Caldas schept duidelijkheid: Blaak eerste keeper, Bakker aanvoerder

Bondscoach Max Caldas heeft bij de start van de voorbereiding op de cruciale olympische kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan duidelijkheid gegeven in de keepers- en aanvoerderskwestie bij het Nederlands Elftal. Pirmin Blaak van Oranje-Rood is vanaf nu de eerste doelman en Billy Bakker, ook captain bij zijn club Amsterdam, draagt vast de aanvoerdersband tot en met de Spelen van Tokio als Oranje zich plaatst.

‘We komen op de weg naar Tokio nu in een proces dat we de groep verder moeten stroomlijnen’, vertelt Caldas. ‘Daarom werken we met een kleinere selectie. En in dat proces past ook dat we nu een keuze maken in de keeper en de aanvoerder.’

Het wisselen met de keepers en aanvoerders had voor buitenstaanders de afgelopen jaren veel weg van een tombola. Pirmin Blaak en Sam van der Ven van HGC keepten soms om de wedstrijd en meestal om het kwart. Alleen op het WK van vorig jaar in Bhubaneswar was Pirmin de vaste eerste keeper.

We hebben nu gekozen voor de rust van Pirmin tijdens de standaardsituaties.' Max Caldas over keuze voor Pirmin Blaak als eerste doelman van Oranje

Aan het afwisselend keepen is nu per direct een einde gekomen. Blaak staat vanaf de duels tegen Pakistan, op 26 en 27 oktober in het Wagener Stadion, onder de lat bij de Oranje Heren en keept bij plaatsing ook op de Spelen. Van der Ven zit tot de Spelen als reserve op de bank en maakt in Tokio geen deel uit van de zestienkoppige selectie, omdat Caldas op de Spelen maar een keeper meeneemt.

Pirmin Blaak en Sam van der Ven na de kwartfinale tussen India en Nederland (1-2) op het WK. Foto: Koen Suyk

Caldas heeft zijn beslissing vorige week aan de keepers meegedeeld en deze week bij de start van de voorbereiding op Papendal verder met ze gesproken. ‘We beschikken over twee keepers met verschillende kwaliteiten. Pirmin heeft defensief een betere corner dan Sam en is beter in shoot-outs,’ verduidelijkt Caldas. ‘Sam blinkt met zijn katachtige reacties uit als een tegenstander veel op het doel schiet. We hebben nu gekozen voor de rust van Pirmin tijdens de standaardsituaties.’

Aanvoerderschap

Ook bij het aanvoerderschap stopt Caldas met wisselen van de band. De afgelopen jaren droegen afwisselend Seve van Ass (HGC), Mink van der Weerden (Oranje-Rood) en Billy Bakker de band tijdens de interlands van Oranje. Caldas: ‘Over het functioneren van het drietal in de leidersgroep ben ik heel tevreden. Die constructie blijft gehandhaafd; van Seve en Mink verwacht ik hetzelfde leiderschap als de afgelopen jaren. Maar vanaf nu gaat Billy de aanvoerdersband dragen.’

Edward Ockenden (aanvoerder van Australië) en Billy Bakker voor de Pro League-wedstrijdNederland-Australië. Achter Bakker doelman Pirmin Blaak. Foto: Koen Suyk

De reden voor de keuze voor Billy is tweeledig, legt de bondscoach uit. ‘Billy heeft de kwaliteiten van Mink en Seve in een persoon. Seve is heel direct in zijn mening. Mink zit meer op de achtergrond, kijkt en bewaakt de afspraken in het programma. Billy heeft die beide eigenschappen ook. Billy kan goed communiceren en goed luisteren. Hij voelt in een groep goed aan wat hij tegen anderen moet zeggen en houdt rekening met iedereen.’

We zien dat Billy in zijn rol groeit als hij de band draagt.' Max Caldas over aanvoerder Billy Bakker

Die laatste eigenschap heeft ook een keerzijde volgens Caldas. ‘Als Billy in een wedstrijd niet de band draagt, laat hij zich minder gelden. Dat doet hij wel achter de schermen, maar minder op het veld juist omdat hij dan Seve of Mink niet voor de voeten wil lopen. Wij vinden dat hij zijn mening altijd moet geven als de situatie daarom vraagt. We zien echter dat Billy in zijn rol groeit als hij wel de band draagt. Hij spreekt dan met name de core groep aan op hun verantwoordelijkheid. Om die reden denken wij dat Billy op dit moment voor ons de beste aanvoerder is.’


22 Reacties

 1. gaston-orozco

  Enigszins controversieel. Maar ik denk niet dat het van groot belang was om van keepster en kapitein te veranderen in de vorige periode. Het heeft geen invloed op de oranje dames. Uiteindelijk is het zijn verantwoordelijkheid en hij zal slagen of falen. En de gevolgen ondervinden.

  1. jobe

   Zit jij nog in 2014?

  2. circlestorm69

   Dames....? 🤔

 2. robvisser

  Hoe goed Sam van der Ven ook keept, realistisch gezien maakt hij niet veel kans om eerste keeper te zijn zolang de persoonlijke keeperstrainer van Pirmin Blaak degene is die Caldas hierover adviseert. Zo is het nu eenmaal, hoe ongelukkig die constructie ook is. En Billy Bakker als aanvoerder lijkt me wel logisch.

  1. goalie

   Eens! Blijft een zeer omstreden situatie...

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Blaak krijgt 9 doelpunten tegen in 3 competitie wedstrijden, van der Ven 2. Kiest Caldas hier voor de keeper in vorm?

  1. christiaan-loeber

   Dat zegt toch niets? Is afhankelijk van de prestaties van het eigen team én de tegenstander.

  2. conegut

   Dat zegt genoeg. Corners gaan er WEER te gemakkelijk in.!!

 4. haags-hopje

  Vooral een laffe en makkelijke keuze van Caldas. Blaak als reserve levert zeker gedoe op, terwijl Van der Ven zich makkelijker in zijn rol zal schikken. Ook keuze voor Bakker is kiezen voor degene met de grootste mond buiten het veld in plaats van een speler die zijn ploeg écht op sleeptouw kan nemen. Maar hoe je het ook wendt of keert, de zogenaamde leiders van dit Oranje (Bakker en zijn vrienden Pruyser en Verga, Herzberger, Blaak, Van der Weerden) zijn zonder uitzondering allemaal op hun retour. Dat is pas echt zorgelijk in de aanloop naar Tokio!

 5. Benno Baksteen

  GERUCHT: CALDAS MAAKT NOODGEDWONGEN TRANSFER Het hing al een tijdje in de lucht, maar zorgverzekeraar ZilverenKruis trekt de stekker uit de samenwerking met Caldas. Het overijverige en toegewijde werk van enkele reaguurders maakt de aanvullende verzekering van Caldas tot een verlieslatende post voor het zorgmerk van Achmea. In Caldas zijn wereld is de lucht niet langer blauw, het gras niet langer groen. Jeugd- en neo-internationals met de voornaam Mick en Rob zien hun droom in rook op gaan, want een selectie door Caldas kunnen zij bij voorbaat op hun buik schrijven. De enige vraag die rest is: welke zorgverzekeraar wil, in het landsbelang, Caldas opnemen in hun stal?

  1. chefkedevries

   Wat heb jij gebruikt?

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  @oranje_boven - met Joep de Mol en Mink vd Weerden staat meer dan de helft de Nederlandse verdediging bij OR in de basis, dus ja dat zegt wel degelijk iets.

 7. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Tsjonge jonge jonge.... Bakker aanvoerder... Dit is de persoon die zo nodig aan vakantie toe was nog geen 5 maanden geleden. Slechte keus van Caldas. hij gaat beter hockeyen met de band om. kom op zeg wat een onzin. Bakker, Verga, Weerden, helaas allemaal op retour en echt niet meer goed genoeg voor basis Tokyo.. Daar win je geen goud mee daar mee verlies je goud...

 8. pjklaassen

  Bijzonder dat er nu ineens wel gekozen wordt voor 1 keeper. Zou Blaak een stockmannetje gedaan hebben? Aangeven bij Caldas dat hij zich anders niet meer beschikbaar stelt voor nlxl, hij is ook de jongste niet meer natuurlijk. Ben benieuwd naar zijn verhaal en reactie.

 9. jorissterkenburg

  De keeper met de beste contacten staat op doel... dit is wel heel sneu. Caldas zoekt waarschijnlijk naar meer rust en focus in zijn trainersstaf.

 10. barbara-frese

  Super voor Pirmin!!!! 👍🏑🥅💪 En fijn 1 keeper op het goal! Jammer voor Sam, natuurlijk. Geeft wel rust, denk ik zo voor de keepers. Een hele wedstrijd keepen is toch lekkerder.

 11. conegut

  Eerst de plaatsingswedstrijden.

 12. de-leermeester

  Heet dit voortschrijdend inzicht of een vlucht naar voren !? Ben een vent en durf te zeggen dat je een misrekening/miscalculatie hebt gemaakt. Iedereen kan fouten maken, want als je zelfs geen fouten kunt maken , kun je NIKS maken. Dit lijkt angstig veel op vasthouden van een bondscoachschap. Succes coach en TEAM. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend "

 13. gaston-orozco

  Ik denk dat het meer aangeeft over de jongere generatie dan over de oudere spelers. Idealiter zou Bakker etc. niet langer in aanmerking komen voor oranje. Maar de jongere spelers Pieters etc. zijn ondermaats. Zelfs de jongere spelers die stamgasten de Mol etc. zijn meestal middelmatig.  

 14. rudi wortmann

  he wat jammer dat er nu zo veel (vaak vreemde) reacties voorbij vliegen. tuurlijk mag je een mening geven. Maar in het verleden riepen de meesten dat er duidelijkheid moet women (aanv en keepers), die is er nu en krijg je dit. Ik denk dat het plaatsten van reacties goed is maar dan op de keuzes die de coach heeft gemaakt. Maar dat er eindelijk duidelijkheid is is voor de meeste supporters en spelers een verwelkoming. Voor mijn gevoel is Bakker niet direct de beste keuze en ook aan de onderbouwing van de coach hen ik vraag tekens. Bij de keepers heb ik verder geen vraagtekens en denk dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. En de laatse opmekring van g-hockeyfan is eentje waar ik me bij aansluit.

 15. conegut

  Eigenlijk een strak verhaal en ben het wel met hem eens. Pirmin niet op alle vlakken beter maar is rustiger en dat heb je onder druk wel nodig. Billy verstopt zich als andere de band op hebben, door aanvoerdersband kan hij zich niet meer verstoppen. Al met al geven we dus toe dat we niet de beste jongens hebben op deze posities maar beter hebben we niet.. we zullen blij zijn als we überhaupt een plak kunnen winnen. Laten we hopen op een absolute top vorm van de mannen en zijn ze in staat om ons te verrassen.

 16. edny

  Alle commentaren van voorgaande schrijvers lezende kan worden opgemaakt dat een ieder Bakker niet zien zitten.Ik kan me daar erg goed bij aansluiten omdat de man een schreeuwlelijk is en niet het ontzag in boezemt die op top niveau nodig is.ook zijn hockey is uiterst middelmatig.Blaak aardige vent maar geen topper. Ach ach caldas je sukkelt maar wat aan.Je bent meer met politiek bezig dan een groep te inspireren.Ik denk dat je eens een les moet nemen bij je ex Annan die gaat wel voor elan en jeugd en inspireert wel.Holland als ze Tokio halen een regelrechte afgang.


Wat vind jij? Praat mee...