Emotionele Pirmin Blaak: ‘Max had meer verdiend’

Tientallen seconden lang stonden Max Caldas en Pirmin Blaak na afloop van de verloren kwartfinale bij elkaar in de armen. De tranen in de ogen. Een omhelzing die veel vertelt over de band tussen de coach en de keeper, zo wordt duidelijk als Blaak er na afloop in de mixed zone naar wordt gevraagd.

Waar hij daarvoor nog professioneel uitlegt wat er is gebeurd tijdens de shoot-outs, daar breekt Blaak onmiddellijk. ‘Ik heb met Max de afgelopen jaren veel ups en downs gehad, maar hij heeft me wel gemaakt tot wie ik ben. Ik ben afgezeken, was niet goed genoeg. Maar hij heeft altijd vertrouwen gehouden in mij. Daar ben ik hem heel dankbaar voor’, vertelt Blaak tussen zijn tranen door.

Hij vervolgt: ‘We krijgen soms zoveel shit over ons heen. Je wil het niet lezen, maar doet het toch. Op die momenten ben ik hem zo dankbaar dat hij me steunt. Ik ben zo gegroeid de laatste maanden. Ook door hem. Hij had meer verdiend. We hadden voor hem ook meer kunnen doen. Dan neem ik onszelf wel kwalijk.’

Kaak

Even laat hij een stilte vallen en herpakt zich. Dan vertelt hij: ‘Twee dagen geleden wist ik niet eens of ik vandaag wel kon spelen. Tegen Duitsland kreeg ik een bal op mijn kaak. De dokter heeft er naar gekeken, het was verantwoord om te spelen. Een foto hebben we niet gemaakt. Dat voegde toch niets toe, ik wilde zo graag. Wé wilden zo graag. We wilden elkaar niet laten vallen.’

Pirmin Blaak redt een strafcorner. Foto: FIH/Worldsportpics

Dat deden de Oranje Heren zondag in de verzengende hitte van het Oi Hockey Stadium ook niet. Voor het eerst dit toernooi haalde Nederland zijn normale niveau. Met achterin extra ingebouwde zekerheid, een fort waarvoor Blaak vooraf zo vurig had gepleit. Toch vond Australië tot twee keer toe een gaatje, met enige fortuin. Maar Nederland knokte zich terug. Na de 1-0 werd het 1-1 en na de 2-1, 2-2.

‘Het kan dus wel’, verzuchtte Blaak. ‘We hebben vandaag echt onze rug gerecht. Er zijn ook harde woorden gevallen de afgelopen dagen. Dit spel hadden we eerder op de mat moeten leggen. Maar dit toernooi ging misschien wel zoals de afgelopen jaren: met pieken en dalen.’

Shoot-outs

In de slotfase was het nog hectisch. In eendrachtige samenwerking met zijn verdedigers voorkwam Blaak in de laatste minuut nog een treffer. Hij sprong op, balde zijn vuist en begon vol vertrouwen aan de shoot-outs. Op het EK had hij tegen België en Duitsland nog tweemaal een heldenrol vervuld en Nederland zo de titel bezorgd. In 2018 glorieerde Blaak tegen ditzelfde Australië in de shootout-serie op het WK in Bhubaneswar.

Pirmin Blaak in duel met Flynn Ogilvie tijdens de shoot-outs. Foto: FIH/Worldsportpics

Uren en uren had hij de afgelopen dagen in de database de shoot-outs van Australië geanalyseerd. 95,6 procent van alle shootout-nemers koos bij de afronding voor de backhandkant van de keeper, had hij becijferd. Maar nu was dat anders. Drie keer passeerden de Aussies Blaak met hún backhand. ‘Dat doen zij knap’, analyseerde Blaak droogjes.

Aan de andere kant misten bij Oranje Hertzberger, Kemperman en De Geus. ‘Dan wordt het voor mij sowieso lastig. Zij kunnen zonder druk de shoot-outs nemen. Terwijl je juist de druk erop wil zetten. Dat we bij de shoot-out van Jeroen al de video kwijt waren, maakte het voor mij lastiger. Ik kon daardoor toch minder scherp keepen. Dat is jammer. We hadden onszelf meer moeten belonen.’


15 Reacties

 1. hockeyfan66

  Dus eigenlijk hebben we dit toernooi (of deze wedstrijd) met alleen maar blessures (van Ass, de Wijn, Bovendeert) gespeeld en de fitte spelers thuis gelaten (of zelfs naar huis gestuurd)?? Is het dan nog steeds niet de ego van Max die verantwoordelijk is voor deze wanprestatie op dit belangrijke toernooi? Sterkte met je kaak, Pirmin!

 2. René Winteraeken

  Mee eens Paul! Caldas heeft zijn “eigen “ OS gespeeld! Ik hoop van harte dat binnen het begeleidingsteam oog en veel aandacht is voor de jongere spelers! Lijkt wel of het alleen gaat over de oude garde waarvan de helft helemaal niet in Tokio hadden moeten zijn! Kom op Jonas, Thierry, Jorrit en anderen......sta op en ga er samen met Jeroen Delmee weer een Nederland van maken waar we trots op kunnen zijn! Sterkte en succes!

 3. Fan van Hockey

  “Max had meer verdiend” ??? Max heeft genoeg geld als bondscoach verdiend! Hij kon als een van de weinigen er riant van leven. Ik vind het in de eerste plaats jammer voor alle spelers (ook degene die ergens in het proces zijn afgevallen), dat al die jaren aan opoffering uiteindelijk niks (geen medaille op de OS) hebben opgeleverd.

  1. stekel

   https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/01/zeven-jaar-caldas-brengt-nederlandse-hockeyers-alleen-europees-succes-a4053221

 4. francakh

  Niet mee eens. Nederland had meer verdiend.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Duitsland en Belgie verdienden op het EK ook meer.

 5. RobV

  Hoe het ook zij, gelukkig heeft Nederland nog wel het afgelopen EK gewonnen, dat zijn momenteel de prijzen die maximaal haalbaar zijn voor het team. Het was ook niet realistisch om te verwachten dat de Oranje heren op de OS goud zouden winnen en de meesten op het forum vroegen zich af of er sowieso wel een medaille zou worden gepakt. Wat dat betreft geen verrassend resultaat. Jeroen Delmee komt niet bepaald in een gespreid bed, maar het is wel een uitdagende en schone taak voor hem om het NL herenhockey na het vertrek van Caldas weer uit het slop te trekken. Ik ben vooral ook benieuwd wie er afvallen en erbij komen. Het WK komt denk ik nog te vroeg om grote dingen te verwachten van het team.

 6. emmer

  Het was gewoon niet best de afgelopen jaren. De creativiteit is naar huis gestuurd en de notoire ja-knikkers mochten blijven hangen. De afgelopen wedstrijden maakte dat haarfijn duidelijk. Geen team. Geen creativiteit. Geen plezier. Geen uitstraling. Geen goede shirts (blauw…. net als het veld!?). Geen goede wissels. Geen resultaat. Geen reflectie. Geen medaille. Er staan gelukkig een hoop jonge talenten klaar, waar we -hopelijk- de komende jaren nog veel PLEZIER en (dus) succes mee gaan behalen.

  1. SanderE

   Ik ben wel benieuwd welke talenten er allemaal klaar staan?

 7. partijtje

  Als er voor het komende WK maar een nieuwe jonge selectie staat.

 8. hockey-coach

  over het nederlands beleid wil ik het best wel hebben. Velen gaan hierop in en vallen Veen en consortium af. Dat mag maar wel inhoudenlijk aub. Het is moeilijk om als buitenstaanders te zeggen waar het precies fout is gegaan. Ook ik zou zeggen dat het bij de KNHB ligt en ziet zozeer bij maar 1 man. (Of het nu Veen of Caldas is). Omdat we (te) weinig horen van de KNHB, kunnen we allenmaar gissen en van daaruit een mening/conclusie trekken. Dit is uiteraard niet goed, zo schaden we alleenmaar mensen en dit komt ons gesprek onderwerp niet ten goede. Zelf denk ik dat we te weinig weten van het beleid van NL. Ik doel dan op de selectie procedures, waaaronder ook de criteria waar we op selecteren. Daar hebben (terecht of onterecht) de bondscoaches nogal een stem in. Ook de weg waarop we wandelen naar een groot toernooi wordt niet met het publiek gedeeld. Ik zou op een aantal vragen wel antwoord willen hebben: bv Hoe en wanneer passen we jongere spelers in, op wat voor criteria selecteren we die spelers. En hoe worden deze spelers op-/be-geleid? Wat voor ondersteuning krijgen de clubs, zij zijn degenen die het merendeel van de spelers opleiden. etc. Dit zijn zaken die we meer moeten delen. De bond kan bv door middel van een bondscoach aangeven waar we op selecteren, wat er bij onze jongeren ontbreekt om door te breken naar de top? Wat ontbreekt er in onze competitie? etc. Dit beleid zou er misschien wel zijn maar het grote publiek zou hier meer over moeten weten. Dit is goed voor de opleiding en houdt tevens de gesprekken op een hoger nivo.

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  ‘De Nederlandse hockeybond, als grootste, rijkste en best georganiseerde ter wereld, lijkt zich verplicht te voelen bij elk internationaal toernooi te presteren. De vreugde om de drie Europese titels en de finaleplaats bij het WK onder Caldas was wat dat betreft veelzeggend.’

  1. SanderE

   Beter inhoudsloos, dan wijs doen en er finaal naast zitten. Van Bunge..... En Schuurman in de selectie willen houden en de Wijn naar huis sturen. Misschien niet inhoudsloos maar je slaat de plank volledig mis. En het houdt jullie bezig hé😂.

 10. boomer

  Het gaat nog steeds om een team effort waar iedereen zijn taak dient uit te voeren. Al snel wordt de oorzaak bij de coach gezocht, die dan ook alle blaam over zich heen krijgt. Misschien heeft Caldas te lang op deze plek gezeten en is er een verkeerd selectiebeleid gevoerd, waardoor het in het veld niet goed liep. Ik denk dat veel hockeyers al voelden aankomen dat het net echt goed zou aflopen. Ik kan mij volledig vinden in de opmerkingen van Mark Lammers waarbij hij aanhaalt dat er iets niet klopt in onze opleiding en begeleiding van potentiële jeugd. Hij vraagt zich af waarom België met 40.000 - zoveel beter presteert dan Nederland met 280.000 hockeyers. Ik zou zeggen KNHB kijk om je heen een leer van hetgeen er om ons heen gebeurd. Ik ga ervan uit dat het aanstellen van Jeroen Delmee de eerste goede stap is.

  1. SanderE

   Helemaal eens Boomer. Daar is hoogst waarschijnlijk voldoende winst te behalen. Kanttekening: België heeft wel een gouden lichting op dit moment. Ik denk dat er over enkele jaren een aanzienlijke terugval plaats zal vinden tov het niveau nu. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er bij ons voldoende werk te verrichten is met misschien ook een andere visie...


Wat vind jij? Praat mee...