Floris Wortelboer weet ‘geen nonchalance tegen Pakistan’

Zijn naam stond als vertrouwd bij de achttien spelers die bondscoach Max Caldas selecteerde voor de olympische kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan op 26 en 27 oktober in het Wagener Stadion. Maar nadat Floris Wortelboer voor het afgelopen EK in België door diezelfde Caldas buiten de selectie was gelaten, voelde de speler van Bloemendaal toch wel meer spanning op de dag dat deze selectie bekend werd gemaakt.

‘Het is niet dat ik als een malloot achter mijn telefoon heb gezeten, maar ik was wel meer gespannen’, erkent Wortelboer na een van de twee trainingswedstrijden die Oranje de afgelopen twee dagen tegen Frankrijk speelde.

Wortelboer stond in die duels op zijn vertrouwde plek verdedigend op de flanken. Een positie die hij al 49 interlands bekleedde. Hij was voorbestemd om tijdens het EK zijn vijftigste cap te behalen, maar dat liep even anders. Tot verrassing van velen en ook Wortelboer zelf, viel de 23-jarige Brabander af. Caldas verwachtte meer van Wortelboer, zo was kort samengevat de boodschap aan de speler.

Floris Wortelboer. Foto: Koen Suyk

‘Max vond het totaalplaatje niet goed genoeg. Hij vond dat ik een stap extra kon zetten. Ik was blij dat Max daarin concreet was. Daar kan ik zeker wat mee en ben ik ook mee aan de slag gegaan. Ik weet dat ik ook meer kan’, erkent Wortelboer.

Beeldvorming

De verdediger sprak ook met Caldas over de beeldvorming rond zijn persoon. ‘Iedereen heeft het beeld dat het mij allemaal komt aanwaaien. Dat is misschien onbewust zo, maar met die instelling stap ik zeker niet het veld in. Als ik echter wel nonchalant overkom, moet ik daar wat aan doen. Dat doe ik dus ook.’

Tijdens de trainingswedstrijd van donderdag tegen Frankrijk speelde Wortelboer geconcentreerd, maar degelijk. Hij was verdedigend sterk, maar aanvallend minder dominant dan bij zijn club Bloemendaal en in zijn begintijd bij Oranje. Bij Bloemendaal lijkt Wortelboer als middenvelder dwingender en maakt hij furore als een van de beste scoopers van Nederland. Bij Oranje was Wortelboer de veelvuldig geroemde verdediger die aanvallers tot waanzin dreef met zijn onophoudelijke rushes naar voren.

‘Ik ben ook nog niet waar ik wil zijn. Er zit nog veel meer in, zowel verdedigend als aanvallend. Bij Bloemendaal ben ik middenvelder, maar ik heb het gevoel dat ik bij Oranje momenteel op de flank achterin het meeste kan bijdragen aan het team. Die rushes langs de lijn typeren mijn spel. Die Wortel wil ik zelf ook wel weer worden, maar ik heb toch de zomer gemist bij Oranje, waardoor ik er ook een beetje in moet komen.’

‘Daarnaast moeten de rushes ook binnen de grenzen van het team passen’, weet Wortelboer. ‘Dat geldt ook voor het scoopen. Dat is een sterk punt en bij Bloemendaal loopt dat met Roel (Bovendeert, red.) lekker (zie video). Maar niemand schiet er iets mee op als ik nu plotseling bij Oranje het hele tijd het veld over scoop. Neemt niet weg dat ik me op die gebieden wel meer wil laten zien, omdat ik weet dat er meer in zit. Dat moet de komende tijd groeien.’

Ouderwets lekker combinatiespel

Oranje won donderdag het duel tegen het Frankrijk van Jeroen Delmee met 3-0. Tijdens die wedstrijd in het Wagener Stadion liet de ploeg van Caldas bij vlagen ouderwets lekker combinatiespel zien. Voor Oranje scoorden Bjorn Kellerman, Seve van Ass en Thierry Brinkman. Met name de 3-0 van Brinkman was er een om je vingers bij af te likken, na een heerlijke combinatie in de cirkel.

‘Je kunt zien dat we de afgelopen periode intensief met elkaar hebben getraind’, vindt Wortelboer. ‘Zowel aanvallend als verdedigend staat het beter. Deze laatste twee weken zijn we fulltime bij elkaar. Daardoor hebben we de mogelijkheid nog verder aan het team te bouwen. Dat is nodig ook. Natuurlijk zijn we tegen Pakistan favoriet. Maar het wordt in ieder geval geen eitje, zoals de buitenwacht misschien denkt. We zullen tegen Pakistan moeten pieken, we kunnen niet verzaken.’

Voor nonchalance is geen plek? Lachend: ‘Absoluut niet. En dat gaat mij zeker niet gebeuren.’

-0-0-0-0-0-

Er zijn nog kaarten voor de olympische kwalificatieduels van Nederland tegen Pakistan op 26 en 27 oktober in het Wagener Stadion in Amsterdam. Bestel de kaarten op hockey.nl/tickets.


Wat vind jij? Praat mee...