Caldas beet op zijn tong tijdens warming-up, maar het kwam goed

Met een 7-0 overwinning op China heeft het Nederlands elftal zich officieel geplaatst voor het WK in India volgend jaar en de halve finales van de HWL in Londen. Het werd een wedstrijd die vooral zal worden herinnerd om de mijlpalen: de 50ste goal van aanvoerder Billy Bakker in z’n 150ste interland, en de eerste treffer van Jonas de Geus, het gezicht van de vernieuwing bij Oranje. 

De warming-up vond bondscoach Max Caldas maar slappe hap. De ‘oude’ Max Caldas had keihard ingegrepen, bekende hij na de wedstrijd. Maar hij beet op zijn tong en wilde zijn spelers het zelf laten oplossen. ‘Mwah China. Komt allemaal wel goed’, zo zag het eruit. Dat was een gevoel in mijn buik’, zei Caldas. ‘Het was allemaal te slapjes en te losjes. Ik zei nog tegen Seve (van Ass, red.) dat ik vorig jaar – als dit was gebeurd – iedereen had uitgescholden en niets had bereikt. Nu heb ik ervoor gekozen om er niets van te zeggen. Heb het bij mezelf gehouden. Dat is moeilijk. Je wilt alles controleren als coach.’

Hij zag dat zijn spelers schuldbewust na dat eerste kwart bij elkaar kwamen. Het voorgevoel van Caldas bleek toch te kloppen. Pas in de 25ste minuut brak Robbert Kemperman de ban met de 1-0. ‘Maar we gaan het hier vanavond nog wel over hebben’, zei de coach.

Hij is met Oranje een andere weg ingeslagen. Die nieuwe weg smaakt in Londen tot nu toe goed, met vijf zeges uit vijf wedstrijden. Hoewel Oranje op het duel tegen India na niet is getest. Aan de andere kant: tegen India speelde het Nederlands elftal zijn beste eerste twee kwarten van het toernooi, toen het echt moest. Tegen China was Caldas gedwongen aan de kant lang op zijn tong te blijven bijten.

Max Caldas met jubilaris en aanvoerder Billy Bakker na de wedstrijd. Foto: Frank Uijlenbroek

Het lijkt alsof Jonas de Geus ogen in z’n rug heeft

Pas toen Robbert Kemperman de 1-0 had gemaakt, werden tegen de zwakke Chinezen de accenten en de contouren van het vernieuwde Oranje zichtbaar. Kemperman en Verga combineerden vanaf de achterlijn door de Chinese defensie als twee spelende kinderen in de E’tjes, waar het hockeygeluk vanaf straalde. Het derde doelpunt van het toernooi voor Kemperman benadrukte nog maar eens dat veel spelers uit de middenlinie – Verga, Jonas de Geus, Billy Bakker – in scoringspositie komen. De Geus scoorde na een mooie draai van Jorrit Croon van dichtbij de 2-0. Het was de eerste voor het talent van Oranje dat dit toernooi het gezicht is van de vooruitgang. Alle nieuwe ‘jonkies’ als Floris Wortelboer, Thijs van Dam draaien goed mee. Alsof alle drempelvrees bij hun toernooidebuut is weggenomen. ‘Wij geven ze echt alle ruimte’, zei Caldas, waardoor de talenten als in een warm bad kunnen spelen.

De Geus (19) speelt daardoor een schitterend toernooi. Het lijkt alsof hij ogen in zijn rug heeft. Alsof iemand van de begeleiding hem vanaf een videotoren elke keer influistert wat hij moet doen. Maar de speler die twee weken geleden Almere nog eigenhandig in de Hoofdklasse hield, is geboren voor dit grote werk. Hij hockeyt vanaf de wedstrijd tegen Pakistan als een routinier. ‘Jonas is zo’n rustige vent. Als hij naar de kant komt, vraag ik me af of zijn hartslag überhaupt ooit omhoog is gegaan. Geen enkel druppeltje zweet. Hij is zijn interlandcarrière heel goed begonnen’, complimenteerde Caldas zijn revelatie.

Jonas de Geus speelt als een routinier. Foto: Frank Uijlenbroek

‘De zenuwen vallen mee en dat komt door de manier waarop spelers tegen me doen’

Van tevoren verwachtte De Geus een ontgroening, waarbij hij samen met de andere talenten alle taken zou krijgen toebedeeld. Maar zo werkt het niet meer in deze tijd en in dit Oranje. ‘Die jongens met 150 caps doen net zo goed de kleine taken. En als wij de was moeten doen, wordt dat niet gebracht alsof wij alles moeten doen. Dit toernooi is voor mij ook allemaal meer dan waar ik op had gehoopt. Toen ik hier kwam, had ik door mijn verplichtingen bij Almere nog geen oefenwedstrijd meegedaan. Daardoor sta ik er onbevangen in’, zei De Geus.

Hij prijst vooral zijn oudere collega’s op het middenveld Bakker, Verga en Kemperman voor hun hulp.  ‘De zenuwen vallen mee en dat komt door de manier waarop spelers tegen me doen. Dan komt Billy even naar me toe met een kleine tip en zegt hij: “Lekker spelen. Lekker je ding doen. Komt goed”. Hij doet dat, maar Vali en Kempie net zo goed. Ik vind dat heel fijn.’

Toen Oranje eenmaal de inspiratie had gevonden om de Chinezen kapot te spelen, werden alle registers opengetrokken. En leken de oogstrelende dubbele combinaties en mooie goals de beloning voor vijfentwintig ongeïnspireerde minuten. Na de goals van Kemperman en De Geus tipte goalgetter Mirco Pruyser een voorzet van Brinkman schitterend in de kruising. Jubilaris Bakker leek lange tijd zijn vijftigste goal maar niet te maken, maar na een dubbel een-tweetje met Brinkman was de keeper dan eindelijk gepasseerd. De 50ste goal in z’n 150ste interland. En zijn eerste als aanvoerder.

Jorrit Croon en Tristan Algera vieren de winst op China. Foto: Frank Uijlenbroek

Nederland kwalificeert zich met de vijfde overwinning op rij voor het WK in India volgend jaar in Bhubaneswar. De veertiende keer in de historie dat Oranje het WK speelt. Oranje plaatst zich ook voor de halve finale van de HWL in Londen, waar Engeland de tegenstander is. Maar het is niet zo dat een eerste deel van de missie nu geslaagd is met WK-kwalificatie, zei Caldas. Hij wil meer.

‘We hebben weleens de nadruk gelegd op kwalificeren, maar daarna lekte energie weg uit het team, toen we dat behaald hadden. Dus deze keer hebben we het daar niet over gehad. Wij willen gewoon alle potjes hier winnen.’

Nederland-China 7-0 (2-0)
’25 Robbert Kemperman 1-0
’26 Jonas de Geus 2-0
’45 Mirco Pruyser 3-0
’47 Billy Bakker 4-0
’51 Bjorn Kellerman 5-0
’58 Tristan Algera 6-0
’60 Mirco Pruyser 7-0


Wat vind jij? Praat mee...