wordt dit een verloren jaar en het is mentaal al zo zwaar voor de spelers. Caldas, denk eens niet aan jezelf!

  1. Paul van Laak

   Runa, je blinkt echt chronisch uit in het altijd leveren van hetzelfde afbraak commentaar zonder inhoud. Je mening is duidelijk (en nergens op gebaseerd).

  2. goud

   Wonderbaarlijk, geen enkel gevoel voor maatschappelijke issues. Gewoon je eigen allergie voorop blijven stellen en je uitten in het kader van die allergie.

 8. frans-j

  @paul, vooralsnog zie ik alleen bij iemand anders grof en ongefundeerd commentaar.

  1. Paul van Laak

   Vertel Frans? 🤔🤷‍♂️

 9. PhilipTulleken

  Nou KNHB, ik zou nadat Corona bedwongen is Max Caldas een hand geven en veel succes wensen! Dan heeft de nieuwe bondscoach waarschijnlijk nog minimaal 6 maanden om zich met de door hem of haar te selecteren internationals voor te bereiden op Tokio 2021.

  1. stekel

   Waarom wachten? hoewel..dat zou wel consistent zijn

 10. aussiepie

  erg onverstandig van KNHB om Caldas nog alsnog aan te laten.Ideal om een nieuwe coach aan te stellen met nieuwe hockey talenten.


Wat vind jij? Praat mee...