EK-debutant Justen Blok blij met minuten: ‘Ik heb enorm genoten’

Na twee wedstrijden vanaf de bank toekijken, mocht Justen Blok dinsdagavond dan toch zijn debuut maken bij het Nederlands Elftal in het met 6-0 gewonnen duel tegen Wales. De jongeling van Rotterdam genoot van elke minuut: ‘Ik weet wat dit EK mijn rol is, maar dit was een lekkere wedstrijd om te spelen.’

Al voor de start van het EK kreeg de verdediger duidelijkheid van bondscoach Max Caldas. In het kader van de voorbereiding op de Olympisch Spelen wil Caldas zoveel mogelijk met de olympische selectie spelen. Daarvan maakt Blok geen deel uit en daarom moet hij genoegen nemen met een rol als reserve op de bank. Dinsdagmorgen had Caldas niettemin een vrolijke boodschap voor Blok. ‘Hij kwam naar me toe en vertelde het. Dan zit je toch wat anders in je dag’, zo bekende Blok.

Hij kwam na vijf minuten in het veld en speelde een gedegen wedstrijd, waarin Nederland zes doelpunten maakte: ‘En we hebben de nul gehouden’, sprak Blok trots. Die nog niet weet of hij in de halve finale tegen België mag spelen.

Caldas: ‘Verwacht een top België’

Voor de wedstrijd tegen Wales werd er volop gespeculeerd of Nederland nou wel of niet op jacht moest gaan naar de zes doelpunten om België in de halve finale te treffen. Voor bondscoach Caldas was dat geen issue: ‘We hebben een goede vorm te pakken en daar moet je niet aan tornen. Daarom was het vandaag belangrijk om die vorm te behouden.’

Caldas droeg zijn ploeg op goed te starten. De gebeurde met drie treffers in het eerste kwart. In de tweede kwart ging het moeizamer. ‘De automatismen waren weg, we speelden statischer. Daarmee gaven we hen de kans om bij de ons de ballen af te snoepen. Zij haalden meer cirkelpenetraties dan wij. Dat mag niet.’

De bondscoach keek al uit naar de wedstrijd tegen België op donderdag. ‘Dat is een prachtig affiche, een mooie ploeg. En een vol Amsterdamse stadion.’

De Belgen lijken dit toernooi wat minder op dreef, maar dat zegt Caldas niks: ‘Zij zijn de wereldkampioen. Ik denk dat het een heel goede ploeg is, met goede spelers en een uitstekende staf. Ik verwacht donderdag een top België.’