Hendrickx zorgt met hattrick voor beroerde start Oranje Heren

De Oranje Heren kenden zaterdag een beroerde start van het olympische toernooi door een 1-3 nederlaag tegen België. Met een raszuivere hattrick velde de bij Pinoké spelende Alexander Hendrickx een hard oordeel over de matig spelende ploeg van bondscoach Max Caldas. Het enige lichtpuntje bij Nederland was de wereldgoal, waarmee Jeroen Hertzberger Oranje in het derde kwart op voorsprong zette.

Met het hoofd gebogen verlieten de Nederlandse mannen na de ouverture het Oi Hockey Stadium in Japan. Oranje speelde matig, kreeg een strafcorner met Jip Janssen en Mink van der Weerden op de bank en moest in het vierde kwart Billy Bakker missen vanwege een gele kaart omdat er een speler te veel in het veld stond.

Natuurlijk: met zes ploegen in de poule, waarvan er vier doorgaan naar de volgende ronde, is er nog niets aan de hand voor het vervolg van het toernooi. Maar lekker was deze start allerminst.

Teleurstelling bij Pirmin Blaak. Foto: Koen Suyk

Zelfvertrouwen

En dat terwijl de Oranje formatie vooraf blaakte van het zelfvertrouwen. Nog geen twee maanden geleden versloeg Oranje België op het EK in de halve finale op weg naar de Europese titel. Sindsdien bereidde Oranje zich in Madrid in alle rust voor op deze Spelen.

De Nederlandse ploeg begon, zoals Caldas vooraf al had aangekondigd, met de vaste olympische selectie aan het duel met de Belgen. Roel Bovendeert, Justen Blok en Maurits Visser zaten op de tribune. Dat wordt in principe ook de rest van het toernooi hun stek, ook al staat het IOC vanwege corona toe dat coaches rouleren met hun reserves.
De Belgen profiteerden al van die nieuwe regel. Zij zagen in een oefenduel Tom Boon uitvallen met een scheurtje in de kuitspier. Thomas Briels, de aanvaller van Oranje-Rood die was aangewezen als reserve, verving hem tegen Nederland.

Akelig leeg stadion

De 33-jarige Briels bracht de gemiddelde leeftijd bij de Belgen op 29 jaar , gemiddeld een jaartje meer dan de Nederlandse formatie. Ondanks al die ervaring begonnen beide teams wat zenuwachtig aan hun eerste treffen op de Spelen in Tokio. Veel afspeelfouten en onnodig balverlies zorgden voor een rommelig eerste kwart in het prachtige maar akelig lege Oi Hockey Stadium.

De eerste kans van de wedstrijd was voor de Belgen na een minuut of tien spelen. Nicolas De Kerpel pushte de bal op het lichaam van doelman Pirmin Blaak, de rebound werd door Florent Van Aubel net naast het Nederlandse doel getikt. Daar kwam de ploeg van Caldas goed weg. Het was uiteindelijk de enige mogelijkheid in het eerste kwart, waarin de Oranje-ploeg niet een doelpoging ondernam.

Ook in het tweede kwart kwam Oranje maar niet los en bleef grossieren in foute passes. Dat leek ook de openingstreffer van de Belgen in te luiden. De Kerpel tipte de bal met zijn hand die aan de stick zat, raakte Blaak die in een soort reflex de bal in zijn eigen doel sloeg. De arbiter floot voor een overtreding, de Belgen vroegen een videorefferal aan. Die concludeerde dat onduidelijk was wanneer er was gefloten en liet de beslissing van de arbiter ongewijzigd. Opnieuw ontsnapte Nederland.

De ploeg van Caldas had het lastig, maar zoals de laatste maanden wel vaker zorgde Brinkman voor het eerste lichtpuntje. De aanvaller dolde Alexander Hendrickx die aan de noodrem trok: strafcorner. Opvallend genoeg zaten beide Nederlandse strafcornerkannonen, Van der Weerden en Janssen, op dat moment aan de kant. Seve van Ass nam de honneurs waar, maar pushte hard naast.

Wereldgoal

De strafcorner leek Nederland wat vertrouwen te geven en in het derde kwart ging het eindelijk wat beter lopen. Er was echter een geweldige individuele actie van Jeroen Hertzberger voor nodig om de wedstrijd open te breken. De aanvaller kreeg van Billy bakker een hoge bal in de cirkel, nam hem in één keer aan. Zocht zijn tegenstander op, draaide een keer, nog een keer en liftte de bal toen met een vloeiende beweging in het dak van het doel: 1-0. Hertzberger vierde de treffer met de zo voor hem kenmerkende intensiteit.

Jeroen Hertzberger viert de 1-0 van Nederland, zijn 125ste doelpunt in Oranje. Foto: Koen Suyk

Lang kon Nederland niet genieten van die voorsprong, want een paar minuten later was het alweer gelijk. Blaak veroorzaakte een strafcorner, die door Hendrickx achter de Nederlandse goalie werd gepusht: 1-1.

Daarmee was het leed nog niet geleden voor Oranje, want niet veel later was het weer raak. Charlier werd op de stick getikt door Joep de Mol toen hij wilde uithalen: strafbal. Ook dit tweede duel tussen Hendrickx en Blaak werd gewonnen door de Belg: 1-2.

De onderlinge strijd tussen Blaak en Hendrickx kreeg nog in het derde kwart een derde editie via een strafcorner. Opnieuw was de Belg, met een push in de kruising, de Oranje-goalie de baas: 1-3.

Gele kaart

Daarmee was de openingswedstrijd gespeeld. In het vierde kwart geloofden beide ploegen het in de Japanse hitte wel. Kenmerkend was de gele kaart die Billy Bakker als aanvoerder kreeg. Nederland wisselde verkeerd waardoor er een speler te veel in het veld stond. Daarop staat maar een straf: de aanvoerder moet voor straf voor vijf minuten naar de kant. Groter dan de 1-3 werd de schade voor Nederland niet.

Billy Bakker van Nederland op de bank na een gele kaart tijdens de wedstrijd van de Nederlandse hockeymannen tegen België op de Olympische Spelen. Foto: Koen Suyk

De Belgen zullen vol zelfvertrouwen het toernooi vervolgen, de Oranje formatie heeft zondag tegen Zuid-Afrika al de kans zich te revancheren voor de teleurstellende start van het olympische toernooi.


15 Reacties

 1. RobV

  Een drama wedstrijd van Pirmin Blaak, geblunder van Caldas en een hele matige en slordige wedstrijd van een machteloos ogend Nederland. Vooral verdedigend was het erg zwak, met De Mol en Balk als negatieve uitschieters. Geen strafcornerspecialisten in het veld bij de enige strafcorner van Nederland en in het laatste kwart speelde Oranje met twaalf spelers, onvergeeflijke fouten dus en Caldas duidelijk niet bij de les. Het is nog maar de eerste wedstrijd maar een medaille voor dit Nederland is denk ik een utopie. Zoals Jaap Stockmann in de studio zei, Nederland is al jaren veel te wisselvallig. Het zal waarschijnlijk weer van de Oranje dames moeten komen.

 2. asjemenou

  Als we onze verwachtingen voor Nl heren op het juiste niveau bijstellen dan was dit geen slechte wedstrijd. Pas gewoon je norm aan, het is even niet anders. Hoort bij het proces.

 3. RobV

  @asjemenou Het was echt wel slechter dan nodig was geweest. Super slordig, bijna geen pass kwam aan. Ik mag hopen dat het beter kan en dat kunnen ze ook wel. Maar dit team heeft een wonder nodig om hier een medaille te halen, zo eerlijk moeten we ook wel zijn. Wel een prachtgoal van Hertzberger trouwens, een van de weinige hoogtepunten aan Nederlandse kant.

  1. asjemenou

   Was met een kwinkslag Rob. Mooi doelpunt Hertzberger idd. Er is nog genoeg mooi ander OS sport, lets move on. Ned zal zich wel wat herstellen met de andere poule wedstrijden. Vergeet niet dit was België !

 4. sa-te-t

  Mooi, onze slechtste wedstrijd hebben we iig gehad. Ik zie verbeterpunten bij strafcorner- en wisselmanagement #eufemistischuitgedrukt...

 5. RobV

  @asjemenou. Zeker, ik ga er verder niet wakker van liggen (al was het nu een wedstrijd in de nacht) en het was tegen Belgie maar ze hebben ook geen moment het niveau aangetikt wat ze kunnen halen. En dat moet minimaal wil je sowieso enige kans maken tegen Belgie. En het lijkt erop dat Pruyser altijd een zekerheidje is maar hoe vaak laat hij het nu eigenlijk zien bij Nederland? Inderdaad, genoeg andere mooie sporten.

 6. DeHockeyNerd

  Dra-ma-tische wedstrijd van ons Nederlands elftal. Na het EK (waar ze óók al onderliggende partij waren tegen de Belgen) volledig door het ijs gezakt, te veel spelers ver beneden hun niveau. Laconiek en arrogant! België simpelweg op alle fronten beter. Scherpte was over alle linies ver te zoeken, en dan heb ik het nog niet eens over de blunders van de staf. Leuk en aardig al die positiviteit na het gewonnen EK voor eigen publiek en met de Belgen die 1) heel het toernooi met een speler minder hebben geroteerd, 2) net zoals vandaag (nog) niet beschikten over hun beste speler(s) en 3) geen enkele variant met de strafcorner lieten zien noch in een hoek sleepten. Deksel op de neus, allemaal weer met de voetjes op de grond en onze plaats kennen op deze spelen. Laten we met z’n allen hopen dat we dit jaar ‘in het toernooi groeien’ en onze slechtste wedstrijd al gehad hebben, al is mijn vrees dat we ook dit mondiaal(!) toernooi wéér geen prijs pakken. Of ben ik dan alweer die pessimistische Nederlander? Het EK als doekje voor het bloeden…

  1. SanderE

   Het is wel duidelijk dat je jouw gelijk wil halen (na een gespeelde wedstrijd). Overigens obv deze wedstrijd kan ik mij er voornamelijk in vinden. Maar NL was ook wel tenenkrommend vandaag, dat wordt alleen nog maar beter. Tom Boon beste speler?

 7. NomenNescio

  Ik denk dat iedereen die de wedstrijd heeft gezien (en gespeeld) het er wel over eens is: dit was zowel spel- als begeleidingstechnisch tamelijk treurig. Maar om onze medaillekansen daarmee maar gelijk af te schrijven vind ik nogal prematuur. Los van het feit dat er zoiets bestaat als ‘in het toernooi groeien’, verlies je daarmee wat mij betreft het recht van spreken als NL zich in de loop van het toernooi opricht en uiteindelijk op het podium eindigt.

 8. kasparstevens

  Deze wedstrijd op 'De Belg' gekeken ... Maar daar wordt helaas nog slechter commentaar gegeven. Wel grappig als ze (meestal terecht) cultuur-kritiek op NL geven overigens.

 9. RobV

  @NomenNescio. Niet voor niets bouwde ik een disclaimer in, namelijk ‘dit Nederland’. Hopelijk laten ze nog een andere kant zien, al denk ik dat we sowieso tekortkomen. Maar ik zou wel eens een ongecensureerde versie van Jacques Brinkman willen horen over deze wedstrijd.

  1. jonathan

   Wat een nare reactie.

 10. horn964

  Deze wedstrijd was waarschijnlijk wel goed voor het proces…. Die derde SC van Belgie, wat een strakke sleep in de kruising zeg. Belgie was wel stukken beter dan een paar weken geleden.

 11. maus2018

  In de finale winnen ze van de Belgen💪🏻

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  De scheidsrechters moeten aanleren om niet meteen te fluiten in de cirkel, in deze wedstrijd werden twee doelpunten onterecht afgekeurd. De video umpire uit Singapore klonk ook alles behalve zelfverzekerd, jammer dat het publiek zoals bij de EHL niet gewoon mee kan kijken.


Wat vind jij? Praat mee...