Duel met Spanje heeft speciaal tintje voor Verga: 150ste cap

Voor Valentin Verga heeft het EK-openingsduel met Spanje van vanavond een bijzonder tintje. De 27-jarige middenvelder speelt zijn 150ste interland in het Nederlands elftal.

Verga treedt daarmee in de voetsporen van zijn ploeggenoot en boezemvriend Billy Bakker, die onlangs tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League de grens van 150 interlands bereikte. In de huidige EK-selectie van bondscoach Max Caldas heeft verder alleen Robbert Kemperman meer interlandervaring (170 caps).

Eerste interland

Verga maakte op 28 november 2009 voor het eerst zijn opwachting in Oranje. Dat gebeurde in het Champions Trophy-duel met Spanje dat in Melbourne plaatsvond. Oranje won dat duel met 3-2 dankzij doelpunten van Taeke Taekema (twee) en Teun de Nooijer. Verga’s maatje Billy Bakker maakte die dag ook zijn debuut in het Oranje van bondscoach Michel van den Heuvel.

Eerste interlanddoelpunt

Pas in zijn 34ste interland liet Verga zijn eerste doelpunt aantekenen in het Nederlands elftal. Dat gebeurde tijdens de EK-wedstrijd tegen België op 26 augustus 2011 in het Duitse Mönchengladbach. De geboren Argentijn droeg met één treffer bij aan een 4-2 zege. De andere doelpunten die dag kwamen van Taekema (twee) en Robbert Kemperman.

Doelpunten vaak goud waard

Na 150 interlands staan er voor Verga ‘slechts’ 27 doelpunten achter zijn naam. Dat is opvallend weinig voor een speler die zo aanvallend denkt en handelt. Wel hebben de goals van Vali welhaast een magische werking op het resultaat, zo lijkt het. Van de 25 wedstrijden waarin hij zijn 27 doelpunten maakte, won Oranje er 21 en verloor het er maar één (tegen drie gelijke spelen).

Bijna honderd zeges

Van zijn 149 interlands vóór vandaag won Verga er 98, tegen zeventien gelijke spelen en 34 nederlagen. Winst op Spanje en maandag op België betekent dus de honderdste overwinning voor Verga in het Nederlands elftal. Verga’s grootste zege in Oranje was de 12-0 tegen Polen op het EK 2013 in België. De grootste nederlaag in Oranje leed hij al vroeg in zijn interlandloopbaan: in zijn tweede duel als international ging hij tijdens de Champions Trophy met 7-2 onderuit tegen gastland Australië.

Valentin Verga in actie tijdens één van zijn veertien duels met Australië. Foto: Willem Vernes

Angstgegner Australië

Verga stond in zijn 150 interlands het vaakst tegenover Duitsland. In 24 duels met onze oosterburen behaalde de middenvelder met zijn ploeggenoten twaalf zeges, tegen vier gelijke spelen en acht nederlagen. Ook tegen Engeland en Ierland zegevierde Verga twaalf keer, in respectievelijk zeventien en twaalf interlands.

Australië is met stip de Angstgegner van Verga. Van de veertien interlands met de Socceroos won Verga er maar twee. Liefst elf keer had hij met Oranje het nakijken tegen de olympisch kampioen van 2004.


Wat vind jij? Praat mee...