Caldas neemt afscheid van Van der Horst en Hertzberger

Max Caldas, bondscoach van de Oranje Heren, heeft aanvoerder Robert van der Horst en aanvaller Jeroen Hertzberger laten weten hen voorlopig niet meer te selecteren.  Ook keeper Jaap Stockmann wordt niet opgeroepen door Caldas, omdat hij heeft aangegeven ‘alleen onder bepaalde voorwaarden’ beschikbaar te zijn voor Oranje.

Caldas zegt in een reactie zijn vizier op andere spelers te richten. ‘Het is een keuze die gemaakt moet worden. Het is een pittig moment en het is moeilijk om iemand iets af te nemen. Maar ik sta achter de keuze. Ik wil al mijn aandacht gaan gebruiken om me te ontfermen over nieuwe mensen met  een groter groeipotentieel. We hebben respect voor ze, maar ik focus me nu op andere spelers’, vertelt Caldas.

De bondscoach heeft de afgelopen periode diverse gesprekken gevoerd met Van der Horst en Hertzberger. ‘Voor Robert  en Jeroen is het een zwaar moment. We hebben intieme en intense gesprekken gehad met elkaar. Zij begrijpen mij, maar zijn het er niet mee eens.’

Van der Horst (32) en Hertzberger (30) hebben Caldas laten weten nog wel beschikbaar te zijn als hij hen nodig heeft. Caldas zegt het duo ook nog niet helemaal afgeschreven te hebben: ‘Alle spelers in de Hoofdklasse zijn bij mij nooit definitief uit beeld, maar ik vond het fair om hen nu te laten weten hoe ik er op dit moment over denk. Daar hebben zij met hun staat van dienst ook recht op.’

Stockmann heeft voorwaarden gesteld aan zijn selectie waaraan Caldas niet wil voldoen

De situatie van Stockmann (32) is anders. Caldas had hem nog wel willen oproepen, maar Stockmann heeft zelf voorwaarden verbonden aan een langer verblijf bij Oranje. Caldas wil niet ingaan op de voorwaarden, maar zegt ‘dat de selectie voor het Nederlands elftal geen ruimte biedt voor het stellen van voorwaarden door individuele spelers.’ Hij vervolgt: ‘Ik wist dat Jaap bepaalde gevoelens had wat betreft zijn positie. Wij hebben een gesprek erover gehad en hij zou mij terugkoppelen wat de keuze zou zijn. En nu is de keuze om voorlopig niet door te gaan.’

Oranje verliest met Van der Horst, Hertzberger en Stockmann zijn belangrijkste gezichten

Met het ontbreken van Van der Horst, Hertzberger en Stockmann verliezen de Oranje Heren hun belangrijkste gezichten. Van der Horst was de captain en speelde 272 interlands. Hertzberger kwam 196 keer uit in het Oranje-shirt. Doelman Stockmann van Bloemendaal, die nu door de FIH is genomineerd als beste keeper ter wereld, verdedigde 140 keer het Oranje-doel. Het drietal beleefde op de Spelen in Rio afgelopen zomer hun grootste teleurstelling. Nederland ging met grote verwachtingen naar het toernooi, maar moest genoegen nemen met een vierde plek.

Oranje speelt volgend jaar de Hockey World League en het EK 2017 in eigen land. In de aanloop daar naar toe traint Caldas deze maand met een trainingsgroep en vertrekt hij in januari 2017 voor een trainingsstage naar Zuid-Afrika. De drie dertigers maken daar dan geen deel meer van uit.

Lees ook:


3 Reacties

  1. tonbogaers

    Een dapper besluit van Max, wellicht een half jaar te laat. Voorwaarden stellen hoort sowieso niet op dit niveau, graag of niet. Er moet simpelweg veel meer doorgeselecteerd worden, talent genoeg maar ze krijgen geen kans, ook niet bij de clubs overigens.

  2. t

    Rare vent die caldas. Eerst intern zitten als een dolle, dan ligt het aan de hoofdklasse en nu dit...zonder er het maximale eruit te kunnen halen.

  3. AndersPaulson

    Even op 'n rij, gelezen op de site hockey.nl heer Caldas aan het woord: - We gaan voor goud. - Ik herkende mijn team niet meer. Dat ligt niet aan uw team heer Caldas, dat ligt aan de coach, manager. U heeft allerhande varianten om wat niet is, er wel zou moeten zijn, op te roepen. - Vrijwel, direct na dat de markt aangeeft, dat heer Caldas, met zijn "team" er 'n beetje naastzit, wat de ranking betreft, stelt hij voor 'n ieder die het nog niet weet: Ik blijf aan tot..... - Bij de evaluatie van Dames- & heren coaches stelt heeer Caldas, "Dichter bij het team" te willen staan. 'n Volgende keer, hoef ik alleen de finaledag te zien van 'n belangrijk toernooi. Er was 1 speler, die stelde 'n aardig herinnering aan Rio te hebben. De dames deden het 'n stuk beter, in de uitvoering, in de uitstraling. Chapeau voor Oranje Dames.


Wat vind jij? Praat mee...