Hertzberger: ‘Een paar minuten waren we volledig de grip kwijt’

Drie doelpunten van strafcornerkanon Alexander Hendrickx in nog geen vijf minuten tijd bezorgden het Nederlands elftal in het Oi Hockey Stadium in Tokio direct een nederlaag tegen België (1-3) op, op de eerste dag van het olympisch hockeytoernooi. En dat terwijl spits Jeroen Hertzberger in de 35ste minuut Oranje op voorsprong zette met een heerlijke goal, een van de spaarzame hoogtepunten van Nederland.

Twee elementen van het schitterende doelpunt waren afgesproken werk, verklapt Hertzberger enkele minuten na de wedstrijd. Eén was het geven van de diagonale bal, deze keer door Billy Bakker, een prachtige scoop op Hertzberger. Twee was het aannemen en het passeren van de verdediger over de linkervoet. Hertzberger passeerde zijn man buitenom, over de achterlijn.

Vervolgens was het allemaal zijn eigen intuïtie wat de spits van Rotterdam met de bal deed. Vanuit een lastige positie pushte hij de bal niet in de verre hoek, maar over de schouder van de naar de grond duikende keeper Vincent Vanasch.

‘In het eerste kwart waren we iets te voorzichtig. Ik had gehoopt dat die goal het team een boost zou geven, maar dat gebeurde niet. Integendeel. Eerder het tegenovergestelde. Een paar minuten waren we volledig de grip kwijt’, verzucht Hertzberger. ‘Ik denk dat ons aantal cirkelpenetraties van vandaag schokkend laag is. Technisch was het gewoon niet goed. Te vaak namen we de bal verkeerd aan. Iemand uitspelen lukte ook vaak niet. Dat we een kaart pakken omdat we met twaalf man staan, mag natuurlijk ook niet gebeuren. Liever waren we scherper gestart, maar aan de andere kant is dit pas de eerste wedstrijd van het toernooi.’

Jeroen Hertzberger viert de 1-0 van Nederland. Foto: Koen Suyk

Hattrick van Hendrickx

Wat volgde na die wondergoal van Hertzberger in het derde kwart was drie keer een één-op-één gevecht tussen de Belg Alexander Hendrickx en keeper Pirmin Blaak, de man die zo’n goed gevoel had overgehouden aan het gewonnen EK in Amsterdam. Nu moest de doelman van Oranje drie keer capituleren.

Het eerste duel was een strafcorner die Hendrickx laag aan de stickkant van Blaak in het doel pushte, de gelijkmaker (1-1) na 41 minuten hockeyen. ‘Dat was een bal die voor mij had moeten zijn’, concludeert de keeper met een kletsnat bezweet voorhoofd, als hij in de tropische omstandigheden zijn helm eindelijk af heeft kunnen zetten. ‘Ik heb er niet te lang bij stil gestaan. Er was bij mij al lang geen strafcorner rechtstreeks meer in gegaan. Ik wist dat het wél een keer ging gebeuren.’

Vervolgens pushte Hendrickx een strafbal binnen na een overtreding van verdediger Joep de Mol, die Cédric Charlier op zijn stick sloeg. Daarna sleepte de Belgische speler van Pinoké een strafcorner steenhard hoog in het doel. Opvallend was dat Hendrickx bij alle drie de goals koos voor de stickkant van Blaak. Als de vraag luidt aan Hendrickx of dat de zwakke plek is van Blaak, antwoordt hij: ‘Natuurlijk hebben we naar de beelden gekeken en Nederland geanalyseerd. Of het zijn zwakke plek is, dat weet ik niet. Daar ga ik niet over. Ik praat niet over zwaktes van andere spelers.’

Pirmin Blaak baalt van het verlies tegen België op de Olympische Spelen. Foto: Koen Suyk

We zijn nu verder dan op het EK. We hebben de wedstrijd gekilld. Alexander Hendrickx

Hendrickx vond dat België een betere wedstrijd op de mat legde dan anderhalve maand geleden, toen de Red Lions in het Wagener Stadion na shoot-outs werden uitgeschakeld door Oranje in de halve finale van het Europees kampioenschap. ‘Goud op de Spelen is altijd ons doel geweest. We zijn nu verder dan op het EK. We hadden veel balbezit en zijn erin geslaagd de 3-1 voorsprong te verdedigen. We hebben de wedstrijd gekilld.’

Ook Blaak zag dat de Belgen veel sterker aan het toernooi begonnen dan Nederland. ‘Zij hebben veel meer kansen gehad dan wij. Van de vier, vijf kansen die ze op een gegeven moment misten, was het niet gek geweest als er een stuk of twee in waren gegaan. Van onze kant zal het echt beter moeten, maar er is nog niets aan de hand. Op naar de wedstrijd van morgen (14.15 Nederlandse tijd) tegen Zuid-Afrika.’