Caldas over chaos rond keepers: ‘Wissel door arbitrage geweigerd’

Waarom bracht het Nederlands team zondagavond na de groene kaart van keeper Pirmin Blaak niet meteen Maurits Visser als vervanger in het veld? Dat was na het laatste fluitsignaal de meest prangende vraag die veel volgers van het EK bezighield. Volgens bondscoach Max Caldas is het antwoord simpel: ‘Wij wilden wisselen maar de scheidsrechters weigerden dat.’

Eerst maar even terug naar de 57ste minuut van het pouleduel tussen Nederland en Duitsland. De formatie van Caldas leidt op dat moment comfortabel met 2-0 als Blaak na een fluitsignaal voor een overtreding nog even de bal wegtikt. Nonchalant achter zijn standbeen. Spelbederf volgens de arbitrage, die de Nederlandse goalie wegstuurt met groen. Blaak moet twee minuten zitten en Duitsland krijgt een strafcorner.

Terwijl Blaak naar de kant sjokt, is er consternatie op de bank en bij het Nederlandse doel. Voor de kijkers is het onduidelijk wat er precies wordt gezegd. In het doel werpt Robbert Kemperman zich op als keeper. Hij grijpt naar een handschoen van Pirmin en zet daarna diens masker op. De handschoen gaat eerst aan, maar dan weer uit. Met het masker op staat hij even later in het doel.

Robbert Kemperman met de helm van Pirmin Blaak. Foto: Willem Vernes

Langs de kant is er dan ook al discussie. Maurits Visser, die tot dan toe rustig op de bank heeft gezeten, maakt zich in allerijl klaar om het veld in te gaan. Volgens de regels mag dat. Regel 2.3.a zegt: ‘Wisselen mag op elk moment. Met uitzondering tijdens een strafcorner, in die periode mag uitsluitend een geblesseerde of uit het veld gezonden doelverdediger van de verdedigende partij worden vervangen.’

‘We wisten dat we de keeper mochten wisselen toen Pirmin een kaart pakte’, vertelt Caldas een dag later na het duel dat eindelijk toch nog in 2-2 eindigt. Ook middenvelder Seve van Ass onderneemt volgens Caldas meteen actie: ‘Seve heeft het tot drie keer toe aan de scheids gevraagd, maar die weigerde. Hij vroeg de scheids om even te wachten, omdat Maurits zich nog moest omkleden. De scheids zei dat dat niet mocht.’

Een opmerkelijk verhaal waar Caldas later na afloop bij de scheidsrechtersbazen van EHF navraag naar doet. Caldas: ‘Zij vertelden me dat de scheidsrechters zeiden dat de vraag vanuit onze kant nooit gekomen is. Dan krijg je een welles-nietes-verhaal. Daar staan wij boven. Het is vervelend dat de scheidsrechters de regie verloren. Iedereen bemoeide zich ermee. Wij blijven er rustig onder. Ik moet me op zo’n moment als coach goed houden. Het was misschien een moeilijker geweest als het of al 2-1 stond of als je een finale speelt.’

Pirmin Blaak en Maurits Visser. Foto: Willem Vernes

EHF: no comment

Door de commotie over het voorval en de aantijging van Caldas is er alle reden om de EHF eens om commentaar te vragen. Daar gaan op maandag echter al snel al luiken dicht. No comment is uiteindelijk de enige reactie die vanuit de Europese hockeybond wordt gegeven.

Dan maar eens naar de wedstrijdbeelden van de NOS kijken. Daarop is Seve van Ass op het gewraakte moment niet zichtbaar, dus kunnen we niet controleren of hij met de scheidsrechter sprak. Wel valt een opmerkelijke reactie van scheidsrechter Paco Vazquez op. Met Kemperman in het doel verdedigt Lars Balk iets te fanatiek op Christopher Rühr, die naar de grond gaat en een strafbal krijgt. Vazquez zegt op dat moment duidelijk hoorbaar: ‘Nów you can change the keeper’, met de nadruk op ‘now’.

Caldas kan er zich een dag na de wedstrijd niet meer druk om maken. Relativerend zegt hij: ‘Het voordeel van deze situatie is dat we hebben kunnen oefenen hoe het is om zonder keeper te spelen in zo’n situatie. Dat kan bij de Spelen natuurlijk ook voorkomen. Dan heb je namelijk geen keeper op de bank zitten. Ik zie dat als winst.’

Max Caldas en Billy Bakker. Foto: Koen Suyk


26 Reacties

 1. ronald

  No comment… schandalig

 2. bartherklots

  Volgens mij moeten de scheidrechters een gedegen briefing krijgen. Een vliegende keeper bestaat niet meer, dus een speler met keepers helm op is dus niet juist. Verder niet professioneel dat de 2e keeper zich nog moet klaarmaken? Trouwens ook spelers zouden eens een briefing moeten volgen, breaking down of play wordt zwaar gestraft. Zelfs op het lagere bondsniveau wordt dat telkens aangehaald. Als straf Pirmin Blaak de volgende wedstrijd niet opstellen.

  1. Freekie

   Niet professioneel dat de 2e keeper zich moet klaarmaken 😂😂 Ga je lekker, vanaf je sofa?

  2. lexi-b

   Bart ik durf te beweren dat je niet keept.

  3. flyingdutch

   Hier kan geen briefing tegen op, dit is gewoon een kwestie van spelregelkennis. Dat scheidsrechters op dit niveau nog fouten maken alleen maar omdat ze de regels niet goed kennen is echt dieptriest. Dat kan eigenlijk al niet meer voor een 3e klasse bondsscheidsrechter, laat staan voor een internationale arbiter.

  4. jarly-brown

   Waarom is het altijd zo moeilijk voor formele instanties om gemaakte fouten toe te geven? Omdat fouten maken menselijk is?

  5. kasparstevens

   is het gek te verwachten dat in zo'n NL team een speler of 5 (+coach en nog iemand vd staf) de spelregels kennen op Bonds-niveau.

 3. Runa Honig

  Allemaal niet relevant dit gedoe, helpt je toch niet. De les is gewoon dat je je niet zo in de luren moet laten leggen en niet moet denken dat je de wedstrijd in de tas hebt, zeker niet tegen Duitsers. Je moet scherp blijven tot het eind en dan maar af en toe toneelspelen, je opzichtig laten vallen, dingen uitlokken. Handiger worden, meer gogme.Alles voor de winst. Nederland was naïef.

  1. SanderE

   Dat het niet helpt ben ik helemaal eens. Maar we doen nu net alsof de Duitsers dit hebben afgedwongen en dat het mede komt omdat NL niet scherp geweest zou zijn. Het is toch duidelijk waarom Duitsland zich heeft kunnen terug knokken. Of was dit ook gebeurd wanneer we gewoon met 11 man stonden.. Wil je er echt naar toe dat we toneel gaan spelen, ons laten vallen om niks etc? Anti hockey en ook nog is onsportief. En dit heeft niks met slimmer worden te maken naar mijn idee. Ik kijk liever naar Ajax dan naar Getafe, ook al hoeft dit niet altijd in het voordeel uit te pakken. Overigens verder natuurlijk heel slecht dat deze scheidsrechters de regels niet op orde hadden en dus ook de wissel tegen gingen.

 4. valley-in-the-alps

  Hij [Seve van As] vroeg de scheids om even te wachten, omdat Maurits zich nog moest omkleden. De scheids zei dat dat niet mocht.’ Dat is de correcte beslissing. Keepers mogen wisselen zonder tijdverlies zoals het omkleden. Volgende keer direct de wissel aangeven en het veld opgaan. In de regel staat idd zonder oponthoud. De keepershelm is niet toegestaan voor ‘n veldspeler, enkel de gezichtsmasker.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Inderdaad. Ik begrijp niet waarom Caldas insueert dat dit een scheidsrechterlijke dwaling zou zijn geweest en dat ze de regie verloren.. ‘Zij vertelden me dat de scheidsrechters zeiden dat de vraag vanuit onze kant nooit gekomen is. Dan krijg je een welles-nietes-verhaal. Daar staan wij boven. Het is vervelend dat de scheidsrechters de regie verloren.’ Ps. Gefeliciteerd met de mooie nieuwe aankopen uit Australie en Spanje, gaat KZ veel plezier aan beleven.

  2. Folmer

   Behalve dat voor een keeperswissel de tijd wordt stilgezet (2.3 g)

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   Dit was geen keeperswissel: de keeper gaat er met groen af, om dan een keeper te wisselen voor een veldspeler is niet hetzelfde.

  4. Folmer

   Dan hadden ze de regel anders moeten formuleren. Als je de keeper mag wisselen als deze een kaart heeft gehad, dan is dat altijd voor een veldspeler.

 5. RobV

  @SanderE Ik denk wel dat Oranje teveel brave jongens heeft. Het mag wat gemener. Het ten koste van alles willen winnen zit niet echt in deze groep. Ik verbaas me er al langer over dat iemand als Caldas, toch met Argentijnse passie in z’n bloed, dat nooit echt in deze groep heeft weten te brengen.

 6. erikb

  ik denk dat Bart altijd eerste keeper is geweest.

 7. nuchterrr

  Schandalig gefloten een Typisch voorbeeld van Hoe De Complete idiote Hockeyregels :bal niet afschermen met stick ,bal zijkant van de stick is ook bolle kant enz ...onze prachtige spectaculaire sport Degradeert naar een Aanfluiting,want dat is Hockey geworden allemaal regels waar niemand meer iets van snapt en die onze Mooie sport kapot hebben gemaakt !!

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Bolle kant = bolle kant. Is dat echt zo lastig om te begrijpen?

 8. ton-goderie

  Zomaar een vraag aan ‘deskundigen’ thuis op de sofa: Duitsland wisselt keeper voor een veldspeler, is het een idee (achteraf) dat Nederland dezelfde wissel toepast,zodat de veldbezetting weer gelijk is ?

  1. flyingdutch

   Nee. Het wisselen van de keeper voor een veldspeler is een risico. 90% van de tijd gaat het mis, maar in 10% van de gevallen gaat het goed. Dat doe je alleen als je toch niks meer te verliezen hebt, en is ontzettend dom om te doen als je voor staat

 9. claire011

  Als de eerste comment na het besluit van Kemperman is: “Pirmin, geef mij die helm”, dan weten we allemaal dat het verhaaltje van Max onzin is. De Nederlandse staf faalt keer op keer, en de KNHB blijft maar vertrouwen houden in deze man. Ik heb niet alleen mijn vertrouwen in Caldas verloren, maar ondertussen ook in de KNHB

  1. nl-mark

   Claire.. ontspannen! Lekker in de zon gaan zitten straks, wordt het leven wat leuker 👍🏻

 10. rstemerdink

  Huh? Ons prachtige spel kapot gemaakt met regels? Ik weet niet naar welke wedstrijd jij hebt gekeken, maar ik zat op het puntje van mijn stoel. Ik heb genoten van de prachtige tomahawks van de heren hockeyers, de scoops, de 3D technieken...het was bloedstollend...stel je voor hoe het spel zou zijn als de regels die jij noemt niet zouden bestaan? Not too mention de veiligheid. Jammer dat dit jouw plezier in de weg staat. Ik heb er geen moeite mee...IMHO is en blijft het een leuk spelletje. Ik vind wel dat het tempo waarin regels veranderen wat omlaag kan. Ik kom op clubniveau nogal eens spelers tegen (vooral bij de senioren) die me met een afgeschafte regel om de oren slaan. Sticks bijv...of de bal niet boven de schouder spelen...ach ja.


Wat vind jij? Praat mee...