Van der Horst: ‘Geen Jorrit-goal, maar een teamgoal’

Een fantastisch doelpunt maakte Jorrit Croon zondag tegen Ierland (5-0). Met een perfect getimede tip-in zette hij Oranje na 9 minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong. Aanvoerder Robert van der Horst vindt het een prachtige treffer.

‘Een goal uit het boekje’, zegt Van der Horst. ‘Ook voorafgaand aan de goal klopte alles. Een geweldige teamgoal. Geen Jorrit-goal, maar de mooiste teamgoal van de dag. En een belangrijke ook.’

Prachtige voorzet Hofman

Croon stond na afloop te glunderen van trots. ‘Een heerlijk doelpunt. Het was een prachtige voorzet van Rogier Hofman. Ik kwam net op tijd voor m’n man en tipte ‘m het dak in’, blikt Croon terug. ‘Het voelt super.’

Van der Horst: ‘Jorrit is goed bezig. We moeten hem vooral lekker laten hockeyen. Dat gaat nu goed, maar hij zal vast wel eens een momentje hebben dat het even minder gaat. Daar hebben we allemaal last van.’

RIO DE JANEIRO  (Brazilië) -  Jorrit Croon (Ned) (m) ,  heeft de stand op 2-0 gebracht    tijdens de poulewedstrijd hockey heren Nederland-Ierland , tijdens de Olympische Spelen. FOTO KOEN SUYK

(foto: KNHB/Koen Suyk)

‘We hebben een stap gemaakt’

De aanvoerder vindt dat Oranje na het 3-3 gelijkspel tegen Argentinië een stap heeft gemaakt. ‘We moesten beter gaan spelen en dat is gelukt. In de 1e helft hebben we goed gepresst, daar hadden zij moeite mee. In de 2e helft gingen zij óns iets meer onder druk zetten. Daar hadden we even moeite mee, maar in een andere fase gingen we er beter mee om. Zij hebben wel veel corners bij ons gehaald. Japie (Stockmann) deed het fantastisch, maar we moeten minder weggeven. Feit blijft dat we er 5 hebben gemaakt en 0 tegen hebben gekregen tegen een ploeg die écht niet slecht is. Ze zijn 3e geworden op het EK en maken zeker kans op de kwartfinales.’

Dinsdag tegen Canada

Maandag hebben de Oranje Heren een rustdag. Dinsdag is Canada de tegenstander, op papier 1 van de zwakkere tegenstanders in de poule. ‘Op papier wel, ja. Maar op de laatste Hockey World League hebben we maar met 1-0 van ze gewonnen. Het is een vechtploeg. Dit zijn de Spelen, niks is makkelijk hier.’