Jelle Galema: ‘Een half jaar voor de Spelen afvallen, is vroeg’

Hij speelde in augustus van 2019 nog met het Nederlands elftal op het EK in Antwerpen. Nu, anderhalf jaar later, is Den Bosch-aanvaller Jelle Galema (28) vroegtijdig afgehaakt in de concurrentiestrijd voor de Olympische Spelen voor Tokio. ‘Ik zag het niet aankomen dat ik al zou afvallen terwijl het nog januari moest worden.’

Als de 76-voudig international zondagmiddag in de oefenwedstrijd tegen Tilburg twee minuten voor tijd ter hoogte van de middenlijn de bal ontvangt, staat het 4-4. Het decor is te sober om sportief revanche te nemen, voor lege tribunes en achter gesloten deuren, met als enige getuigen de voorbij rijdende auto’s op de A2. Maar wat Galema vervolgens doet, toont wel zijn karakter.

Als zijn tegenstander instapt, versnelt de bliksemsnelle aanvaller en sprint hij hem voorbij. Onderweg passeert hij een tweede man. Dan dringt hij de cirkel binnen en legt hij de bal klaar om uit te halen. Op de tribune zouden normaal gesproken toeschouwers opveren, omdat ze zouden aanvoelen wat er ging gebeuren. Want met een fraai schot schiet Galema de 5-4 tegen de touwen. Het blijkt daarna de winnende goal te zijn.

Den Bosch-coach Eric Verboom en Jelle Galema tijdens een rustmoment in de oefenwedstrijd Den Bosch-Tilburg (5-4). Foto: Koen Suyk

 

Ik wil niet zielig gevonden worden. Dat is mijn eer te na.

‘Toen er werd afgefloten, kreeg ik het even moeilijk. Toen voelde ik me even ‘alleen’ op het veld. Daar stond ik dan, ballen te rapen. Godsamme, dacht ik, ik heb zó lekker gespeeld vandaag en nog een fraaie goal gemaakt ook. Maar al mijn vrienden zijn nu in Amsterdam, aan het trainen met Oranje. Er schoot even door me heen hoe pijnlijk het allemaal is’, zijn de woorden die Galema gebruikt om zijn gevoel te beschrijven.

‘Dit mag dan wel een oefenwedstrijd zijn geweest, die goal is voor mij het bewijs dat het goed bij me zit. Het maakt me trots. Ik ben niet iemand die er nu met de pet naar gaat gooien. Ik wil niet zielig gevonden worden. Dat is mijn eer te na. Nee, ik wil nu juist laten zien wat ik kan. Zelfs in een wedstrijd als deze. Ik ben te veel winnaar om te denken: het zal allemaal wel.’

Jelle Galema op 15 februari 2019 tijdens de Pro League-wedstrijd Spanje-Nederland in Valencia, zijn rentree in Oranje. Foto: David Aliaga/Get Ready Images)

Bezoek van Caldas

Nog geen week geleden kreeg Galema een appje van bondscoach Max Caldas. Hij wilde samen met zijn assistent Rick Mathijssen langskomen in Boxtel, waar Galema woont. De spits van Den Bosch wist toen al genoeg. Een dag later ontving hij Caldas en Mathijssen bij hem thuis en werd hem verteld dat hij niet langer in aanmerking komt voor de Olympische Spelen van Tokio.

‘Dat heeft me diep geraakt. Het is een enorme teleurstelling voor me. Hockeyen op de Olympische Spelen is voor mij altijd een jongensdroom geweest’, zegt Galema, die door Caldas ook werd gepasseerd voor de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Tijdelijk nam hij vanaf 2017 een break bij Oranje. Een transfer naar Den Bosch en de geboorte van dochter Juul bezorgden hem vervolgens de juiste focus terug om in februari 2019 zijn comeback in het Nederlands elftal te maken.

Als ik in vorm ben, ben ik goed genoeg voor Tokio. Je kunt niet een half jaar van tevoren zeggen dat ik tijdens de Spelen niet goed genoeg zou zijn.

Toch komt hij tekort om naar Tokio te gaan, vertelde Caldas hem. ‘Van de zeven spitsen (Roel Bovendeert was toen nog niet geselecteerd, red.) vindt Max mij de nummer zeven, zei hij. Dat zag hij het komende half jaar ook niet veranderen. Ik ben het daar niet mee eens. Ik zie mezelf niet als nummer zeven. Ik zeg niet dat ik een zekerheidje zou zijn, allesbehalve zelfs. Maar ik zag niet aankomen dat ik een half jaar voor Spelen al zou afvallen’, zegt Galema eerlijk.

‘Ik weet wat ik kan. Als ik in vorm ben, ben ik goed genoeg voor Tokio. Je kunt niet een half jaar van tevoren zeggen dat ik tijdens de Spelen niet goed genoeg zou zijn. Althans, dat vind ik. Maar het is de keuze van Max. Ik baal er verschrikkelijk van, maar ik respecteer zijn besluit. Ik wist dat ik een traject was aangegaan waarin de kans bestond dat ik teleur zou worden gesteld. Helaas is dat ook gebeurd.’

Jelle Galema blaast zondagmiddag van de kou in zijn handen. Foto: Koen Suyk

 

Als er na de Spelen een bondscoach komt die me er bij wil hebben, kom ik graag terug.

Galema benadrukt dat hij Caldas als mens hoog heeft zitten. ‘Mijn relatie met Max is goed. De waardering die ik van hem heb gekregen, geeft mij vertrouwen naar de toekomst toe. Ik ben niet alleen hockeyer, ik ben ook een mens. Dat Rick en hij de moeite hebben genomen om naar mijn huis te komen, getuigt van respect. Dat heb ik ook tegen ze gezegd.’

De afgelopen dagen ontving Galema veel steunbetuigingen. ‘Al die berichten die ik heb mogen ontvangen, hebben me goed gedaan. Veel mensen zeiden tegen me dat ze het knap vonden hoe ik ermee omga. Aan de ene kant vind ik dat fijn om te horen. Aan de andere kant denk ik: ik vind het wel fucking klote. Het glas mag bij mij dan altijd halfvol zijn, dit doet wel enorm veel pijn. Dat mag iedereen best weten.’

Zelf zal hij de deur naar Oranje niet dichtgooien, zegt hij. Als in 2024 de Olympische Spelen van Parijs worden gehouden, is hij 31. ‘Ik kan nog wel een paar jaar mee. Zolang ik bij een club onder contract sta, wil ik graag voor Oranje spelen. Dat zal altijd zo blijven. Ik denk ook dat ik er de kwaliteiten voor heb. Als er na de Spelen een bondscoach komt die me er bij wil hebben, kom ik graag terug. Jullie zijn nog lang niet van me af.’


21 Reacties

 1. philchapel

  Klasse. Ik ken Jelle niet maar in om het even welke activiteit iemand van zijn gehalte maar liefst een half jaar vóór “Het Moment” definitief afschrijven, kan voor de “beslisser” (in dit geval een selectie-heer) betekenen dat hij/zij een kogen door zijn eigen voet schiet. Want op 1/2 jaar tijd kan de hele wereld er plots anders uitzien, laat staan de situatie mbt die andere 6 aanvallers. Ik ken die Caldas ook niet (komt bij mij visueel meer over als een ongelikte beer/bullebak) maar dit vind ik getuigen van weinig intelligentie en realiteitszin. Naar Jelle toe: blijf erin geloven maar zet het van je af (of omgekeerd), er vonden in allerlei disciplines al vaker onwaarschijnlijke en onverwachte come-backs plaats. En algemeen: zorg ervoor dat je kans op succes en geluk nóóit van een ander afhangt, maar van jezelf. En terug naar Jelle: die caldas gaat die 2 dingen écht niet voor jou bepalen hoor. Dat doe je zelf. Succes Jelle!

  1. jonathan

   "Ik ken Jelle niet" en "ik ken DIE Caldas niet". Toch wel een gekleurde mening over twee mensen die je niet kent???

 2. Eelco Houwink

  Galema hoort er gewoon bij. Van een aantal spelers zou je nog kunnen zeggen dat ze niet in “het plan” passen, als er een zo’n (vast) plan of speelwijze was. Maar dat is er meestal niet en/of niet herkenbaar. In de meeste varianten was Galema betrokken en effectief, hij rendeert bij een nu wat wisselvallig Den Bosch constant en maakt belangrijke last-moment goals. Hij is niet voor niets hoofdklasse-speler van het jaar geworden (en dat mag je van mij marginaliseren als regionale neptitel waarin persoonlijke voorkeuren doorspelen, alleen is dit dan zoveel meer ?) En een “Jelle” of “Roel” discussie slaat helemaal nergens op want Roel hoort er ook gewoon in om hele andere specialismen. Wie ik minder vind excelleren, dwingend en beslissend vind overkomen is bv. Pieters - als er dan nu al iemand moet afvallen (na een periode van zoveel maanden zonder competitie, wat een dwaas moment)

 3. Avdd

  De bondscoaches moeten eens ophouden met woorden als proces, bouwen en andere mode woorden. Als bondscoach gebruik je de spelers die op dat moment het beste zijn. Je gaat paar weken voor het toernooitje intern en hoppa. De meer wij zijn gaan bouwen door het NLXI traject te intensiveren des de minder de resultaten zijn geworden. Het Nederlands elftal is eigenlijk de 13de hoofdklasse club geworden ipv de nationale selectie. Zo gaat het speciale er af. Daarnaast zijn al die stages en trips geldverspilling, de beste hockey infrastructuur hebben wij in NL.

  1. jvolcano

   Dat wordt lastig want we hebben eerst nog Play-Offs en een EK met tussendoor een paar Pro League potjes. Ben benieuwd of de beste spelers dan nog steeds de beste zijn.

 4. rancoburgzorg

  Inderdaad. Een half jaar van tevoren selecteren is compleet stupide. Vlak voor een toernooi pak je gewoon het beste team mee. Hoe moeilijk kan het zijn.

 5. pjklaassen

  Wat een onzin verhaal weer. Klaar met die caldas.

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Mee eens: helemaal nu er geen wedstrijd ritme is, zou het beter zijn om te wachten tot het laten afvallen van spelers. De coaches doen het voorkomen alsof Galema afvalt ten koste van Bovendeert, terwijl ze juist nu de selectie open zouden moeten houden en alle spelers een kans zouden moeten geven. De kans op blessures is ook veel groter de komende maanden. Het zou goed zijn als de KNHB in de toekomst even kritisch naar de bondscoach gaan kijken als de bondscoach met spelers selecteert.

  1. hockey12345

   Een keer niet pro-bloemendaal, verbazingwekkend!

 7. ericst29

  Caldas stapelt fout op fout op fout op fout...Boetedoening richting Bovendeert, aangeven dat hij `geleerd heeft` en vervolgens de volgende speler afserveren op voorhand, 6 maanden voor de Olympische Spelen. Het brevet van deze onvermogen van deze man lijkt oneindig, met als dieptepunt aankomende Olympische Spelen. Zeven jaar salaris opgestreken en tja..`Helaas niet gelukt, dat zijn de wetten van de topsport..`. Noteert u maar reeds. Leert deze man het dan nooit?

  1. Eelco Houwink

   Nu je het er toch over hebt: Ik kan me nog herinneren in 2016 dat Max Jelle tijdens het 2-Luik Nederland-Nieuw-Zeeland op GCHC 2 × 35 minuten liet warmlopen op veld 2. Later werd er gezegd: dat wil de Jelle zelf graag. En daarom zou hij dus kunnen 3 a 4 uur naar Groningen gereisd hebben? Een goede coach had dan gezegd “Jelle, mooi dat je warm bent - je komt er in minuut zoveel in”, of eventueel “sorry, we hebben elkaar verkeerd begrepen, hier is een ticket terug naar Boxtel” Maar dit is zo onnodig en dermate denigrerend naar de speler en zijn publiek dat je het nooit meer vergeet.

  2. stekel

   En de KNHB .... al jaren geen stappen..

 8. popov0702

  Het lijkt me toch dat Kellerman en zeker Pieters niet beter zijn😬

 9. hockey-coach

  Zonde dat we nu weer namen moeten noemen. Is dat nu echt noodzakelijk? Alsof die mensen er iets aan kunnen doen! Maar wat het wel met hen kan doen is hun onzeker maken. We kunnen in Nederland zo lekker negatief dingen bekijken maar vooral overal een mening op geven. Sorry moéten geven. Wel vind ik een aantal mensen één zaak goed beargumenteren, en dat is dat een half jaar van te voren in een nietspeel tijd de keuze al wordt gemaakt. Als hij 7e is in de ogen van de selectie meester dan kan het zijn dat hij van te voren heeft voorgenomen om zijn team te reduceren. Ook dat is prima zolang zijn spelers dit van te voren weten. Maar de argumenten zijn goed van de mense die gereageerd hebben. Zelf ben ik ook een voorstander om het tijdens de voorbereiding van de OS te laten zien. D.w.z. tijdens te competitie. Dus zo land mogelijk het team bijelkaar houden, spanning erop en kijken wie het niet haalt...

 10. misha-van-oostveen

  Volgens mij bepaalt de bondscoach wie speelt, wie wordt geselecteerd en dus wie afvalt. Daar af iedereen wat van vinden maar daar wordt Caldas voor ingehuurd. Maar hoe bedenk je dat hij nu al afvalt. Waarschijnlijk heeft hij andere alternatieven op het oog als er een van de eerste 6 geblesseerd raakt. Dus hij ziet hem niet als volwaardig international, anders doe je dit niet.

 11. de-leermeester

  Trainer/coaches dienen allereerst te selecteren op intrinsieke, persoonlijke ambitie van elke individuele speler. Tracht die werkelijke ambitie te analyseren en te plaatsen in het grote collectief en dan pas aansluitend een passende selectie te formeren. Ondanks de persoonlijke, correcte benadering van/door de heer M.Caldas ervaar ik deze non-selectie van J.Galema als erg prematuur.

 12. g-hockeyfan

  Hilarische reacties zoals gewoonlijk. Sinds een half jaar horen we klachten dat Galema niet goed genoeg was en dat Bovendeert hem in de selectie zou moeten vervangen (lees de reacties uit eerdere artikelen). Dan doet Caldas precies dat en klagen mensen nog steeds. Belachelijk 🙄.

  1. Eelco Houwink

   Jij snapt hoe het werkt. Volgende week dus weer recht te zetten

 13. g-hockeyfan

  Lastige beslissing voor Galema maar een kans voor Bovendeert.

 14. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Tsja en B.Bakker mag blijven? Man man man. Jelle kan een wedstrijd nog beetje pit geven als het nodig is. Billy Bakker? Seve van As? Die duiken liever onder het kunstgras als ze juist echt moeten opstaan. Ik zou zeggen Jelle terug en Bakker bedanken voor de moeite.


Wat vind jij? Praat mee...