Caldas over talent: ‘Gelukkig zeggen ze allemaal ja, als ik bel’

Voor bondscoach Max Caldas is het deze periode puzzelen met het competitieschema en het Oranje-schema. Daarbij heeft hij de hulp nodig van extra spelers voor trainingen en wedstrijden. Dan doet hij bewust een beroep op jonge hockeyers die hij interessant vindt, zoals Wiegert Schut, Tom Hiebendaal (HGC) en Jannis van Hattum (Pinoké).  

Het schema richting de Hockey World League (HWL) in Londen is bomvol. Oranje traint al een paar weken met Jong Oranje en internationals die geen play-offs meer spelen. Afgelopen weekend speelde een gemengd team van internationals, Jong Oranje en hoofdklassespelers tegen Schotland. Deze week is het maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag trainen. Maandag 6 en dinsdag 7 juni speelt Oranje tegen Argentinië. Op 9 en 10 juni tegen Jong Oranje. Op zondag 11 juni vertrekt de selectie dan naar Londen voor de HWL.

Geen een keer is het Nederlands Elftal compleet voor de HWL in Londen. Seve van Ass (Rotterdam) en Glenn Schuurman (Bloemendaal) kampen met blessures. Tristan Algera (HGC) kreeg zaterdag last van zijn vinger. De spelers van Oranje-Rood hockeyen komend weekend in Antwerpen de Final Four van de Euro Hockey League. Talent Jonas de Geus (19) moet met Almere proberen zich te handhaven in de Hoofdklasse. Dus speelt hij play-outs tegen Schaerweijde en mist hij belangrijke dagen met Oranje. De planning van de HWL, zo kort na de competitie, wringt uiteraard. Maar het is volgens Caldas een bekend probleem, dus het heeft geen zin om daar publiekelijk moeilijk over te doen.

‘Nee, we spelen geen enkel potje met een volledige selectie voordat we weggaan. En ja, andere landen hebben dat wat dat betreft een voorsprong. Die zijn al langer aan het focussen op de HWL. Maar dat is de realiteit. Dat moet geen excuus worden. Het is wat het is. We gaan niet piepen.’

Max Caldas en de selectie van Oranje in het Wagener Stadion tegen Schotland. Foto: Willem Vernes

Afgelopen week hebben vijf spelers van Nederlands A meegedaan

Er is wel één groot voordeel aan deze voorbereiding. ‘Dit is een periode om gasten van Jong Oranje en andere spelers die ik van dichtbij wil zien, erbij kan halen. Elke dag trainen we met een andere groep’, vertelt Caldas. ‘En voorlopig zeggen ze ja als ik bel. Ze zijn hartstikke blij om mee te doen. Spelers als Jannis van Hattum, Tom Hiebendaal, Wiegert Schut. Daar is specifiek over nagedacht. We kijken wat we nodig hebben in de toekomst voor deze groep. Deze jongens hebben het goed gedaan in de competitie of bij Jong Oranje. Afgelopen week hebben ook vijf spelers van Nederland A meegedaan met ons. En dat deden ze heel goed.’

Caldas blikt tevreden terug op het weekend met zijn geliefde Schotten, waar hij veel vrienden heeft in de staf. Hij zag zijn team twee keer makkelijk winnen van de Blue Sticks. Zondag leek de eerste twee kwarten het balbezitpercentage van het team van Caldas ongeveer negentig procent en dat van de Schotten tien procent. Dat Oranje met speels gemak de twee wedstrijden won en aan de bal soms kinderlijk eenvoudig door de Schotse verdediging combineerde, vond Caldas minder interessant. Het oog van de coach was op andere zaken gericht. ‘Ik ben tevreden met het weekend. In balbezit hebben we prima potjes gespeeld. Maar ik heb veel naar ons spel in niet-balbezit gekeken. We zijn bezig met een verandering in het spel als we de bal niet hebben.’ Wat dat betreft komt Caldas volgende week tegen Argentinië iets beter aan zijn trekken.


Wat vind jij? Praat mee...