Caldas wil door tot Tokio 2020: ‘Misschien kleinere Hoofdklasse’

Bondscoach Max Caldas deed donderdag na de nederlaag tegen Duitsland een opmerkelijke uitspraak. ‘Ik ga door tot Tokio 2020’, zei hij. Officieel heeft hij een contract tot het WK in 2018.

Caldas weet precies wat hij die komende 4 jaar zou moeten doen. ‘We wachten al 16 jaar op olympisch goud. Deze nederlaag is dus geen toeval, maar een trend, die ik met een goed topsportbeleid wil omkeren. Het heeft met heel veel dingen te maken. Met de opzet van de Hoofdklasse bijvoorbeeld, we houden vast aan een te lange competitie. Hij moet uit maximaal 8 of 10 teams bestaan, zodat er meer ruimte voor het Nederlands team komt. Het is een kwestie van keuzes maken, maar ik ben bang dat het in 2017 of 2018 nog niet in orde is.’

Het verval is groot

Na de spectaculaire 4-0 zege op Australië was het verval groot, vond Caldas. ‘Ik wil niet zeggen dat we de Belgen hebben onderschat, maar we hebben ze niet genoeg gerespecteerd. We waren veel minder scherp in de benadering van de wedstrijd. Dat kostte ons de finale. Vandaag hebben we tegen Duitsland keihard gestreden, maar dat was niet goed genoeg.’

Caldas: ‘Het pijnlijkste is het feit dat het gedrag, het punt waar wij het meeste aandacht aan hebben besteed, ons in deze fase van de strijd in de steek heeft gelaten.’


7 Reacties

 1. j-koppenol

  Kleinere hoofdklasse is wellicht enige idee. Dat sluit ook aan bij de extra klasse die ze onder de hoofdklasse willen invoeren. Je krijgt dan bijvoorbeeld: - hoofdklasse van 8 teams - 1 overgangsklasse poule van 12 teams - 2 topklasse poules van 12 teams - daaronder de 1e klasse en lager Dat is geen slecht idee. Er is nu toch een kleine kloof tussen de bovenkant en de onderkant van de hoofdklasse; en het niveau van de onderkant hoofdklasse en de steeds breder wordende top van de overgangsklasse wordt meer en meer vergelijkbaar.

  1. j-koppenol

   Enige = een goed

 2. AndersPaulson

  Verbazing Eerder stelde MC : Ik heb video's getoond aan experts van het Oranje team. Niemand heeft gezegd, Heer Max, dit stel acteert op 4e plaats mogelijk. Brons zit er niet in omdat de breedte & de diepte, houding , karakter niet op podium plaats duidt. Af en toe'n aardige wedstrijd, maar dan de noodzakelijke reactie omdat u nog niet stabiel bent qua samentstelling, afstemming. Naar de OS en dan Goud Goud roepen. Heer Caldas , u moet eens zien wat dat teweegbrengt bij de spelers? U bent beschikbaar voor langer dan in uw contract? Spannend, we gaan eerst kijken of er concurrerende coaches zijn. Je zelf zo promoten? Ik herinner me de Aussies , die afzegdn, u as niet interesant genoeg.. vond niet beleefd. Heeft u geen pr coach? Houding. De houding van spelers zou beter kunnen: 'n kortere competitie.? Zie het verband niet. Oranjevrouwqen. Geniet u ook zo van de coaching bij Oranjedames. Ik wel. Men heeft met dezelfde competitie te maken Heer C. Straks genieten van de houding & instelling van de Oranje dames.

 3. t

  Beste bondscoach, ik ken u niet goed dus kan niet over alles oordelen. Echter sommige opmerkingen slaan nergens op. De Argentijnen winnen goud met een selectie die grotendeels in Nederland, België en Spanje speelt. Daarnaast ook nog in Argentinië en Duitsland. Zij zijn minder bij elkaar, hadden ook nog blessures en halen wel goud vanuit dezelfde poule en tegen het België waar jullie het tegen aflegden. Dat ligt dus niet aan de competitie of het nog meer samen zijn of de fysieke kracht. Net als die onzin na het verlies tegen de Belgen: wij zijn pas 1,5 jaar met dit traject bezig....Dus 2 jaar terug tijdens het wk waren de Belgen verder en beter??? En afgelopen EK, waar er zo fantastisch werd gewonnen was België dus ook eigenlijk beter op weg? Mijn inziens een slap excuus. Het probleem is dat er niet wordt gepiekt op het juiste moment. Spelers net niet dezelfde passie of mindset hebben zoals de Argentijnen lieten zien. Ik geloof gerust dat iedereen wilt, maar Nederland heeft meer kwaliteit individueel als de gouden medaille winnaar. Daar moet naar gekeken worden en in jouw rol in deze! Ze willen wel, maar die mindset kan niet altijd opgebracht worden en na een piek volgt direct een terugval (zie beide OS). Je hebt verloren door niet op het juiste moment te pieken of deze piek weten vast te houden. Kijk daarnaar ipv allemaal onzinnige discussies buiten het hele team en jezelf te zoeken. Ik geloof dat je een topper bent met een kwalitatief fantastische selectie, maar ondanks meer intern zitten, zie ik meer achteruitgang dan vooruitgang. Het probleem ligt dus niet daar of bij de competitie. Veel sterkte met het vinden van de sleutel naar succes. Ik zou het zoeken in het koppie..

 4. GabyvanHout

  Het ligt helemaal niet aan de competitie. Eerst moet er 8 jaar op zijn Duits gedacht en getraind worden( 2 x goud plus 2x wereldkampioen =Duitsland). Dan moet men sterk en Australisch worden want ze zijn zo sterk en winnen zo goed als alles. Wat een onzin. Wij die een blik aan talenten jaarlijks kan openen moet eens ophouden naar andere landen te kijken. Ga eens verder met je hockey cultuur. aanvallender spelen, technische hockeyers opleiden en meer intuïtief spelen. We kunnen niet verdedigen. Maar we blijven wel iedere wedstrijd met te veel mensen achter de bal?

 5. w.j.arriens

  Max heeft in 2 jaar alleen het EK gewonnen, en dat was zeker de verdienste van het team, maar de tegenstander had die dag een volkomen off-day (dat is daarna wel weer gebleken, alles verloren van Dui). Het enige dat het Ned team moet leren is van een achterstand terugkomen. En dat kan je alleen als je ook en vooral in oefenwedstrijden (tegen sterke tegenstanders) tot het alleruiterste gaat. Op het laatste toernooi vóór Rio, nml in Dusseldorf moest het Ned team wedstrijden spelen waarbij ze zonodig vooraf moe waren gemaakt. Dit heeft dus niks opgeleverd. Daarnaast moet je een goed doordacht spelsysteem aanleren. Het vasthouden aan de sc levert niets op, dat is sinds 1998 gebleken, dus nu al 18 jaar. Je hebt meer aan sterke verdedigers die ook goed en dreigend kunnen aanvallen. T. en v.d. W. vallen daar helaas niet onder. Tenslotte zul je kontinu jongeren moeten inpassen. Daar is nu nog niets van gekomen. Eén jongeman van 17 is niet struktureel vernieuwen. Van de 18 spelers die meegingen naar Rio zijn er 15 ouder dan 25 jaar en zelfs 8 ouder dan 27 jaar. Die laatsten zijn dus over 2 jaar bij het WK al 30! Er lag dit keer veel te veel druk op de jongens. Mijn motto zou nu zijn: "we zijn aan het werk, alles wat we bereiken is mooi. Streefdoel is wel steeds bij de eerste 4. Nieuwe spelers inpassen, streven naar bij eerste 3 op WK en Goud in Tokyo." Een kleinere hoofdklasse is onzin, de meeste hoofdklassespelers spelen niet in het Ned Team.

 6. GabyvanHout

  En we hebben zo veel getalenteerde hockeyers. Ik zou gaan voor een hoofdklasse van 14 teams. Zoals het voetbal in Spanje. Ik geloof ook niet dat Real-Madrid, Atletico Madrid en Barcelona plus het nationale team er onder lijden. Lekker veel talenten ontwikkelen in de beste competitie van de wereld.


Wat vind jij? Praat mee...