Caldas is hard geschrokken van de ondergrens tegen Spanje

De persconferentie donderdag op het bondsbureau van de KNHB ging over een aantal zaken, maar toch vooral over de dramatische nederlaag tegen Spanje in de halve finale op het EK. ‘Onbewust was er toch onderschatting. Er was een moment dat ik hier bovenop had moeten zitten’, klonk bondscoach Max Caldas schuldbewust.

Messcherp leken de internationals van Oranje tijdens de trainingen en de besprekingen, begon Caldas zijn verhaal over die veelbesproken nederlaag. Toch voelde hij ergens in zijn lichaam dat er misschien toch sprake was van onderschatting. Zijn team kon de weelde van poulewinst niet aan, waardoor wereldkampioen België in de halve finale was ontlopen en Oranje een op papier mindere tegenstander trof in de vorm van Spanje. Er werd al te veel over zaterdag gepraat, de dag van de finale.

Dat Oranje matig begon tegen Spanje, met 0-4 achter kwam en drie kwarten achter de feiten aanliep om daarna pas in het laatste kwart iets om te kunnen keren, was iets waar het Nederlands elftal van moet leren, wil het kans maken op goud op de Olympische Spelen van Tokio. ‘We zijn geschrokken van de ondergrens tegen Spanje. De slechte fasen in de wedstrijd kosten ons veel te veel en dan kunnen we het niet meer omdraaien’, legde Caldas uit in het zaaltje op de eerste verdieping in Utrecht Papendorp, waar de KNHB zetelt met andere sportbonden.

De spelers willen het dan te veel zelf oplossen Max Caldas

Het niet kunnen omdraaien van wedstrijden is een euvel dat Oranje vaker treft. Het gaat goed of het gaat slecht, maar een wedstrijd kantelen lijkt steeds lastiger te worden. Een succesvolle comeback zoals in de EK-finale in Amstelveen tegen België, van 0-2 naar 4-2, lijkt voor dit team op het moment moeilijk. Leiderschap en een collectieve prestatie zijn dan even ver te zoeken.

‘De button: stop, tot hier en niet verder, was tijdens het EK niet gevonden. De spelers willen het dan te veel zelf oplossen. Daar ligt voor mij een grote rol. Wat wij missen als wij slecht spelen, is een collectief ego om het gezamenlijk om te keren. Wij Nederlanders willen het graag en met de beste bedoelingen zelf doen’, moest Caldas concluderen. ‘Welke button moeten we indrukken? Dat is wat we leren van die wedstrijd. Slecht beginnen kan, daar is niets aan de hand. Maar je moet het wel herkennen. En over de jagersmentaliteit beschikken: het is niet alleen hockey inhoudelijk. Ook spuug in de hand en vechten. Bij ons is dat een punt van aandacht.’

Van der Weerden en Ruiz vechten in de halve finale tegen Spanje om de bal. Foto: Willem Vernes

Oranje moet stappen maken om weer een toernooi te winnen

De bondscoach begon zelf de persconferentie onder andere over het goede niveau dat Oranje op het WK in India had gehaald. Een toernooi waar het team slechts een shoot-out verwijderd was van de wereldtitel. In dat toernooi zakte Oranje tien minuten door de ondergrens, in de poule tegen Duitsland. Op het EK gebeurde dat drie kwarten, in de halve finale tegen Spanje. Toch vindt Caldas niet dat Oranje er sinds het WK op achteruit is gegaan. ‘Nee’, antwoordde hij eerst gedecideerd, waarna hij met de uitleg kwam. ‘Het was in een jaar tijd één keer gebeurd [dat we door ondergrens zakten]. We dachten dat we verder waren, maar dat is niet zo. Willen wij een toernooi winnen, dan moeten wij er staan wanneer het erom gaat. Die mindere dagen mogen ons niets meer kosten.’

Caldas stipte donderdag het lage strafcornerrendement aan. Ook voorspelde hij dat er in het olympische jaar naar één keeper toe wordt gewerkt. Maar de ogen zijn voorlopig vooral gericht op die twee kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan, op zaterdag en zondag 26 en 27 oktober in het Wagener Stadion. Als die gewonnen worden, kan echt de blik volledig op Tokio. Het EK heeft in ieder geval de nodige pijn- en leerpunten voor de Road to Tokio onthuld. Zo werd uitgebreid bevestigd en geanalyseerd door bondscoach Max Caldas tijdens de persconferentie.

Lees ook:


11 Reacties

 1. robvisser

  Met alle respect, het is natuurlijk onder Caldas al jaren zo dat Oranje vrijwel nooit een hele wedstrijd lang de concentratie en het niveau kan vasthouden. Kortere en langere fases tijdens wedstrijden waarin het niveau behoorlijk wegzakt zijn er te vaak. En in al die tijd is er nooit een oplossing voor gevonden. Het team is mentaal niet sterk en de handen uit de mouwen steken zie je niet vaak. Fysiek loopt Oranje achter op landen als België en Australië en ook door Spanje werden we afgebluft. Het helpt dan ook niet om een gifkikker als Verga thuis te laten, een van de weinigen in dit team die wel voorop gaat in de strijd. Het strafcornerrendement is ook wel een ding. Kortom, nog genoeg werk aan de winkel voor Nederland richting de OS. Dit terwijl de Belgen en Australiërs kunnen vertrouwen op het niveau dat ze al hebben en hooguit nog wat puntjes op de i hoeven te zetten.

  1. goud

   We gaan dus ook geen olympisch kampioen worden, ligt niet aan de coach maar aan de mogelijkheden van spelers

 2. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Sorry RobV... waarschijnlijk groot fan van Verga maar even eerlijk. Rendement met Verga in de selectie gaat niet omhoog of omlaag... Niets bepalende speler wat mij betreft en inmiddels net als Bakker te oud voor deze top prestaties. Van Puffelen thuis laten... Dat is een verkeerde keuze! Kemperman kan ik nog in komen maar echt laat Verga en Bakker lekker thuis. Volle bak trainen met nieuwe groep en zorgen dat de kloof met Belgie en Australie weer kleiner wordt. De Heer Caldas weet echt wel veel over het spel en hoe het allemaal geanalyseerd moet en kan worden echter de resultaten bllijven uit... Normaal gesprokken had je er als coach allang uitgelegen of was je als coach zelf opgestapt! (Cox)... Heb het wel eerder gezegd, te weinig daadkracht en passie in het spel van Nederland. Bakker en Verga gaan dit niet veranderen, echt niet! Goed we zullen het zien wat er van komt... Ik wens de mannen veel succes en denk ook echt wel dat de Bond als er verloren wordt een streep door de naam Caldas moet zetten... Resultaat is het belangrijkste nu!!!

  1. goud

   De resultaten zijn prima. Verga hoort er zeker bij, van Puffelen nog heeeel weinig van gezien dat me tevreden stelt. Cox is echt een mooi voorbeeld van een coach die het compleet heeft verknald voor een land door tactische concepten. Het gedwongen vertrek is daar echt logisch én onomstreden

 3. popov0702

  Belgie en Australie nadoen is zinloos. Fysiek inhalen kan helemaal niet. Uitgaan van eigen kracht: techniek en counter zijn de sleutelwoorden

  1. goud

   Klopt! En accepteren dat je met onze sterkste kracht op dit moment niet beter bent dan die landen

 4. hadewee

  goed punt, alsjeopgoalmikt.................. Met Bakker en Verga haal je geen Olympische medaille meer. Er wordt veel meer dynamiek en techniek gevraagd tegenwoordig dan beide heren kunnen brengen. Op het middenveld worden de wedstrijd gewonnen en verloren, kijk naar Belgica, en dan naar NL. Kemperman, ook twijfelgeval. Wortel is een winnaar. Die moeten we meer hebben, maar de levertijd daarvan is te lang. Naar mijn idee heeft Caldas geen controle over de aanvoerders en daarmee komt er willekeur insluipen. Men netwerkt teveel. Niet doen, goed is goed , fout is fout. Tokio wordt lastig. .

 5. maartjeklein

  Ik schrik van de ondergrens van Caldas. Totaal vastgelopen in theorie en proces, als speler ga je hier toch raar van hockeyen en dat zien we op het veld.

 6. lize

  Prima persconferentie voor officials ,pers en Bobo`s Trainers en Coaches : Als Speler wordt je toch helemaal vervreemd (alsook die stupide regels tegenwoordig) van al het leuke wat de sport te bieden heeft NMLK het mogen gebruiken van eigen individuele creativiteit en andere spelers hierdoor inspireren ,eigen initiatief nemen als het echt moet ,techniek uitproberen en toepassen wanneer het intuitief aanvoelt ,plezier en enthousiasme uitstralen,risico`s durven nemen ,sterke persoonlijkheid hebben en tentoon stellen; door al die stappen en processen lijkt wel of we met z`n allen aan het revalideren zijn ,gaat dezelfde kant op als KNVB ?! Vergeet niet te liken als je hiermee eens bent !

 7. edny

  wat een geo-h allemaal .Mijnheer caldas leest niet wat er geschreven en gedacht wordt en zo ook KNHB officlals niet.Duidelijk is dat Caldas de wacht is aangezegd anders was hij wel met jongeren begonnen ,volgens mij te laat maar ja de bozo's weten het altijd beter en inderdaad was voetbal ook niet vol met bozo's totdat Cruijff kwam?Als ik de foto's zie van caldas is hij goed volgevreten en geen honger meer . waar zijn ze in Holland mee bezig???

 8. de-leermeester

  Ik schrik ervan dat Caldas erg is geschrokken van de ondergrens. Hij als geen ander stond er bovenop en is eindverantwoordelijke. Te weinig voeling met het TEAM (Together Everyone Achieves More) i.c. de spelers(mentaliteit) ? "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend "


Wat vind jij? Praat mee...