Janssen ooit een ‘slungel’, nu krachtpatser met uitzicht op EK

Sterk lichaam, stevige flats en een stormachtige ontwikkeling: krachtmens en strafcornerschutter Jip Janssen (21) is dit jaar bezig aan een indrukwekkende opmars. Het talent heeft de beste seizoenshelft van zijn leven achter de rug. ‘Ik werk er onwijs hard voor.’

Op de trainingen bij Kampong krijgen aanvaller Bjorn Kellerman en verdediger Jip Janssen het weleens met elkaar aan de stok, vertelt teamgenoot Derck de Vilder zondagavond in de catacomben van het clubhuis van Oranje-Rood. Dat vindt De Vilder wel mooi om te zien. De pijlsnelle en behendige aanvaller Kellerman in een fysieke tango met de oersterke Janssen. Dan clashen de twee internationals, omdat Janssen weleens de bal én de tegenstander in een keer mee kan nemen, als hij de bal voor de zoveelste keer een enorme zet geeft met zijn flats.

‘Die lompheid is wel typisch Jip. Dat heeft hij wel. Ik zie hem snel groeien, fysiek en in zijn hockeyspel. Hij draait een goed seizoen. Hij maakt echt stappen, dat is mooi om te zien’, concludeert De Vilder over een van zijn beste maatjes bij Kampong en Oranje. ‘Hij wil er alles voor geven. Na elke training sleept hij nog altijd minimaal twintig ballen op goal. Elke training en elk duel geeft-ie alles.’

De sterke verdediger Jip Janssen breekt dit seizoen definitief door. Foto: Willem Vernes

Ooit een slungel, nu een powerhouse

Als jongen van dertien jaar oud, begon Janssen strafcorners te slepen in de jeugd bij hockeyclub Naarden. Als voorbeeld had hij vooral Mink van der Weerden, tegenwoordig zijn teamgenoot op de kop van de cirkel. Terwijl iedereen een partijtje balbezit deed, mocht Janssen op Naarden vijftig ballen op de keeper pushen. Als hij erover vertelt, moet hij lachen. Dat pushen vond hij veel leuker vond dan zo’n balbezitpartijtje.

Tot zijn zestiende was hij naar eigen zeggen ‘slungelig’. Daarna ging hij in de breedte groeien, iets wat vanaf z’n achttiende versterkt werd toen hij begon met krachttraining. Nu, op z’n 21ste staat er een boom van een vent, die bij het zingen van het volkslied in een line-up al opvalt met zijn lengte, zijn brede schouders en zijn halflange blonde haar. De voormalige slungel is snel volwassen geworden.

De verdediger brak dit seizoen bij Kampong en Oranje definitief door als strafcornerschutter. In zijn eerste vier interlands sleepte hij drie strafcorners raak. Bij Kampong werd hij de eerste keuze op de kop van de cirkel, voor Martijn Havenga. Bijna elke Pro League-wedstrijd is hij van de partij. Stiekem wordt hij klaargestoomd voor de toekomst: een eerste grote toernooi met Oranje, het EK in Antwerpen, heeft hij in het vizier.

Janssen: ‘Ik heb de eerste seizoenshelft niet gescoord. De tweede seizoenshelft wel tien keer. Ik mocht meer pushen bij Kampong. Ik hoop nu eerst de Pro League goed af te ronden en daarna kans te maken op de EK-selectie’, vertelt Janssen na de 1-3 nederlaag tegen de Britten, waar hij het halverwege de wedstrijd aan de stok kreeg met de aanvaller Chris Griffiths. Daarmee was hij bezig met een partijtje vrij worstelen, wat beide spelers op een waarschuwing kwam te staan van de arbitrage.

‘Ik heb dit jaar zeker een ontwikkeling doorgemaakt. Ik speel nu volle wedstrijden en mag meer pushen. Dat gaat lekker. Ik train er ook heel hard voor. Het is mooi om zo’n grote rol bij Kampong en Oranje te hebben. Ik probeer ook zeker niet te vergeten ervan te genieten.’

Derck de Vilder in duel tegen Groot-Brittannië. Foto: Willem Vernes

Oranje kon geen vuist meer maken zondag

Janssen beleefde tegen Groot-Brittannië zondag niet zijn finest hour, zoals bijna het hele team niet scherp was. Het oordeel van Janssen is zoals hij hockeyt: direct. ‘Wij zaten er defensief niet kort genoeg op. Engeland is een lastige ploeg. Zij waren beter. Toen zij die twee goals maakten, zat de wedstrijd op slot en konden wij geen vuist meer maken. Wij kwamen er niet doorheen. Het is een lastige ploeg.’ Ook teamgenoot De Vilder was niet onder de indruk van Oranje zondag. ‘Het was de hele wedstrijd niet goed genoeg. We begonnen slap. We waren niet goed in de duels.’

Jansen en De Vilder mogen deze maand nog vaak genoeg op herhaling, om de zeperd tegen de Britten weg te spoelen. Het krachtmens van Kampong hoopt dan aan het einde van de maand dat hij weer een stukje dichterbij de EK-selectie is gekropen. Het zou na alle Pro League-wedstrijden en zijn debuut in een wedstrijd tegen Zuid-Afrika, zijn eerste grote toernooi voor Oranje betekenen.


1 Reactie

  1. albertmonpellier

    Alweer zo’n mooi jongensboek verhaal🤗 Gewoon geweldig! Jip stay humble but dream and Think big!🍀🍀🍀


Wat vind jij? Praat mee...